Juhu, kostanj je tu! Nabiramo ga v praktično vseh gozdovih po Sloveniji, po pečenem kostanju diši v mestih in tudi doma. Ampak ali veste katere jedi iz kostanja lahko vse pripravite?

Poznamo divji in pravi kostanj, a če prvi ni užiten, pa je povsem drugače s slednjim. Pravi kostanj nabiramo praktično po celotni Sloveniji, in sicer vse do 800m nadmorske višine. Ker obožuje sonce, ga boste največkrat našli na kakšnih jasah. Odpadel kostanj je na tleh še velikokrat v ježici, ki ga varuje, zato je potrebno biti pri nabiranju kostanja tudi nekoliko previden.

Kostanj je zdrav

Za kostanj že dolgo velja, da je zelo hranljiv, a tudi zdrav. Vsebuje precej škroba, obenem pa tudi vitamine iz skupine B, magnezij fosfor in kalij ter kalcij. Zanimivo, da zdravilne učinkovine najbolj pripomorejo k našemu boljšemu zdravju ravno takrat ko se ga nabira. Oktobra, v obdobju grip in prehladov namreč! Pa še ena podrobnost, pravi kostanj vsebuje precej več ogljikovih hidratov kot maščob.

Ali ste vedeli? Odraslo drevo lahko obrodi do 200kg kostanja !

Kostanj pa je zdrav tudi za marsikatero tegobo modernega časa. Z veseljem lahko povemo da krepi zdravje našega črevesja, znižuje krvni tlak, kar pa ima za posledico manj možnosti za nastanek srčno-žilnih bolezni. Prav tako ugodno deluje na naš imunski sistem zaradi česar nas v jesensko zimskih mesecih varuje pred gripo in prehladom. Čeprav sladkorni bolniki marsičesa ne smejo, pa jim je uživanje kostanja dovoljeno. In če dodamo še njegov pozitiven vpliv na naše miselne sposobnosti, je vprašanje ali jesti kostanj ali ne, povsem odveč.

Katere jedi iz kostanja lahko postavimo na mizo?

pečen kostanjČe ste doslej menili, da lahko pravi kostanj jeste zgolj na dva načina (kuhanega ali pečenega), potem zamujate še kar nekaj izjemnih delikates iz teh plodov gozda. Iz kostanja lahko namreč naredimo moko, ki jo nato uporabimo denimo za pripravo različnih vrst peciva in tort. Celo kostanjev kruh lahko spečemo doma. Hmm, pa kostanjeva potica!

Kuhan kostanj lahko pretlačimo in iz njega pripravimo kostanjev pire, katerega navadno ponudimo kot sladico na različne načine. Vsi pa so zelo okusni in v veliko veselje tako mlajšim kot starejšim. Če morda nimate idej, pa si lahko na spletu ogledate celo vrsto receptov iz kostanja.

Kostanj združuje

Peka kostanja na vrtu za hišo, je tudi idealen povezovalec celotne družine, ki se zbere ob ognju in uživa v omamnem vonju prasketajočega kostanja. Verjetno pa so vsi skupaj še prej uživali v nabiranju, na svežem zraku v gozdu. Pred peko je kostanj najbolje zarezati z ostrim nožem v obliki črke X, da se med peko kožica lepo odpre, kar nam olajša tudi kasnejše lupljenje.

Tudi v centrih mest in na tržnicah je pečen kostanj več kot dobrodošel iz več razlogov. Združuje ljudi, okolico napolni s prijetnim vonjem ki pomirja. Hkrati pa ogreje hladne dlani, ki se v oktobrskih hladnejših dnevih in večerih prav rade ovijejo okoli papirnatih škrnicljev, polnih pravkar pečenega kostanja.

Namig: h kostanju se seveda prileže kozarček jabolčnega mošta.