Glutamat strupena prevara za naša čutila

Lepota in Zdravje, Zdrava prehrana

glutamat v hrani

Se kdaj vprašate kaj je tisto, kar vaše roke same od sebe potegne proti vrečki začinjenega čipsa, ali k drugi pripravljeni hrani kateri se enostavno ne morete upreti? Preverite ali se v njej nahaja glutamat!

Glutamat ali natrijev glutaminat, je ojačevalec okusa, ki povzroči, da si naši možgani močno zapomnijo “fantastičen” okus v hrani, ki smo jo pravkar zaužili. Čeprav imamo dovolj, si naši možgani želijo še. In enako bo naslednjič, ko boste šli v trgovino in mrzlično iskali polico s hrano, ki si je vaše telo tako močno želi.

Zveni znano?

glutamat v čipsuSeveda! Odvisnost od drog je precej podobna odvisnosti od glutamata. Glutamat v hrani povzroča zasvojenost. Najdemo ga v večini pred-pripravljene hrane saj poskrbi za to, da ima ta zelo svež okus. Torej: čips, zamrznjena hrana, različni prelivi in omake, juhe v vrečkah in podobno. Ker smo ljudje v zadnjih letih postali precej bolj osveščeni glede varovanja zdravja in zdrave prehrane, se je temu morala prilagoditi tudi prehranska industrija.

Pri nakupovanju bodite pozorni, da so izdelki jasno označeni, da ne vsebujejo ojačevalcev okusa.

Škodljivi učinki glutamata

Ta ojačevalec okusa poleg zasvojenosti povzroča še kopico različnih škodljivih učinkov. Mednje sodijo; glavoboli, bruhanje, driska, simptomi alergij in podobno. So pa tovrstni simptomi zelo odvisni od tega kako dovzetna je na glutamat določena oseba. Pri nekaterih gre za precej resne simptome, pri drugih za kratkotrajne spremembe v hitrosti srčnega utripa in denimo občutka utrujenosti.

Seveda je vse skupaj odvisno tudi od tega kakšno količino tega ojačevalca okusa oseba zaužije. Raziskovalci poročajo, da uživanje glutamata na dolgi rok povzroča celo bolezni kot so; sladkorna, Alzheimerjeva bolezen in rak.

Kako se izogniti glutamatu?

Ker je dodajanje glutamata v živila še vedno dovoljeno, ga proizvajalci vanje “skrijejo” na različne načine. Vsekakor pa tako, da jih poimenujejo s precej nedolžnimi poimenovanji kot na primer; želatina ali pa sojine beljakovine. Bodite pozorni tudi na oznake; E622, E623 in E625.

Da bi se izognili vnosu glutamata v telo boste morali enostavno poprijeti za kuhalnico in v lonec narezati svežo zelenjavo, meso, ki ste ga kupili pri mesarju (nepredelano) in se izogibati jušnim kockam, pripravljenim začimbam iz vrečke, Vegeti in podobno. Rešitev je zgolj zdrava prehrana.

zdrava prehrana

Žal nam “velike vodje” tega sveta pri tem ne bodo pomagale, saj se v prehrambeni industriji vrti preveč denarja, da bi jim bilo mar za naše zdravje. Proizvodnjo glutamata so izumili na začetku prejšnjega stoletja in prav nič ne kaže, da se bo kaj kmalu končala.

Preverite kaj o glutamatu pravi Wikipedia