Večna dilema, kako dolgo kuhati jajce, da postane trdo kuhano jajce ali pač mehko kuhano jajce, kakršnokoli smo si pač zaželeli.

Tokrat o tem kako skuhati popolno trdo kuhano jajce

Prava umetnost je jajca skuhati ravno prav in do tiste mere, ko jih olupimo z neverjetno lahkoto.

Za začetek jajca previdno položimo v dovolj veliko posodo (NE zlagajmo jajc drugo na drugo) nato pa jih prelijemo z vodo in dolivamo vodo toliko časa, da jih ta povsem prekrije, ter dodamo še za centimeter viška.

Prvi trik je, da uporabimo jajca, ki niso povsem sveža! Če imamo možnost, uporabimo cca 5 dni stara jajca. Drugi trik pa je ščepec soli, ki ga dodamo v vodo.

Kuhanje:

  • Počakamo, da voda zavre do skrajne točke in pri tej temperaturi vztrajamo 2 minuti.
  • Po 2 minutah v vreli vodi, posodo umaknemo na stran in jo pokrijemo s pokrovko. Pustimo počivati 10-15 minut.
  • Odlijemo vodo in jo pri tem mešamo s hladno, da shladimo jajca. Lahko si pomagamo tudi z ledom.

To je to!

Imamo trdo kuhano jajce. Jajce povaljamo po mizi, da lupina popoka in ga olupimo. Trdo kuhano jajce se prileže v solati, kot priloga ali pa čisto “kar tako” z malce soli in … njam!

Dober tek!

 

Povzetek
recipe image
Naslov recepta
Trdo kuhano jajce
Ime avtorja
Objavljeno dne
Čas priprave
Čas kuhanja
Skupen čas

Morda vas zanima tudi: