Kaj je Oksitocin in zakaj je tako pomemben za človeka?

Lepota in Zdravje

oksitocin hormon ljubezni

Morda ste že kje zasledili, da zna naše telo proizvesti tako-imenovani hormon ljubezni. Imenuje se Oksitocin!

Najbolj zapleten organ človeškega telesa (možgani) je dobesedno sposoben čarovnij. V možganih nastajajo zgodbe, fantazije, strah, a tudi najlepši občutki. Narava je za vse to poskrbela na način, da je dala določenim predelom v možganih prav posebne funkcije. Ker smo se danes odločili poiskati tako iskani “hormon ljubezni”, se bomo ustavili pri hipotalamusu, ki ga proizvaja in preko hipofize pošilja naravnost v kri.

Oksitocin za občutek zaljubljenosti in sreče

Oksitocin se v možganih pospešeno izloča, ko smo deležni ljubezni, nežnih dotikov, sladkih besed in seveda pri spolnem odnosu. Hormon ljubezni skrbi za to, da se počutimo z nekom povezani in na ta način skrbi tudi za naše razmnoževanje. Prav tako je ključen pri ejakulaciji semena kot tudi rojevanju.

hormon sreče

Dokazano je namreč, da je porodnica ob in po porodu dobesedno preplavljena s tem hormonom, del tega pa se prenese tudi na novorojenčka. Vez je tako vzpostavljena in ni je večje sreče za mater, kot videti svojega čudovitega otroka, pa čeprav prekritega s sluzjo in krvjo.

Kaj če je oksitocina premalo?

Tako kot je njegova večja količina odgovorna za občutek sreče, pa na drugi strani njegovo pomanjkanje pomeni težave. Depresijo, stres, občutek samote, strah in podobna občutja znanstveniki pripisujejo tudi pomanjkanju oksitocina v krvi. In kaj narediti, da bi ga bilo več?

Oksitocin se v možganih pospešeno izloča, ko smo deležni ljubezni

Za dvig oksitcina v krvi lahko poskrbite na povsem naraven in najlepši način. Delite ljubezen, bodite sočutni in pomagajte ljudem, ki potrebujejo pomoč. Prav empatija je eden tistih dejavnikov, ki vplivajo na povišanje proizvodnje oksitocina v naših možganih. Poskrbel bo za lepše partnerske odnose, več sreče, povezanosti in navezanosti, ter okrepil strasti v postelji.

Ljubi če želiš biti ljubljen

Ker se nivo oksitocina v krvi viša ob dotikih, božanju, masaži in podobno, ga boste s tem dvignili tudi partnerju. Prav tako pa lahko za njegovo povečanje poskrbite tudi drugače. Že prej smo omenili empatijo, pomoč ljudem in lepe misli, dodajmo pa še ukvarjanje s hišnim ljubljenčkom in meditacijo. Tudi na ta dva načina lahko precej povečate proizvodnjo tega hormona ljubezni v svojih možganih.

via GIPHY

Dobro vemo česa vse so sposobni, zato nas to ne sme pretirano presenetiti. Na enak način deluje tudi zaviranje bolečine, ali pa njeno povečevanje. Zelo pomembno je kako se z določeno situacijo spopade posameznik, zato so odzivi in občutki zelo različni od človeka do človeka. Morda za nekoga velja, da ima visok prag bolečine, za drugega pa obratno, a dejstvo je, da za ta prag poskrbijo prav njuni možgani. Lahko na to vplivamo? Seveda, do neke mere vsekakor.