Izgorelost in kako se ji izogniti

Lepota in Zdravje

izgorelost

Izgorelost je postala beseda za katero se zdi, da jo mnogi izkoriščajo. Ampak, ali res in kako jo prepoznati?

Danes je postalo moderno reči, da pregorevamo, kar pa ob obilici vseh obveznosti, ki jih imamo, niti ni tako zelo nenavadno. Tako kot pregori električna naprava, če je predolgo pod električno napetostjo in obremenjena, pregori tudi človeško telo. Pri slednjem gre za zapleten proces, ki zajema tako fizično kot tudi psihično obremenitev človeka.

Po eni strani od nas delo in druge obveznosti zahtevajo določene fizične napore, h katerim pa navadno sodijo tudi psihični. Tu so potem še nerealna pričakovanja okolice, pa tista, ki jih imamo sami do sebe, zahteve družine, partnerja, otrok, … in zgodi se, da človek v vsej svoji želji in vnemi izgori.

telesna izgorelost

Kako vedeti, da izgorevamo?

Precej zahrbtno je dejstvo, da ljudje izgorelosti večinoma ne zaznamo vse do trenutka, ko je že prepozno. Čeprav bi morali že prej opazovati za simptomi, si jemati čas zase in sprostitev, pa nam to le malokrat uspe. Zdi se nam, da zmoremo, da si lahko naložimo še več in tako tudi ravnamo. V želji po preživetju, po tem, da bi nahranili družino in se v družbi izkazali za vredne obstoja, pogosto stopimo preko pragu, ki vodi v strm padec izgorelosti.

izgorelosti večinoma ne zaznamo vse do trenutka, ko je že prepozno

Se zjutraj zbujate utrujeni? Gre še za enega izmed znakov, da vaše telo ne zmore več. Čeprav se vam zdi, da ste odspali svojih 6 ali 8 ur, pa se vaše telo očitno ne strinja. Ponoči se ni uspelo spočiti in je delalo skupaj z možgani. Če se takšno stanje vzdržuje dlje časa, pride do razdražljivosti, slabše koncentracije in nastanka depresije.

Kako preprečiti izgorelost?

Da do izgorelosti ne pride moramo v največji poskrbeti sami. Kot smo omenili že prej, si največ dela in odgovornosti naložimo sami, kar pa je ob vseh tistih v službi ali šoli, lahko kaj hitro preveč. Najprej se moramo zavedati česa smo sposobni in česa ne, ter si to odločno priznati. Postaviti si moramo meje preko katerih ne bomo šli. Ne glede na to ali gre za službo ali osebno življenje, je na prvem mestu vsekakor zdravje.

via GIPHY

Izgorelost nikakor ne sme postati izgovor za lenobo. Človek je aktivno bitje, ki je ustvarjeno za gibanje in tudi fizične obremenitve do določene mere. A tem obremenitvam mora slediti tudi faza regeneracije, oziroma počitka. Če takšno regeneracijo potrebujejo športniki po večjih naporih na treningu ali tekmi, pa jo potrebujejo tudi osebe, ki so podvržene večjim umskim naporom, saj je potrebno sprostiti tudi možgane.

Ne dovolite, da drugi sodijo o tem kako se sami počutite in koliko zmorete. Nekateri zmorejo več, drugi manj, a obstajajo tudi ljudje, ki so v pehanju za materialnimi dobrinami sposobni od sebe in drugih zahtevati preveč. Sami lahko največ storite za svoje zdravje in tudi v tem primeru to drži kot pribito.

Dovolite biti kdaj pa kdaj tudi sami sebi dovolj. Pojdite na dolg sprehod v naravo, uživajte v svežem gozdnem zraku, ali pa se podajte v hribe. Prav nič ne bo narobe niti, če se boste samo zleknili v svoj priljubljen naslonjač in prebrali kakšno dobro knjigo.

Nihče, ne vi ne kdo drug, ne bo imel koristi od vaše izgorelosti!