Bolni? Ne, žejni ste!

Lepota in Zdravje

vse zanimivosti o vodi

Se kdaj počutite slabotno brez razloga, glavobol nikakor ne izgine, pada vam koncentracija pri delu …?

Morda se tega niti ne zavedate, a povsem mogoče je, da ste samo žejni. Pa ne žejni na način, da komaj čakate, da boste prišli do prve pipe. Žejni, ne da bi se tega zavedali. Vaše telo obupno potrebuje vodo, vi pa ste na to povsem pozabili. Je kaj takšnega sploh mogoče? Seveda je!

Voda je vir življenja!

Saj veste, da smo ljudje pretežno sestavljeni iz vode mar ne? Pri cca 70 kg težkem človeku predstavlja voda vsaj 60 % teže, kar znese 42 l! Od tega le 3 l predstavljajo vodo v krvi, ki kroži po žilah. Ker telo neprestano izgublja vodo z urinom 1,6 l, z znojenjem 0,5 l, z izdihanim zrakom 0,4 l in z blatom 0,1 l, jo je treba istočasno v zadostnih količinah tudi nadomeščati, da ne pride do dehidracije telesa.

koliko vode potrebuje telo na dan

Človek naj bi po mnenju raziskovalcev dnevno vnesel v telo 2-3 l vode in sicer v različnih oblikah. 1-2 l/dan v obliki navadne pitne ali mineralne vode, 0,5-0,75 l/dan vode, ki se nahaja v živilih (zelenjava vsebuje do 95 %, meso pa do 75 % vode). Nekje okrog 0,5 l vode nastane v telesu kot stranski produkt oksidacijskih procesov. V primeru, da gre za ekstremne vremenske razmere (poletna vročina) ali telesne napore (maratonci, kolesarji), pa je potreba po vodi kar nekajkrat večja.

Voda kot zdravilo?!

pitje vodeZadostno ali celo izdatnejše pitje vode lahko igra pomembno vlogo tudi pri nekaterih obolenjih, kot so manjši ledvični kamni, vnetje ledvic in mehurja, depresije, glavoboli, zaprtje, razjede na želodcu, … saj lahko dostikrat izboljša ali celo odpravi težave.

Velja pa previdnost pri starejših, ki naj kljub manjši telesni aktivnosti in manjšemu občutku za žejo, pijejo dovolj vode, saj s tem izboljšajo pretočnost krvi ????.

Vseeno pa naj ne pretiravajo, če imajo oslabljeno srce ali otekle noge. Prevelika količina zaužite vode lahko stanje le še poslabša.

Pa še nekaj zanimivosti o vodi:

  • voda iz pipe ne sme imeti nobenega vonja ali okusa.

  • Naš planet pokriva okrog 70% vode ????

  • V zadnjih 100 letih se je poraba pitne vode povečala za 4x.

  • 5 minut po zaužitju voda zapusti naš želodec.

  • V življenju zaužijemo povprečno 75.000l vode ????