Alergija na gluten ali intoleranca na gluten

Lepota in Zdravje, Zdrava prehrana

alergija na gluten

Ste se že kdaj vprašali kaj je alergija na gluten ali pa morda kaj je gluten?

Vsi tisti, ki vas muči alergija na gluten ste nesrečni in se sprašujete kaj to sploh je. Gluten sam po sebi je rastlinska beljakovina, ki jo najdemo v žitaricah kot so pšenica, rž in ječmen. V manjših deležih gluten vsebujejo tudi pira, oves itd. Je pa gluten v slednjih precej manj škodljiv za ljudi, ki se borijo z intoleranco na gluten.

In kaj sploh je alergija na gluten?

Znak, da smo morda intolerantni, oziroma, alergični na gluten so lahko sledeči:

  • napihnjenost v predelu trebuha po zaužitju hrane z glutenom,
  • bolečine v trebuhu,
  • driska ali izmenično driska in zaprtost,
  • utrujenost,
  • boleči sklepi.

Najslabša možna diagnoza pri preobčutljivosti na gluten pa je celiakija. Gre za dedno in kronično bolezen prebavil, ki poškoduje sluznico tankega črevesa. Ker je prizadeto tanko črevo in gre vsa hrana hitro iz telesa, to ne more počrpati hranilnih snovi iz nje. Posledica vsega tega pa je tudi splošna utrujenost.

Kako se borimo proti celiakiji ali alergiji na gluten?

Druge terapije, kot je brezglutenska dieta, žal ni. Enostavno je potrebno iz prehrane izločiti vsa živila, ki vsebujejo gluten. Obstajajo živila, ki vsebujejo gluten v sledovih in ta običajno (če ne gre za potrjeno celiakijo) navadno niti ne sprožijo naštetih simptomov. Prizadeti tako niti ne ve, da ima njegovo črevesje težave kar pa se lahko zaplete kasneje, ko skozi leta pride do določene prizadetosti sluznice črevesja.

Ko je govora o celiakiji, glutena ne sme biti niti za vzorec. Potrebno se je striktno držati brezglutenske diete.

Hrana brez glutenaBrezglutenska hrana? Kje jo najdem?

Težave zaradi probčutljivosti na gluten postajajo vse bolj prepoznavne in medicinsko potrjene zato ne čudi, da so se proizvajalci živil pomujali tudi na tem področju. Tako je danes na voljo že obilica izdelkov, ki ne vsebujejo glutena. Največjo težavo seveda predstavljajo kruhi saj jim ravno gluten daje polnost in jih drži skupaj. Tako so kruhi brez glutena navadno precej bolj ploščati, trši in kompaktnejši.

Ali obstaja kakšen brezglutenski kruh?

Osebe, ki opazijo reakcijo na gluten, a ta ni tako izrazita kot pri tistih s celiakijo, navadno brez težav uživajo pirin kruh ali pa denimo koruznega. Pirina moka vsebuje cca 70% pire in 30% pšenice. Ovsena moka ne vsebuje glutena a je potrebno biti pazljiv pri nakupu saj žita velikokrat mešajo med seboj.

*pozorno berite deklaracije na izdelkih

Trgovski velikani imajo posebej urejene oddelke z izdelki brez glutena zato ne bi smelo biti težko iti skozi prve korake na poti k brezglutenski prehrani.

Kje še najdemo sledi glutena in kje ni glutena?

Sledi glutena lahko najdemo povsod. V predelanem mesu denimo kamor so dodane razne začimbe in drugi dodatki. Zelo velike koncentracije glutena so v nekaterih jušnih osnovah, juhah iz vrečk in v drugi vnaprej pripravljeni hrani. Dragi pivoljubci in pivoljubke, žal vam moramo sporočiti, da je gluten v pivu tudi prisoten. Seveda pa so tudi na tem področju že uspeli na tržišče spraviti pivo brez glutena.

Glutena zagotovo ne boste našli v svežem sadju in zelenjavi. Najbolj zanesljivo je, če osnovna živila brez glutena sami pripravimo v zdrav brezglutenski obrok.

Dobra novica! Tudi riž ne vsebuje glutena.

“Drugi članki iz rubrike Zdravje”