Kaj je Feng shui?

Dom in vrt

feng shui stanovanje

Verjetno ste že kdaj slišali od koga, da bi rad imel Feng shui spalnico, kopalnico ali pa kar celo stanovanje. In kaj je Feng shui?

Feng shui je način kako s pomočjo stare modrosti priti do kvalitetnejšega bivanja. Gre za starodavno kitajsko veščino urejanja zunanjega ali notranjega prostora v skladu s pretokom energije QI (či). Energijo QI sicer uvrščamo na področje kitajske metafizike. Ta energija se po naših telesih pretaka preko meridianov, ki so kanali za pretok QIja. Razna bolezenska stanja (prehlad, …) ustvarjajo “zamaške” v teh kanalih in na ta način blokirajo pretok energije. Slabo prehodnost energije preko meridianov rečujemo z akupunkturo in nekaterimi drugimi metodami.

Od kod prihaja energija QI (či)?

Poznavanje neodvisne, intiutivne staroazijske feng shui znanosti in umetnosti nam s poglobljenim pristopom razkrije vpliv či energij na življenje, saj je tudi človek energetsko bitje. Kot takšen je del kozmosa, ki v svoje telo asimilira či iz okolja in jo zatem kot osebno či ponovno transformira navzven – nazaj v okolje, pač odvisno od razpoloženja. Tradicionalna kitajsko-tibetanska modrost nam pojasnjuje umetnost življenja v sozvočju z našo okolico, pa tudi kozmično poreklo či energij zvezd – Sonca in planetov – Zemlje, saj jo v obliki EM vibracij neprestano oddajajo vse žive in nežive stvari, tok čija okoli nas pa se spreminja iz ure v uro.

Na našem planetu sta njen glavni prenašalec oz. razpečevalec gibanje vetra in vodni tokovi. Svetovno priznani mojstri feng shuija so v ta namen razvili kar nekaj različnih, a zelo koristnih metod, ki človeka poučujejo, kako lahko tovrstne energije skozi upoštevanje pravil urejanja in harmonizacije energij okolice in notranjih prostorov uporabi sebi v prid.

feng shui spalnica

Kako energija QI (či) vpliva na naše življenje?

Modrost nam lahko služi kot naravni vodnik, ki nas ob pravilnem razumevanju in upoštevanju logičnih principov privede do kvalitetnejšega bivanja, kar ima že v sorazmerno kratkem obdobju neposreden vpliv na naše duševno in telesno zdravje, ubranost v odnosih-družinsko harmonijo, kariero, denar, ugled in morda še kaj. Feng shui je namreč tudi avtentičen, ker prinese praktične pozitivne rezultate in energije, ki so nam primanjkovale ali nazadovale, z njimi si lahko spet pridobimo svoje naravne moči, nujno potrebne za ubrano in polno življenje.

Feng shui z metodo Šole kompasa že v osnovi razdeli bivalni prostor na devet energetskih Palač, razporejenih v osmih smereh neba, to so J, S, Z, V, JZ, JV, SZ, SV in center prostora. Vsak del bivališča s tem prevzema odgovornost za eno od življenjskih področij, kajti vsak dom je moč primerjati s telesom, kjer imajo različni deli tudi različne funkcije.

Položaj, vsebina in lastnosti devetih Palač so predstavljeni s pomočjo takoimenovanega Pa Kua osmerokotnika, osem življenjskih področij življenja (brez centra zdravja) pa je predstavljenih skozi osem trigramov, ki so združeni v 64 heksagrmov in poglavij ter so podrobno opisani v eni od najstarejših knjig Ji Čing ali Knjigi sprememb, ki razlaga, da je nenehna transformacija sil zakonita kozmična sprememba. Palače prostora so naslednje:

1. Življenjska pot, kariera 

(S), ki ga ponazarja modificirana Qi energija elementa Voda #1 (Kan), ki jo obeležuje temno modra barva, predstavlja pa modrost, a tudi nevarnost. Nanaša se na vašo pot življenja, potovanje ali Dao vašega življenja. Ne nanaša se na zaslužek ali plačo, kot merilo uspeha. Vsekakor pa ponazarja »reko« vašega življenja in jo vrednoti z oceno, ali se na tej »barki« počutite dobro in varno ter ali potujete v smeri toka ali proti njemu.

2. Odnosi, ljubezen in poroka 

(JZ) s Qi energijo elementa Prst #2 (Kun/Zemlja), ki je črne barve in predstavlja mater. To je področje, vezano na tesne stike, tako ljubezenske kot zakonske ali poslovne. Obravnava zveze na splošno in le-te opredeljuje ali so uspešne ali pa so v težavah.

3. Družina, predniki, mentorji, nadrejeni 

(V) s Qi energijo elementa Les #3 (Chen/Grom), ki je svetlo zelene barve in predstavlja odgovornost za družino. To energetsko področje v praksi obravnava vašo skrb za starše, prednike, učitelje ali tiste v nadrejenem položaju.

4. Blaginja, uspeh, denar 

(JV) s Qi energijo Les #4 (Sun/Veter), ki je temno zelene barve. To je tisto področje, ki ga generira predvsem blagoslov materialnega sveta, ne samo denar neposredno, temveč občutek nepričakovane sreče oz. splošen občutek bivanja pod »srečno zvezdo«.

5. Enotnost, mir, zdravje

Tai Qi z energijo elementa rumene Prsti #5 (nima trigrama). To je vitalno središče, najpomembnejše v bivalnem prostoru, je tkzv. feng shui center(!), ki se nahaja v središču vsakega doma in je po razdelitvi osemkotne Pakua mreže zmeraj okrogle ali elipsaste oblike. Je globok, ukoreninjen prostor, iz katerega prihaja vsem nam življenjsko pomembna energija.

6. Prijatelji, pomoč 

(SZ) s Qi energijo elementa Kovina #6 (Chien/Nebesa), ki je belo-sive oz. srebrne barve in predstavlja očeta ali vladarja. To je namreč energetsko področje, ki obravnava velikost in ustrežljivost kroga ljudi, ki vam je pripravljen kakorkoli pomagati.

7. Otroci, kreativnost, projekti 

(Z) z modificirano Qi energijo elementa Kovina #7 (Tui/Jezero), ki je živordeče barve in predstavlja potomce. To je energetsko področje, kjer se zbira energija kreativnosti in idej oziroma, kjer se razvijajo otroci, ideje, projekti in naši celostni življenjski načrti.

8. Znanje, kontemplacija, duhovnost 

(SV) z modificirano Qi energijo elementa Prst #8 (Ken/Gora), sijoče bele barve, ki predstavlja akademski namen. Tukaj je prisotna energija elementa Prsti #8 in energijsko področje, ki opredeljuje notranji mir skozi meditacijo, kontemplacijo ali zazrtjem vase.

9. Slava, talent, ugled 

(J) s Qi energijo elementa Ogenj #9 (Li), ki ga simbolizira oranžno-rdeče-vijolična barva. Tu je prisotna energija elementa Ogenj – najsvetlejši Yang. To je prostor za Rdečo Ptico. Ogenj je namreč področje, ki obravnava slavo in razsvetlitev oziroma iluminacijo ali pa obrekovanje.

Kaj je v modrosti za vaš dom najpomembnejše?

Glavni namen feng shuija je, da postavi človeka zmeraj v center pozornosti in ga obvaruje pred škodljivimi energijami ter okrepi z blagodejnimi. Tako se skozi Osebni feng shui najprej opredeli vaš osebnostni značaj (DZK) in mesto v okolju (KUA). V nadaljevanju procesa pa je primarnega pomena celovit pristop s premišljenimi začetnimi koraki skozi temeljit pregled in obravnavo (izračun) Qi energij prostora. V praksi to pomeni, da je (moderen) feng shui prostorov, ki vam sicer poda kar nekaj praktičnih nasvetov kot so npr. vaše koristne smeri, barve, oblike in materiali, šele sekundarnega pomena, je torej neke vrste nadgradnja prvega.

Arhitekturna zasnova in projektiranje bivalnih in poslovnih zgradb ter notranje oblikovanje prostorov sta po načelih feng shuija na vzhodu že ustaljena praksa

Buddha na mizici feng shui prostoraFeng shui stanovanje, kopalnica, spalnica, … V zadnjih letih se tudi vse več zahodnih simpatizerjev odloča, da svoje bivalne in poslovne prostore oblikujejo v skladu s feng shui metodologijo, ki naj bi se v praksi praviloma pričela z iskanjem primerne parcele-energetsko najkvalitetnejšega zemljišča.

Feng shui orodja: Kaj je Luo Pan?

To je eno najpomembnejših Feng Shui orodij, okrogle oblike in obdano z lesenim ohišjem v obliki kvadrata s prirezanimi robovi. Obdelano je z rdečo in zlato barvo. V sredini se nahaja klasičen kompas z iglo, ki kaže magnetni južni pol, kateri pri Kitajcih leži zgoraj, saj ga predstavlja energija elementa Ogenj. Luo pan ima izrisanih kar nekaj koncentričnih krogov iz kitajskih znakov v rdeči in zlati barvi, skupaj s kodiranimi simboli, ki podajo natančne in zelo potrebne informacije, da lažje dosežemo ubranost či energij v bivalnem prostoru.

Pri Feng Shui tehniki navigacije je zelo pomembno odkriti pravilno povezavo med smermi neba, či energijami in osmimi trigrami, ki so razporejeni tako, da odpirajo 24 različnih smeri neba za vstop energij iz vseh osmih, glavnih smeri – torej iz vsake smeri prihajajo tri energije. Pravilno izvajanje modrosti Feng Shui zajema natančno določitev smeri neba, vrsto trigramov, analizo petih tokov jin in jang ter pravilen vnos podatkov na tloris objekta.

Luo pan je torej geomagnetni kompas, ki se modro in koristno uporablja le v Geomantiji, starodavni veščini o izboru najboljše lokacije za hišo/blok in s tem določitev či energije pročelja objekta. Nekaj koncentričnih krogov služi za iskanje delujočih energij, ostali pa za iskanje vode, določanje položaja zvezd in intenziteto njihovega sevanja, ki prihaja iz te smeri. Sodobni Lo Pan vsebuje 38 koncentričnih krogov, ki se pomikajo okrog magnetne igle v centru, trigonometrično pa zajema kar 72 energijskih interakcij.

Za potrebe meritev temeljnega feng shuija zadostuje že navadni zahodni tip kompasa, saj gre le za določanje smeri Sever, ki pa nima vgrajenih možnosti za razumevanje razmerij med trigrami in petimi tokovi Jin – Jang. Pri tem, osnovnem pristopu nam lahko še dodatno pomagata dobra intuicija in zdrav razum.

Potrebni podatki za postopek:

– leto izgradnje objekta – temeljni kamen (22 – 25 stop.);
– smer glavne energije Wu, Tzu … (reka, cesta, polje, ravnica) glede na lego glavnega vhoda (24 aktivnih energij s kotno vstopno enoto 15 stop.);
– položaj objekta (glavni vhod) – smer neba (J, S, Z, V, JZ, JV, SZ, SV), shema tlorisa, naslov za ogled okolice;
– geomantični izračun – analiza prostora po metodi Flying Stars;
– iskanje specialne karte objekta! Kombinacija – 3: 1-4-7; 2-5-8; 3-6-9 (redke v naravi) in Kombinacija -10; Obe omogočata ubranost energij za naslednjih pet generacij!

Kako pravilno postaviti posteljo v spalnici?

Za naše zdravje in splošno dobro počutje je najpomembnejši predvsem dober spanec, zato feng shui modrost upošteva prostor za spanje in počitek kot najvažnejšega izmed vseh, saj spalnico pojmuje kot nekakšno osebno zatočišče, spanje pa kot zlato verižico naše duše. Zahodne civilizacije pri tem največ pozornosti namenjamo ustrezno izbranemu ležišču, predvsem vzmetnicam (bio, medicinske, energetske), morda z nekaj več pozornosti izberemo sebi prilegajoč se vzglavnik (naravni materiali, anatomska oblika), po vizualni všečnosti nato izberemo še temu ustrezno barvno posteljnino iz naravnega materiala in s tem se »zahodnjaški« miselni svet z dobrimi pogoji za sproščujoč in krepčilen spanec pravzaprav že konča.

Najboljša, t.j. prednostna lega spalnice je zahod. V času nočnega počitka se telo najbolj regenerira, zato mu moramo omogočiti dotok čim bolj ubranih, pravih energij. Slabo je, če je spalnica z vrati neposredno povezana s kopalnico, saj v tem primeru tja odteka veliko kvalitetne či v kanalizacijo, zato naj bosta ta dva prostora zmeraj fizično ločena oz, naj ima spalnica zmeraj le ena vrata. Če imate tak primer doma, potem naj bodo vrata kopalnice, pokrov školjke in odtoki zmeraj zaprti! V hišah pazimo, da spalnice ne lociramo nad garažo in da je čim dalje od vhoda – bolj v ozadju.

via GIPHY

Kadar spimo, smo še posebej dojemljivi za či, ki priteka v našo kronsko čakro. Zaradi absorbcije či skozi to čakro na temenu glave je nadvse pomembno, v kateri smeri spimo. Namreč smer, v katero gleda kronska čakra med spanjem, določa, katere od osmih vrst či ponoči prejmete največ. Idealen spanec tako določajo vrsta TZE prostora, vaša preferenčna smer, gledano iz smeri nog proti vzglavju (vznožje naj bo obrnjeno proč od vrat!) in kot tretje še čim boljši približek idealne postelje z ležiščem iz naravnih materialov (z ozirom na vaš Osebni feng shui), ki s posteljnino vred tudi vpliva na kvaliteto spanja. Vsi trije dejavniki skupaj določajo kvaliteto vašega či polja postelje.

Za posteljni okvir je najprimernejši les, ker ne moti magnetnega polja (EMP), kakor kovina ali voda. Ker bi naj bila idealna spalnica zaradi čim boljšega, zdravega počitka „napolnjena” z obetavnimi energijami elementov 1, 4, 6 in 8, bi morali kot glavni vir upoštevati geomantični izkaz in s tem vpliv temeljne zemeljske energije (TZE!) z vsemi njenimi lastnostmi. Šele po lociranju pravega mesta je smiselno, da si ležišče še dodatno okrepite z ustrezno izbiro smeri, materialov, oblik in barv ter s tem ustvarite zaželjeno sestavo prostora s 3/5 yin energij. Ne pozabite na Šolo oblik štirih živali: Želva, Zmaj, Tiger in Feniks, ko boste razporejali pohištvo okoli postelje, kakor tudi na ostre robove.

Upoštevanja vredno je tudi dejstvo, da nam či ponoči ne sme odtekati prehitro, kar lahko povsem nehote povzročite s prekomernim odpiranjem oken in vrat. V spalnico tudi ne prinašajte nobenih aparatov (EMS!) in rastlin, ker motijo medsebojne interakcije partnerjev. Predvsem pazite na ogledala (stenska in še posebej stropna!), saj služijo kot ojačevalci pretoka či, zato naj bodo ovalna ali še bolje, če so nameščena znotraj omare na vratnem krilu, saj zrcala tako kot vsi drugi bleščeči predmeti niso primeren del opreme spalnic, ker še dodatno pospešijo pretok či in s tem motijo vaš tako zaželen dober spanec.