Generacija Z! Smo ustvarili rod zombijev?

Lepota in Zdravje, Mobilna telefonija

Generacija Z

Kratek sprehod po mestnih ulicah razkrije kar nekaj zaskrbljujoči navad pripadnikov tako-imenovane “generacija Z”

Najprej na kratko razčistimo s poimenovanji posameznih generacij in kdo so Generacija Z. Že od nekdaj obstaja navada, da se določeno generacijo oseb rojenih od-do, poimenuje “Generacija …”.

  • Tradicionalisti (generacija rojena med 1900 in 1945)

  • Baby boom generacija  (rojeni med 1945 in 1960)

  • Generacija X (rojeni med 1960 in 1980) – tudi moja malenkost

  • Generacija Y ali Milenijci (rojeni med 1980 in 2000)

  • Generacija Z ali e-generacija (rojeni od 2000) *morda tudi nekaj let prej

O ostalih generacijah v tem članku ne bomo razpredali, se pa bomo posvetili generaciji Z, oziroma e-generaciji. Zakaj e-generaciji, je verjetno jasno. Otroci, ki so pravkar zakorakali v polnoletnost in tisti mlajši, so dandanes videti kot stojalo za mobilni telefon. Tudi starejši od njih seveda uporabljamo pametne mobilne telefone, a imamo nekoliko drugačen pogled na stojalo za telefon. Tega uporabljamo v avtomobilu ali v pisarni na pisalni mizi.

mladina in mobilni telefoniGeneracija Z pa se je dejansko prelevila v stojalo za mobilni telefon. Kamorkoli se odpravijo in karkoli počnejo, imajo v rokah mobilni telefon in nepremično strmijo v zaslon. Sposobni so tudi prehoditi več kilometrov ne, da bi dvignili pogled. Če zanemarimo dejstvo, da je tovrstno početje skrajno nevarno (promet, ovire na poti, …), je videti, da smo vzgojili rod zombijev, ki izgubljen v virtualnem svetu tava naokoli po resničnem.

Znanstveniki napovedujejo, da se bo prihodnjim rodovom precej deformiral mezinec na katerem ves čas “sedi” mobilni telefon. Družba za to stanje krivi starše in njihovo vzgojo, ter del odgovornosti prelaga tudi na izobraževalne ustanove, ki naj ne bi več znale uveljaviti reda in discipline. Generacija Z hodi po poti propada.

Pa je res vse tako črno/belo in ali je generacija Z obsojena na propad?

Sploh ne! Stopimo v razmišljanju kako leto naprej od naše generacije za katero menim, da je večinoma generacija X in nekaj malega Y :). Mladina dandanes resnično ogromno uporablja mobilne telefone, a tudi internet, ki je vseskozi v žepu in na ta način konzumira ogromno število informacij. Generacija Z je vsekakor generacija ljudi, ki se uči hitreje in je večopravilna (multitasking). Njihove ideje so brilijantne, zavedajo se pomena okoljevarstva in so nadvse sočutni. Ali ste vedeli, da kar 72% srednješolcev izraža željo do tega, da bi začeli svoj posel?

Srbi so posneli zanimivo serijo z naslovom “Moja generacija Z”

Če menimo, da se znamo družiti, oni pa ne, jim delamo krivico. Družijo se namreč ves čas. Aplikacije kot so Snapchat in podobne so namenjene prav temu. Druženju tudi kadar nisi v družbi. Izmenjava informacij poteka neprimerno hitreje kot je nekoč in s tem se hitreje pretakajo tudi znanje in splošne izkušnje. Določena opravila so opravljena hitreje, posledično pa ostane še dovolj časa za kaj drugega.

Da je njihov slog druženja precej drugačen od generacij pred njim je neizpodbitno, ampak ali je s tem kaj narobe? Že res, da mladina dandanes ne pleza več toliko po drevesih in ne teka do onemoglosti po dvoriščih ali naravi. Ampak, tudi mi nismo pasli krav in jih molzli (vsaj velika večina ne), tako kot so nam “predavali” naši stari starši. Pomembno pa je, da “mularijo” usmerimo v šport in gibanje na sploh.

Mobilni telefoni in otroci

Potrebno se je prilagajati spremembam

Seveda to ne drži vedno, a dejstvo je, da smo tehnologijo sprejeli za svojo tako kot so jo morali naši starši, ko smo jih pocukali za rokav okoli osebnega računalnika. Danes je računalnik orodje, ki zagotavlja delovna mesta in opravlja zelo pomembno vlogo v našem svetu. Svet se razvija, tehnologija vse hitreje napreduje in nam tudi izboljšuje kvaliteto življenja. Vsekakor je potrebno paziti, da ne zamrejo tisti pravi in pristni medsebojni odnosi iz oči v oči, a neizpodbitno je, da tega razvoja ni moč ustaviti in generacije se bodo še naprej (tako kot do sedaj) razlikovale ena od druge.

Spomnim se, ko mi je stara mama dejala, da bom oslepel, ker predolgo gledam v televizijo. Starši so me kregali, da v življenju ne bo nič z menoj, ker ves čas posegam po računalniku, ki je smrt za možgane (učil sem se programirati že na legendarnem Spectrumu), danes pa se preživljam ravno s pomočjo te tako grozljive naprave hehe. No in tudi meni uide in svojim otrokom generacije Z modrujem glede uporabe mobilnega telefona, da od gledanja vanj še nihče ni obogatel. Vsekakor se moramo vsi sproti prilagajati novim situacijam in trendom, ostati odprtega duha in strpni. Mladi bodo že znali zaznati svojo priložnost. Na nas je, da jih podpremo in razumemo.

Prišle bodo nove generacije in te bodo imele v telesih več računalnika kot mi danes na mizi. Komunikacija ne bo več potekala preko mobilnega telefona (kako zastarelo), ampak preko telepatije. In zakaj bi hodili ali pa se vozili naokoli po več ur, če pa se bomo lahko teleportirali v nekaj tisočinkah sekunde?

Kot rečeno, svet se spreminja in mi z njim!