Dan žena | 8.marec

Voščila

Dan žena

8.marca praznujemo dan žena. Praznik posvečen ženskam po vsem svetu se praznuje od leta 1911, ko so ga praznovali v Avstriji, Švici, Nemčiji in Danski.

Sprva so “dan žena” praznovali na 19.3., njegov namen pa je spomniti na ekonomsko, politično in socialno enakopravnost vseh žensk. 8.marec kot takšen, je praznik vseh delavnih žena od leta 1917 dalje. Pobudnica praznovanja 8. marca je bila nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933).

Danes je dan žena priložnost, da svojim materam, ženam, sestram, prijateljicam in drugim ženskam voščimo vse dobro in jim damo vedeti kako zelo jih cenimo. Ob tem dnevu se spomnimo na enakopravnost med spoloma in na to, da je praktično nepredstavljivo, da so imele pred leti ženske manj pravic samo zaradi svojega spola. Narava je ustvarila moškega in žensko z namenom, kajti eden brez drugega ne moreta nič. Vloga matere je nepogrešljiva in ena najpomembnejših sploh.

Kaj pa darila za dan žena?

Na žalost, tako kot je praksa pri vseh praznikih, so tudi dan žena trgovci precej izmaličili. V pehanju za dobičkom je ta dan prežet s komercialnimi sporočili in oglasi z vabili v trgovine, restavracije, vikend paketi in podobno. Vsaka ženska bo seveda vesela kakšne rožice. Spodobi pa se, da možje in sinovi na ta dan še posebej poprimejo za kakšno delo, ki je sicer v njihovi domeni. Skuhajo denimo dobro kosilo. Na koncu pa je še vedno najpomembneje, da jim pokažejo, da jih spoštujejo in jih imajo radi.

P.S.

S kakšno čokolado ali bomboniero tudi ne morete zgrešiti hehe 😀

Voščite z verzi za dan žena!

Seveda je vedno primerno voščilo tudi lep verz, ki ga napišemo ali na čestitko, ali pa pošljemo denimo kot SMS sporočilo. Vsekakor pobrskajte po naši rubriki Verzi za dan žena in izberite pravšnjega zase.

Tukaj pa en verz za pokušino:

Ne le danes, kar vsak dan,

moral biti bi tvoj dan,

naj v družbi ti družine,

dan žena najlepše mine.