Fotografiranje zadnjic in digitalni intimni odnosi

Lepota in Zdravje

zasvojenost s tehnologijo mobilni telefoni

Smo res zašli s poti evolucije in se spreminjamo v zombije brez lastne volje?

S prihodom spleta se je pred leti spremenilo marsikaj. S prihodom pametnih mobilnih naprav pa se je nedvomno spremenilo vse. Vse bolj zmogljive naprave povezane v svetovni splet, nam omogočajo, da smo ves čas v kontaktu z drugimi in imamo vsak trenutek na voljo čisto vse informacije, ki bi nas utegnile zanimati.

Odhod v knjižnico se večini zdi kot obisk muzeja brez nakupa vstopnice. Le še peščici knjižnih “romantikov” je danes jasno kaj pomeni pogled na neskončno dolge police, ki se šibijo pod težo knjig. In tisti omamen vonj, ki zna iz nas izvabiti deja-vu po trenutkih, ki smo jih preživljali v mladosti. Zame osebno ima vonj po knjigi še vedno tisto mistično moč, ki te ponese v nek povsem drug svet. Daleč stran od vseh križev in težav tega modernega sveta.

Postajamo sledilci vzorcev slavnih oseb

Več kot očitno je, da nam smer življenja narekujejo slavne osebe. Kako se oblačimo, kakšne pričeske bomo nosili, kako se bomo obnašali, kaj bomo jedli in v kaj bomo verovali. Rekli boste, da je tako že od nekdaj in imeli boste prav. Slavni igralci, glasbeniki in drugi zvezdniki že od nekdaj diktirajo naša življenja. Ampak zdi se mi, da je bilo nekoč to nehote. Pač, bili so kar so bili, ljudje pa so se želeli z njimi poistovetiti. Dandanes pa je slika nekoliko drugačna. S pomočjo digitalnih medijev, blogov, TV šovov in digitalnega oglaševanja, nas znani vodijo kar za roko. Če se zavedamo ali ne, nas namenoma potisnejo na pot veganstva, nakupovanja njihovih proizvodov in storitev ter, če hočete, fotografiranja zadnjic.

Slednje je postalo sila popularna na vseh socialnih omrežjih. Na Instagramu se denimo precej stežka izognemo kakšni objavi kateri bi lahko rekli “selfie” (bojda po slovensko sebek), na kateri pa na fotografiji ni obraz osebe pač pa njena zadnjica. Seveda so tu primat prevzele ženske. Moških zadnjic zaenkrat še ni videti, a človek dandanes nikoli ne ve kaj pride na vrsto.

In zakaj fotografirati svojo zadnjo plat in jo razkazovati pred širnim svetom?

Na prvo žogo bi človek dejal, da želijo s tem dekleta prebuditi spolne nagone v moških in jih zapeljati s svojimi atributi. Če pa se malo ustavim in razmislim, … Te punce znajo biti včasih precej užaljene, če jim kdo od pripadnikov nasprotnega spola “prilepi” komentar v stilu “Vauuu kaka huda ritka! Kaj bi te …”. Prvi del komentarja bi šel verjetno še skozi ampak kaj, ko drugi del namiguje na intimo z njo. Ampak hudiča, kaj pa mislijo punce, da bodo dobile pod nos ob takšnih provokativnih objavah?

https://www.instagram.com/p/BgMmpMAHZnT/

Potem se vprašaš, čemu torej te zapeljive fotografije, če ne za draženje občutljivih moških misli. Dejansko je ogromno teh “ritk” namenjeno … ženskam! Kot izziv, da lahko sedaj tudi one pridejo do takšne zadnjice, če bodo seveda sledile njim, jih poslušale in kopirale njihova dejanja. Profili seksi zadnjic se šibijo od podpore različnih fitnes studijev in trgovin s športno prehrano. Puncam, ki dneve preživijo v telovadnici z utežmi, na Instagramu pa štejejo sledilce v več 10.000-ih rečemo influencerke. To so osebe, ki “vplivajo” na tiste, ki so v končni fazi bodoči potrošniki “sponzorjev” tovrstnih profilov. Pa bodi dovolj o ritkah zaenkrat, velja pa zgoraj napisano seveda tudi za vse mogoče druge kategorije (zdrava prehrana, oblačila, ličila, …) in tudi profile moških influencerjev.

Digitalni intimni odnosi

Čedalje bolj pogosto se dogaja, da ljudje obsedijo doma in se z ostalim svetom družijo s pomočjo pametnega mobilnega telefona. Naprava, ki nas poneumlja vse odkar je prišla na trg. Ne razumite me napak, ponuja tudi vrsto izredno koristnih reči, a jasno je, da postajamo zasvojeni. Ne znamo več v javnost, sklepati novih prijateljstev, če nimamo v roki mobilnega telefona.

V barih prijatelji sedijo za isto mizo, a imajo v roki vsak svoj mobilni telefon in strmijo vanje.

Socialna omrežja nam omogočajo, da poiščemo bivše sošolce, prijatelje iz rane mladosti itd. Nič narobe s tem, ampak, če potem komuniciramo z njimi samo na ta način. Zmenkarimo na spletu s pomočjo različnih aplikacij in uživamo intimne trenutke ob prebiranju sporočil ali fotografij osebe, ki nam je všeč.

Zmenki na telefonu

Seveda smo že od nekdaj bitja vzorcev. Učijo nas starši, učijo nas šole, delodajalci … Odraščamo na način, da sprejemamo vzorce in se po njih ravnamo. Po eni strani je to seveda dobro za vse nas, saj tako v življenje vnašamo red in ne kaosa. Redki so tisti, ki si drznejo razmišljati drugače. Po svoje. Tako nastajajo umetniki in veleumi, ki jih svet ravno tako potrebuje.

Ostaja pa vprašanje, ali smo dejansko zašli s poti naravne evolucije, ali pa je tehnologija del te in se bo človek v prihodnosti združil z njo. Znanstveniki in raziskovalci to napovedujejo že nekaj časa. Vizionarji, pisatelji (ki si so drznili), pa še dlje. Gre torej človek po poti do cilja nesmrtnega življenja? Ga bo tehnologija nekoč za vekomaj obdržala na tem svetu?

Odgovori sledijo. A ne tako kmalu 😉