Je astrologija prava veda?

Horoskop, Vedeževanje

astrologija

V Astrologijo lahko verjameš ali pač ne. Živimo v svobodnem svetu in vsakdo naj se odloči po svoji vesti.

Ampak, ali je kaj na tem? Ali nam resnično zvezde in planeti krojijo usodo na tej majceni modri kroglici sredi črnine neskončnega vesolja? Odgovorov na to vprašanje nimamo in imamo, je eden in jih je več, so pravilni in so napačni.

karmicna astrologijaAstrologi v zgodovini niso bili “kar tako”

Ko govorimo o astrologiji in zgodovino se moramo zavedati, da gre seveda predvsem za moške. Ne vem, morda so ženske zažgali na grmadah kot čarovnice, preden so lahko zaslovele kot astrologinje. Zanimivo, ker vseeno menim, da je intuicija močnejša pri ženskah. Če menim, da razumska razlaga nekje ni zadostna, potem nedvomno ni pri astrologiji. Zakaj ne?

Ker razumsko predstavlja predvsem našo željo po obvladovanju stvari. Astrologija je daleč nad tem. Ni recept, ki predvidi našo prihodnost na osnovi “vloženih” dejavnikov. Če daš tole in tole, dodaš še košček tega in dobro premešaš, dobiš to in to. Ne, astrologija je filozofija, razumevanje, sprejemanje vsega, kar nam pomaga razumeti naše življenje. S kakšnim namenom? Samo zato, da sprejemamo lažje boljše odločitve v življenju in živimo lastno življenje v večji sinhronizaciji z nami samimi.

via GIPHY

Astrologi so bili med najbolj izobraženimi ljudmi skozi vso zgodovino

Pogosto so bili hkrati astronomi in matematiki, kot Ibn Abi al-Shukr iz 13.stoletja, ali zdravniki in matematiki. Vzemimo primer angleškega plemiča Roberta Fludda, ki je bil zdravnik, matematik, kozmolog in seveda astrolog, z doktoratom iz Oxforda. Med drugim je prvi razpravljal o cirkulaciji krvi v telesu in podal svojo razlago človekove percepcije stvari.

Tudi David Gans, nemški astrolog, je bil zgodovinar, matematik in astronom. Morda vas bo presenetilo, da je med najbolj znanimi astrologi tudi Andreas Perlach, rojen 1490 v Svečini. Ja, v Sloveniji! Bil je dvorni astrolog na Habsburškem dvoru in vmes še zdravnik, matematik in astrolog na Univerzi na Dunaju. Johannes Müller von Königsberg, znan kot Regiomontanus, je bil nemški matematik, astronom, astrolog, prevajalec in izdelovalec instrumentov.

via GIPHY

Brez njega bi Kopernik s precej večjo “muko” pogruntal, kako gre tale zadeva s Soncem in Zemljo. Uh, saj bi lahko še naštevali. Bistveno je, da je imela astrologija kot veda neprimerno večjo veljavo in je bila sestavni del znanstvenega delovanja velikega števila učenjakov, kot jo ima danes.

Kaj se je spremenilo?

Večino časa je astrologija predstavljala del akademskega in izobraževalnega sistema. Njen koncept se je vključeval v druge znanosti kot sta astronomija ali meteorologija. Določeni novi pristopi v astronomiji v 17.stoletju, predvsem tisti, ki so temeljili na drugačnem pristopu obravnave sveta in vesolja, so spremenili tudi odnos do astrologije, ki je postopno izgubljala svoj akademski in znanstveni položaj.

Šele v 19. in 20. stoletju je ponovno začela pridobivati na veljavi, čeprav astrologija ni objektivna, ampak subjektivna znanost. Če bi bila objektivna, ne bi posegala na individualno, ampak razlagala splošno. Potem bi dejansko izgubila na svoji vrednosti. Njena vrednost je predvsem na ravni posameznika.

Naša omejenost z razumskim zaznavanjem sveta

V bistvu smo še vedno zelo “obremenjeni” s potrebo po razumskem razlaganju sveta, vsega, kar nas obdaja in nas samih. Čeprav hkrati ugotavljamo, da smo celota razuma, čustev in duše. A v bistvu si še vedno ne damo možnosti. Kot zelo trmasti nejeverni Tomaži. Na določen način je to razumljivo. Ljudje namreč potrebujemo občutek varnosti.

Če si lahko nekaj razumsko razložimo, imamo občutek, da stvar obvladujemo, da imamo določeno moč. Če si nekaj ne moremo razumsko razložiti, nimamo občutka, da lahko to obvladujemo, kar pomeni, da imamo občutek nemoči oziroma nimamo občutka varnosti.

A hkrati ne morejo biti vsi odgovori v našem življenju razumski

Ne moremo vse stvari razumsko razložiti, ker preprosto niso nekaj, kar deluje po zakonitostih, ki smo jih sprejeli kot del materialnega sveta, ali jih enostavno ne razumemo. Mi, kot preprosti ljudje. Tolikokrat govorimo o energiji.

A dejansko razumemo, kako lahko tako majhna masa, kot jo predstavlja vodikova bomba, naredi opustošenje razsežnosti, ki daleč presega njeno maso? Lahko to razumete? Kako se lahko sprosti toliko več energije, kot se je sprosti, kadar zakurimo deset ton drv, ki imajo vendar večjo maso? Ali je zadeva samo navidezna? Kako je lahko največja vodikova bomba imela moč 50 ton ekspoziva TNT? Gram TNT da 4,3 kJ energije. Si lahko sploh predstavljate dimenzije vodikove bombe? Sama si je ne znam, pa nisem imela nikoli cveka pri fiziki.

Smo ljudje hinavci?

bioenergija

Kadar nam nekaj koristi, se hitro odpovemo potrebi po razumskem obvladovanju zadeve. Lep primer je bioenergija. Če nam dejansko pomaga, nam je popolnoma vseeno, kaj je zadaj za vsemi temi polaganji rok.

Glavno, da zadeva deluje! Morda smo enostavno pozabili neverjetno sposobnost nas samih, da ozdravimo sami sebe. Saj v bistvu ne gre za nič drugega, kot vzpostavitev ravnotežja.

In točno tako je z astrologijo. V bistvu je samo način, da se poglobimo vase in spoznamo, kako smo se odzvali kot čisto posebna oblika strukturirane energije na energijo, ki je obvladovala širši prostor, vesolje, takrat, ko smo vanj stopili sami. Tako, kot se obala odzove na valove drugače, glede na to, kakšni so.