Kako dolgo kuhati trdo kuhano jajce?
Večna dilema, kako dolgo kuhati jajce, da postane trdo kuhano jajce ali pač mehko kuhano jajce, kakršnokoli smo si pač zaželeli.
Tokrat o tem kako skuhati popolno trdo kuhano jajce
Prava umetnost je jajca skuhati ravno prav in do tiste mere, ko jih olupimo z neverjetno lahkoto.
Za začetek jajca previdno položimo v dovolj veliko posodo (NE zlagajmo jajc drugo na drugo) nato pa jih prelijemo z vodo in dolivamo vodo toliko časa, da jih ta povsem prekrije, ter dodamo še za centimeter viška.
[su_pullquote]Prvi trik je, da uporabimo jajca, ki niso povsem sveža! Če imamo možnost, uporabimo cca 5 dni stara jajca. Drugi trik pa je ščepec soli, ki ga dodamo v vodo.[/su_pullquote]
Kuhanje:
- Počakamo, da voda zavre do skrajne točke in pri tej temperaturi vztrajamo 2 minuti.
- Po 2 minutah v vreli vodi, posodo umaknemo na stran in jo pokrijemo s pokrovko. Pustimo počivati 10-15 minut.
- Odlijemo vodo in jo pri tem mešamo s hladno, da shladimo jajca. Lahko si pomagamo tudi z ledom.
To je to!
Imamo trdo kuhano jajce. Jajce povaljamo po mizi, da lupina popoka in ga olupimo. Trdo kuhano jajce se prileže v solati, kot priloga ali pa čisto “kar tako” z malce soli in … njam!
Dober tek!