Horoskop – uvid v neznano ali zgolj iluzija?

Horoskop

horoskop

Odgovor na vprašanje iz naslova o horoskopu seveda ne bo nikoli enoznačen. Kolikor ljudi, toliko različnih odgovorov.

A poglejmo kljub temu, zakaj je horoskop  že praktično tisočletja med nami in zakaj ga ni uspelo uničiti ne lovcem na čarovnice, ne skeptikom, ki mu ne verjamejo niti za hip.

Horoskop je nastal po naravni poti

Če se sprašujete kaj to pomeni, povejmo, da so reči, ki nastajajo po naravni poti zagotovo bistvo našega življenja in pokazatelj tega česa so zmožni; narava, vesolje in vsa bitja, ki v tej neskončni širjavi prebivajo. Nalašč nismo rekli “živa bitja”, ne “človek”. Zavedamo se, da v tem našem neskončnem prostoru živijo bitja življenjskih oblik kakršnim še nismo bili priča in kakršne bi zelo težko razumeli, ko bi jih uzrli v tem trenutku.

Dnevni horoskop

Horoskop ima svojo podlago že tisočletja nazaj, ko so ljudje prvič pričeli opazovati nebo in nebesna telesa. Sčasoma so opazili, da se na nebu nekatere zadeve spreminjajo, nekatere ne, nekatere pa so povsem ciklične in se ponavljajo. Prav ti dogodki in povezave z dogajanjem v tistem času okrog njih samih, so določene opazovalce nočnega neba (prve astrologe) prepričale v to, da se splača v to investirati več časa.

Ko horoskop postane nekaj otipljivega

Nenadoma so opazili, da se določene reči zgodijo z razlogom in jih povezali s položaji nebesnih teles, letnim časom in podobno. Ker so se določeni dogodki in vzorci prevečkrat ponavljali in prepletali je postalo jasno. Tam zgoraj se odslikavajo reči, ki se dogajajo tu spodaj. In kar je bilo še najbolj fascinantno, zgoraj se je vse dogajalo nekoliko prej.

via GIPHY

Tako so se na svetu pojavili prvi vedeževalci in preroki, ki so svoje osvojeno znanje iz astrologije korenito izkoristili in ga delili s svetom. Sčasoma so njihove napovedi prepoznali tudi različni vladarji in monarhi, ki so s pridom izkoriščali napovedi, oziroma svoj osebni horoskop.

Horoskop postane grožnja

Prvi astrologi so z navdušenjem delili svoje znanje in napovedi z ljudmi okoli sebe, a sčasoma spoznali, da to morda vseeno ni najboljša ideja. Pričelo se je dogajati, da so vladarji, katerim njihovi horoskopi niso bili všeč, ali pa so odkrito napovedovali njihov padec, pričeli astrologe loviti, zapirati in jih celo moriti.

Kasneje so znana tudi brutalna sežiganja tako imenovanih čarovnic, kot tudi preganjanje prerokov kot je bil veliki Nostradamus (1503-1566). Njegove, v verze skrite, napovedi so še dandanes aktivne in jih berejo ljudje po vsem svetu, ki jih skušajo tudi razvozlati. Prav osupljive so podrobnosti in natančni datumi, s katerimi je napovedal nekatere največje katastrofe, rojstvo Hitlerja in podobno.

via GIPHY

Horoskop danes

Danes je tako, da so časi preganjanja vedeževalcev in astrologov minili, razpaslo pa se je pisanje horoskop za pravzaprav vsak časopis, revijo ali spletno stran. Večinoma so tovrstni horoskopi pisani za zabavo in razvedrilo, a kljub temu se še vedno pišejo tudi tisti nekoliko bolj resni horoskopi, ki zahtevajo veliko znanja in predanega dela.

Najboljši horoskopi so tisti osebni, katere se napiše s pomočjo rojstne, ali natalne karte. Astrolog na ta način pridobi vpogled v natančno dogajanje na nebu v času posameznikovega rojstva, vidi kaj se je takrat dogajalo in kje prepletalo, ter tako mnogo bolj natančno napiše horoskop za svojega naročnika.

horoskop

Kakšen horoskop vse obstaja?

Na svetu poznamo množico horoskopov in za prav vsakega se najdejo ljudje, ki trdijo, da je le to pravi, eden in edini horoskop, ki napoveduje prihodnost. Tako poznamo Kitajski horoskop, Keltski horoskop, Indijski ali Vedski horoskop, … horoskope pa se piše na dnevni, tedenski, mesečni ali letni bazi. Na našem portalu denimo redno objavljamo Tedenski horoskop za posel, ljubezen in zdravje.

Ali ste vedeli, da se lahko horoskope piše tudi za živali, in celo države?! Res je! In dejansko tudi precej logično, če upoštevamo, da se horoskop piše glede na osebne podatke, ki zajemajo ime, priimek in podatke o rojstvu. Vsaka država ima ime in tudi datum rojstva, ali nastanka. Potem pa je le od spraševalca odvisno ali ga zanima zdravje te države, njena blaginja v tekočem letu ali pa kaj povsem tretjega.