Bi odprli račun v tujini?

Bi odprli račun v tujini?

Vas mika tuja banka?

Morda v Sloveniji niste zadovoljni z nobeno ponudbo slovenskih bank, ali pa enostano poslujete tudi v tujini in vam, zato pride prav tuja banka. Ni prepovedano, vsekakor pa morate v tem primeru paziti, da vse storite prav. FURS, ki je davčni urad Slovenije namreč prejema podatke o bančnih poslih Slovencev iz tujine. V primeru, da pride do podatkov, ki jih predhodno niste prijavili, vas lahko čaka visoka kazen. Zgolj zaradi pozabljivosti in dejstva, da je vaša tuja banka, se ne splača plačevati več sto ali tisoč evrov kazni.

Pred leti temu ni bilo tako, sedaj pa so zadeve na območju EU precej usklajene in urejene. Gre namreč za preprečevanje izogibanju davkom, ki jih je potrebno plačati doma, če ste seveda državljan Republike Slovenije. Niso pa vse države pristopnice k temu sporazumu, zato velja morda prej preveriti še ta seznam, da boste bolj na tekočem in vedeli kaj storiti. Z davki se ni igrati.

Je tuja banka boljša

Povse možno je, da vas je tuja banka prepričala s katero od svojih storitev, ki je denimo precej boljša in optimalna za vas, kot naše domače banke. Vseeno pa upoštevajte nasvet zgoraj in račun prijavite na FURS. Naj vas ne zavede misel, da že dolgo niste prejeli nobenega nakazila na račun, ki mu je naslov tuja banka. Tudi v tem primeru vas lahko doleti kazen, če FURS izve, da imate tam odprt račun, četudi popolnoma prazen in brez prilivov.

Prav tako ne gre samo za EU. Prijaviti je potrebno vsak bančni račun, ki je odprt kjerkoli izven Slovenije. Ni pa potrebno denimo prijaviti hranilnega računa oziroma hranilne knjižice, ki domuje v tujini. Veliko Slovencev in Slovenk, ki so delali v tujini namreč tam tudi varčuje svoje prihranke. V nekaterih primerih so boljši pogoji in obresti, zato denarja ne želijo prestavljati na slovenske banke. Morda trgujete s pomočjo trgovalnega računa v tujini? Tudi tega ni potrebno prijaviti.

Vam tuja banka nudi kredit?

Povsem mogoče je, da ste se v tujino odpravili po hitri kredit kakršnega pri nas ne bi dobili. V tem primeru tuja banka ponudi kakšno akcijo ali milejše pogoje, na srečo pa vam računa, ki je bil odprt za potrebe odplačevanja tega kredita, prav tako ni treba prijaviti doma. Če ste na kateri od tujih bank pridobili predplačniško kartico, ki jo uporabljate za nakupe in plačila, vam tudi te ni potrebno prijavljati.

Če ste v preteklosti imeli račun katerega lastnica je bila tuja banka in ste ga zaprli, le tega prav tako ni treba prijaviti. Kot zanimivost dodajmo še eno informacijo, ki bo verjetno zanimala večino med nami. Le kdo namreč nima odprtega PayPal računa, morda Skrill ali kaj podobnega. Tudi teh računov vam ni potrebno prijaviti. Seveda velja opozoriti na dejstvo, da se zakoni hitro spreminjajo, zato v vsakem primeru pred odpiranjem računa v tujini preverite ali ga je potrebno prijaviti na FURS ali ne.