Ali je korenje tudi zdravilna rastlina?

Zdrava prehrana

korenje in recepti iz korenja

Korenje je priljubljena rastlina vseh domačih vrtičkarjev. Užitna je tako toplotno obdelana kot tudi surova. Najbolj priljubljena vrsta ima veliko korenino oranžne barve, ki je nekoliko sladkega okusa.

Je vrtna zelenjava, ki se uporablja za prehrano ljudi in živali. Korenje je izvrsten antioksidant in tudi na splošno zelo zdravo živilo, polno karotenov, zaradi katerih ima korenje značilno oranžno barvo.

Našemu telesu in zdravju koristijo s pretvorbo v vitamin A in seveda kot antioksidant.

Korenje se lahko uporabi za kuhanje, dušenje, kot dodatek k juham in omakam ter za zdrave sokove, polne vitaminov in rudnin.

korenje za zdravje in zajciŽe stari starši so nam znali polagati na dušo, da je korenje pomembno za dober vid in da zajci tako dobro vidijo ravno zato, ker jim gre v slast korenje. Seveda zajci bolje slišijo in imajo radi še kaj drugega, a dedki in babice se niso motili.

Korenje je zelo zdravo za naše oči, kožo in zdrav videz las. Bolj ko je korenje obarvano oranžno, več ima v sebi beta-karotena, ki se nato v našem telesu pretvori v vitamin A.

Pomanjkanje vitamina A lahko vodi do tako imenovane »kurje slepote«, zaradi katere imamo težave z nočnim vidom. Gre za motnje celic v mrežnici, ki nam omogočajo normalen vid ob šibki svetlobi.

ZANIMIVO

 • Korenja ne poznamo zgolj v oranžni barvi. Poznamo ga še v rdeči, rumeni, beli in vijolični barvi.
 • Po barvi najhitreje ugotovimo, katero korenje vsebuje največ antioksidantov. Bolj kot je oranžno, več antioksidantov vsebuje.
 • Beseda »korenje« izvira iz grške besede »karoton«.
 • Ko se je nemška kanclerka Angela Merkel odločila za hujšanje, je to storila tako, da je z jedilnika črtala sendviče in piškote ter jih zamenjala s korenjem, zeleno in rdečo papriko. Ali ji je uspelo, presodite sami :).
 • Korenje doječim materam poveča izločanje mleka.
 • Ob prevelikem zaužitju karotenoidov se nam lahko koža obarva oranžno. Posebej dlani in podplati. Sama reč je neškodljiva, obarvanost pa izgine, ko zmanjšamo vnos teh hranil v telo.

ZDRAVILNI UČINKI

korenje za kožo zobe laseKot že rečeno je korenje izvrsten antioksidant in bogato s snovmi, ki pomagajo preprečevati srčno-žilne bolezni. Korenje, bogato s topnimi vlakninami, poskrbi tudi za znižanje holesterola v krvi.

Naše telo ni sposobno sintetizirati vitamina A, zato je še toliko pomembneje, da ga dovolj zaužijemo s prehrano. Pri tem pomagajo jedi iz korenja ali njegovih dodatkov, korenčkov sok ali pa kar samo surovo korenje.

Korenje pa ni dobro le za zgoraj našteto, pač pa zmanjšuje tudi tveganje za možgansko kap, preprečuje očesne tegobe, zmanjšuje tveganje za sivo mreno in celo nekatere vrste raka, predvsem pljučnega.

Ker je korenje bogato tudi s selenom, izjemno pripomore k zaščiti naših celic in varuje pred spremembami. Če se v krvi nahaja več selena, se kri počasneje strjuje, kar pa privede do zmanjšanja možnosti infarkta kot tudi drugih srčno-žilnih bolezni.

Korenje je naš zaveznik v boju zoper zaprtje, saj deluje blago odvajalno, ker vsebuje veliko vlaknin in vode.

Vsebuje tudi: folno kislino, vitamin K, mangan, žveplo, baker in kalij.

Torej, če želite dober vid, lepe lase, zdravo kožo in zaščito pred zgoraj naštetimi boleznimi … si privoščite korenje. Saj veste, kako so nas učile stare mame: naravnost iz zemlje pod vodo in v usta.

PRIPRAVKI IN RECEPTI IZ KORENJA

 • Korenčkov sok lahko nanašamo na kožo in si pomagamo pri lajšanju težav z ekcemi in aknami.
 • Liste korenja lahko, v kombinaciji z zeleno solato, uporabimo pri pripravi solate.
 • Pri kuhanju korenja je priporočljivo dodati nekaj masla ali olja, saj se vitamin A iz karotena tvori le ob prisotnosti maščob.
 • Po kuhanju korenja vode ne zavrzimo, saj je ta bogata z zaščitnimi snovmi.
 • Neprimerno več beta-karotenov prejmemo z vnosom kuhanega kot surovega korenja.

RECEPT DNEVA!

Korenčkovo-pomarančni sok

Potrebujemo:

 • 1 kg pomaranč
 • ½ kg korenja
 • 1 kg sladkorja
 • 60 g citronske kisline

Postopek:

Operemo pomaranče, očistimo korenje in vse skupaj narežemo na tanjše rezine. Narezano damo v 2 l vode, dodamo citronsko kislino in kuhamo, dokler pomaranče in korenje ne postanejo mehki.

Pretlačimo s paličnim mešalnikom, precedimo in po želji vlijemo v steklenice. Sok ohladimo in ga postrežemo s kockami ledu.