O horoskopu

Horoskop

Kaj je horoskop?

Beseda horoskop izvira iz grških besed “hõra” in “scopos” kar dejansko pomeni “čas” in “opazovanje”. Gre za astrološko karto oziroma diagram, ki ponazarja položaj sonca, lune in planetov, ter kotov med njimi ob nekem določenem času pomembnega dogodka, npr. rojstvu.

Nihče prav zares ne ve koliko je stara astrologija kot veda, zadnje ugotovitve pa pravijo, da izvira iz antične Grčije. Kljub temu pa nekateri raziskovalci menijo, da obstajajo dokazi, da je astrologija še precej starejša kot se domneva.

Kdo verjame v horoskop?

Ronald Reagan horoskop

Ronald Reagan, nekdanji predsednik ZDA

Bili bi začudeni, ko bi vedeli kdo vse se je že v zgodovini posluževal astrologije, da bi prišel do pravih odgovorov na zapletena vprašanja. Cel kup pomembnih osebnosti svetovne zgodovine se je opiral na astrološka dognanja v iskanju prave poti do uspeha in zmage.

Morda nekaj vidnejših oseb:
 • Ronald Reagan – Predsednik ZDA
 • Boris Jelcin – Predsednik Rusije
 • Indira Gandhi – Indijski voditelj
 • Francois Mitterrand – Predsednik Francije
 • Margaret Thatcher – Predsednica angleške vlade
 • Carl Jung – začetnik psiho-terapije
 • Teddy Roosvelt – Predsednik ZDA

Horoskop je večplasten zato prav vsak ne odkriva prihodnosti kot bi si nekateri želeli. Splošni horoskopi glede na nebesno znamenje so dobra opora pri odločitvah, ki nas čakajo v bližnji prihodnosti. Za bolj natančno napoved pa je potrebno narediti osebni horoskop na podlagi rojstnega datuma, ure in minute rojstva, izračunati tedanje položaje ključnih nebesnih teles in se poglobljeno lotiti pisanja.

Gre torej za resno zadevo?

Dejstvo je, da je astrologija precej kompleksna in zahteva veliko učenja preden se lahko nekdo imenuje za astrologa in našo usodo iz zvezd, ter planetov, prelije na papir. Obstaja cela vrsta šolanj in delavnic kjer se lahko izobrazimo za “gledanje v zvezde”, potrebnega pa je seveda tudi precej lastnega zanimanja za astrologijo, branja in raziskovanja.

Seveda pa so na svetu (kot ponavadi) ljudje, ki niti slišati nočejo o tej vedi in ljudje, ki svoje življenje precej vežejo na napovedi iz zvezd in planetov. Napovedi, pisane posebej za določeno osebo so zelo iskane in astrologi navadno komajda zadostijo povpraševanju in časovnim rokom, ki si jih želijo stranke. Takšne napovedi pa so seveda povsem drugačne in bolj specifične od tistih, ki jih lahko prebiramo v časopisih in spletnih straneh.

Pa naštejmo še najbolj pogoste značilnosti za vseh 12 astroloških znamenj:

 1. OVEN – je pogumen
 2. BIK – je trmast
 3. DVOJČEK – je iznajdljiv
 4. RAK – je dober v intuiciji
 5. LEV – je samozavesten
 6. DEVICA – je kritična
 7. TEHTNICA – je precej neodločna
 8. ŠKORPIJON – je poln energije
 9. STRELEC – je optimističen
 10. KOZOROG – je dicipliniran
 11. VODNAR – je idealist
 12. RIBA – je omahljiva