Borec iz pomivalnega korita!

Dom in vrt

17.9.2017 nas je vse skupaj doma presenetila rastlinica, ki si je utrla svojo pot življenja kar iz pomivalnega korita v naši kuhinji

paradižnik iz korita

Takole je septembra 2018 vzklilo seme kar iz pomivalnega korita

Sprva se mi je zdelo zabavno, da se je nekje v mrežici zataknilo seme in sčasoma vzklilo v rastlino, ki je zrasla do te mere, da je opozorila nase. Dlje ko sem opazoval, bolj me je navdihovala borba za življenje, ki se pojavi celo tam kjer ga najmanj pričakuješ.

Nisem se mogel upreti nenadni zamisli. Previdno sem iztaknil drobceno stebelce vrh katerega sta se že vila dva majhna lističa in ugotovil, da koreninic k sreči nisem poškodoval.

Rastlinico sem posadil v majcen lonček, malce zalil in si zaželel, da bi se prijela kljub neprimernemu dela leta. Ampak, kjer je volja, tam je pot!

Na mojo radost se je “posvojenec” (kot sem poimenoval našega borca) takoj udomačil v svojem novem okolju. Lonček na okenski polici naše kopalnice. Toplo, vlažno in dovolj svetlo.

 

sadika paradižnika

Februarja sem bil že velik fant

Konec februarja že kar pošten “fant”

Poleg toplote in vode, še malce ljubezni in naš posvojeni fantič je že kar pošteno zrasel v mladega gospoda. Kot se spodobi, je bilo potrebno rastlinico nekoliko podpreti, da je lahko kukala skozi okno in se čudila beli oblogi na sosednji strehi in tleh. Tako kot smo se tudi mi čudili kaj je v tem času nastalo iz drobcene vejice, ki je septembra pokukala iz našega korita.

Seveda smo vmes opravili selitev v večje korito in z velikim veseljem opazovali dalje. Prav vsak dan je bilo videti kako se zelenilo širi in čedalje močneje diši tako kot dišijo vsi paradižniki.

O gojenju rastlin sicer nimam pojma, ne vem kdaj se kaj sadi (no ja, približno), a do te rastline sem čutil prav posebno obvezo in veselje. Če prilezeš iz korita, potem si zaslužiš možnost odrasti do konca, kajne?

 

paradižnik v korituPrihaja sonce in si želim na balkon

Sredi aprila je naš posvojenec dosegel že zares osupljivo “postavo”. Vsaj za naše pojmovanje, saj smo ga še vedno videli kot nekaj drobcenega, zelenega, ki sili iz kuhinjskega korita. Prestavili smo ga v večje korito in to postavili na tla, saj na polici zanj ni bilo več prostora.

Paradižnik (znanstveno ime Solanum lycopersicum, prej Lycopersicon esculentum) je rastlina iz družine razhudnikovk, zelo sorodna tobakučilijukrompirju in jajčevcu. Izvira iz SrednjeJužne in južnega dela Severne Amerike na področju od Mehike do Peruja. Gre zatrajnico, ki na področjih z zmerno klimo raste kot enoletna rastlina in navadno s šibkim olesenelim steblom, ki se pogosto ovija okrog drugih rastlin, doseže višino od 1 do 3 metre. (vir: Wikipedia).

 

paradižnik na balkonu

Prvi plod v maju 2018

Sončenje na balkonu in prvi plod

Tedni so minevali, menjali so se meseci in “sončenje” na balkonu je končno dalo odgovor na naše vse pogostejše vprašanje. Pa sploh lahko kaj zraste gor?

11.5.2018 je moje oko razveselil drobcen zelen plod. Bil je zares poseben trenutek in čas za novo zmagoslavje. Hehe, saj se nismo polivali s šampanjcem, je pa vsem domačim narisalo nasmešek na ustnice. In to je bilo vsekakor dovolj.

Listi so dolgi 10 do 25 cm, s 5 do 9 lističi z nažaganim robom, dolgimi do 8 cm. Tako steblo kot listi so gosto oddlačeni. Cvetovi so rumene barve in imajo premer od 1 do 2 cm. (vir: Wikipedia).

 

paradižnik na krožniku

Prvi test

Presenečam iz dneva v dan

Plodovi so nas razveseljevali vse od maja pa do konca julija. Sprva majceni zeleni, so postali večji zeleni in na koncu, prelepi rdeči. Prvega smo si družno razdelili en dan po mojem rojstnem dnevu.  Na koncu smo jih našteli preko 30 kar je bila izjemna številka za “posvojenca” iz kuhinjskega korita.

Bilo je zabavno in hkrati sproščujoče opazovati napredek ter končne rezultate. Že res, da je enostavneje kupiti sadike v vrtnariji, enkrat na dan zaliti in potem obirati plodove. Ampak rešiti rastlino iz pomivalnega korita sredi septembra, jo negovati vse do maja in potem opazovati kako se razbohoti skozi poletje, je pa neprecenljivo. Okus, … mmm ta pa je bil zaradi tega še toliko bolj poseben!

Vsebuje okoli 94 % vode, okoli 1 % beljakovin, 0,3 % maščob in 4 % ogljikovih hidratov. Paradižnik vsebuje veliko vitamina A in C. Cenjen je v prehrani zaradi svojega posebnega prijetnega okusa in daje hrani prijeten vonj in barvo. Vsebuje tudi minerale v sledeh, posebno kalcijmagnezij in železo. Rdečo barvo daje paradižniku snov likopen, njegova lastnost je da se z dviganjem temperature intenzivnost rdeče barve povečuje. Vsebuje tudi določene organske kisline, ki ugodno vplivajo na naše notranje organe. Paradižnik osvežuje, ugasi žejo in odpira apetit. (vir: Wikipedia)