30 vrst komarjev v Sloveniji?!

Dom in vrt

Res je, prav ste prebrali. V Sloveniji živi kar 30 vrst komarjev!

Od tega jih je kar 27 vrst domorodnih. Komarji pa niso le nadležna bitja, ki nam v poletnih nočeh ne pustijo spati, pač pa prenašajo tudi različne bolezni. V tropih je znana mrzlica denga, pri nas pa se je pred nekaj leti pojavil virus zahodnega Nila.

Kako pregnati komarje?

Ključnega pomena je zagotovo že preventiva. Torej ne preganjanje komarjev, ki so že našli pot v naše domovanje, pač pa preprečevanje le tega. Torej, poskrbimo, da okoli hiše ni stoječe vode, ki je za komarje tako mamljiva, pa tudi primerna zaščita pri odprtih oknih in vratih.

via GIPHY

Težko je pričakovati, da bi imeli poleti zaprta vsa okna in vrata, če posebej kadar v hiši ali stanovanju ni klime in ponoči. Zvečer ko se malce ohladi, odpremo okna in se naužijemo svežega zraka. A kaj ko so povsem blizu tudi ta drobcena bitja, ki hlepijo po naši krvi. Nimate klime? Potem so vsekakor najboljša rešitev za vas komarniki za okna in vrata!

Komarniki za okna

Komarniki so posebne mrežice, ki so pletene tako gosto, da komarjem ne omogočajo prostega prehoda. Dobrodošle pa niso le zgolj zaradi tega, pač pa zato, ker omogočajo prost pretok zraka in svetlobe navkljub neprodušni zaščiti proti mrčesu. Gre za sila enostavno in cenovno dostopno rešitev.

rolete komarniki senčilaIzbira je odvisna od tega, za kakšna okna ali vrata gre in kako velike površine želite prekriti z njimi. Na voljo so tako imenovani:

  • fiksni komarniki,
  • rolo komarniki,
  • plise komarniki,
  • drsni komarniki.

Potrebujete nasvet pred nakupom? V podjetju Frisema d.o.o. poskrbijo za to, da boste izbrali najboljše komarnike zase, obenem pa vam jih bodo tudi montirali in na ta način poskrbeli za dvoje. Za pravilno nameščene komarnike in za to, da bodo vaša okna ostala nepoškodovana.

Domači triki

Tisti ki prisegate na domače, bosta morda želeli seči po izdelkih iz sivke. Ta gre komarjem pošteno v nos in se je izogibajo. Lotite se lahko tudi izdelave domačih sveč proti komarjem, pri čemer boste poleg voska in gorilne nitke potrebovali še kakšno kapljico ustreznega olja. Tudi sivkino bo pomagalo, pa še lepo diši.

Pomagate si lahko še s kavo, ki jo malce ožgete na kakšnem krožničku. Pomaga pa tudi rožmarin. Oblačite se v oblačila svetlejših barv, saj komarji “vidijo” zgolj temnejše barve, prav tako pa znajo brez težav izslediti izdihan CO2, še posebej pa spojine, ki se tvorijo po zaužitju piva. In ne, tega nismo napisali zato, da bi vam odrekli tako zaželen vrček hladnega piva. Tako pravi znanost hehe!