Kaj je refleksoterapija in čemu služi?

Lepota in Zdravje

refleksoterapija

Veliko nasvetov vodi k ohranjanju našega zdravja in dobrega počutja. Pa saj jih poznate: zdrava prehrana, ustrezno gibanje, sproščanje, zmernost, ravnovesje in notranji mir. Eden izmed izredno učinkovitih načinov, ki jih ne poznamo dovolj, pa je refleksoterapija.

In kaj je refleksoterapija?

Refleksoterapija ni masaža, čeprav ima vse pozitivne učinke masaže. Sprošča, kadar smo v stresu, napeti, pospešuje krvni obtok (boljša oskrba celic s kisikom), spodbuja delovanje limfnega sistema, zmanjšuje oteklost tkiv, pospešuje izločanje strupenih snovi, spodbuja čiščenje telesa, itd. Refleksoterapija je več kot masaža! A pri refleksoterapiji se vam ni treba sleči! Nič golote, torej! Super, kajne? Precej ljudi si želi masaže zaradi njenih učinkov, a je golota zanje nesprejemljiva.

Pri refleksoterapiji izvaja terapevt različne tehnike masaže in pritiskanja samo na vaših podplatih ali dlaneh. Podplatih? Točno tako. Podplati, ki vsebujejo četrtino vseh kosti, okrog 7200 živčnih končičev in 107 kit, so eden najbolj občutljivih delov telesa, zato so najbolj primerni za refleksoterapijo. Kaj je potem refleksoterapija? Gre za posebno, naravno obliko dopolnilne terapevtske in zdravilne metode, ki se uporablja skupaj z uradno medicino. Bolezen poskuša zdraviti tako, da okrepi telo, odstrani ovire za dobro počutje in izboljša pretok energije. Bistveno je izhodišče refleksoterapije, ki obravnava človeka kot celoto in pri tem uporablja poseben sistem con.

refleksoterapija dlani

Refleksoterapija dlani

Telo je razdeljeno na deset navpičnih con, ki se začnejo na vrhu glave in se razcepijo do konic prstov na roki, medtem ko se glavni veji zaključita s prsti na nogah. Po tem sistemu vsak del telesa predstavlja določena refleksna točka na stopalu ali dlani, ki je povezana z določenim delom telesa in odraža njegovo stanje. Boleče ali spremenjene cone navadno odražajo blokado pripadajočega organa, ki je sprva zgolj energetska in ne pomeni nujno že začetek bolezni. Refleksne točke so tudi na ušesu, kar obravnava posebna veja refleksoterapije.

Kako se izvaja refleksoterapija?

Pri refleksoterapiji uporablja terapevt samo prste. Na stopalih zaznava spremembe (zatrdline, otekline), ki odražajo zastoj energije v delu telesa ali organskem sistemu, kateremu pripada to določeno mesto na stopalih. S pritiskom ali masiranjem teh refleksnih točk se sproži odziv ali refleks v ustreznih delih telesa ali organskih sistemih in znova vzpostavi enakomeren pretok energije. Ob pritisku na določene refleksne točke lahko občutimo bolečino, ki je pokazatelj neuravnoteženega delovanja tega predela in je torej pozitivna.

S tehniko se najprej omili bolečina (najprej sprostitev in postopno prenehanje bolečine), nato pa se preide na obdelavo stopala, ki vodi v zmanjšanje motnje ali težave. Terapevt lahko stimulira ali umirja refleksno cono. S tem uravnoteži delovanje določenega dela telesa ali organskega sistema in posledično delovanje celotnega organizma. Glavna tehnika refleksoterapije je palični hod, ki se kombinira z tehnikami gnetenja, ožemanja, raztezanja, kroženja. Z refleksoterapijo lahko ugotavljamo obolenja, ki imajo vzrok v vegetativnem živčnem sistemu, ki deluje samostojno, izven vpliva naše zavesti. Masaža spodbudi samozdravilne sposobnosti organizma. Telo se prične zdraviti samo, vzpostavlja ravnotežno stanje, terapevt pa je le posrednik.

Kdaj se priporoča refleksoterapija?

Skoraj vedno in povsod, saj gre za naravno, popolnoma neagresivno in izredno dostopno metodo terapije. Še posebej priporočljiva je za starejše in zelo majhne otroke. Refleksoterapija ne nadomešča uradne medicine, niti pri zdravljenju niti diagnosticiranju! Predstavlja dopolnitev k uradni medicini in je zelo primerna metoda preventive za zagotovitev zdravja in dobrega počutja. Izredno učinkovita je v naslednjih primerih:

  • Kronična, akutna in druga obolenja: pomaga k hitrejšemu okrevanju in blaži bolečine (bolečina povzroči napetost, krče; sprostitev dosežemo z masažo sončnega pleteža, ki se nahaja na sredini pod blazinico stopal, in prepone); gre za sladkorno bolezen, ledvične in želodčne bolezni, obolenja žolčnika, neustrezen krvni tlak, motnje v delovanju srca in ožilja, obolenja dihal (bronhitis, vnetja sinusov), težave z mehurjem, prostato, prebavili, revma, obolenja sklepov, ipd.
  • Pri posledicah dalj časa delujočega negativnega stresa (dejavnik številnih bolezni, kot so alergije, astma, nespečnost, depresija, tesnoba, migrena, itd.): n.pr. pri napadu astme se posebej obdela sistem žlez z notranjim izločanjem, posebej nadlevična žleza in hipofiza, nato pa sončni pletež, prepona, pljuča in bronhiji.
  • Pri stanjih, ki jih povzroča napetost mišic (bolečine v hrbtu, vnetje mišic)
  • Ženske težave (menstrualne težave, neplodnost, nosečnost, porod, menopavza)
  • Rehabilitacija oseb po težkih boleznih (n.pr. možganska kap: refleksoterapija pomaga pri hoji, izboljšanju ravnotežja in koordinacije, pri gibljivosti prizadetega dela telesa, izboljšanju delovanja notranjih organov in čustveni stabilizaciji)
  • Lajšanje simptomov težkih, trenutno še neozdravljivih bolezni (kronična obolenja, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, Alzheimerjeva bolezen, ipd.)
  • Kurativa za manjše težave (utrujenost, kolcanje, nespečnost, glavoboli, slaba prebava, bolečine v mišicah, problemi s sinusi, zobobol, itd.): n.pr. pri prebavnih motnjah pomaga masaža refleksnih točk vseh organov, ki sodelujejo pri prebavi (masiramo celotno področje med blazinico pod prsti in peto)

Skeptični?

Kako lahko pomaga masaža stopal pri Parkinsovi bolezni, ki je vendar bolezen možganov, za katero še ne poznamo vzroka? Tako, da lajša simptome bolezni! Pri Parkinsonovi bolezni začno živčne celice v delu možganov, ki proizvaja dopamin, propadati, kar poslabša nadzor nad mišičnimi gibi. Posledica so preveč napete mišice, kar vodi v simptome bolezni, ki se razvijajo več mesecev ali let: tresavico v mirovanju (zapestje, roke ali noge, najprej na eni, nato na drugi strani), mišično napetost, motnje ravnotežja, mišična okorelost (težave z začenjanjem gibov) in težave z gibanjem (drsajoča hoja, vlečemo noge za sabo).

Refleksna masaža stopalRefleksoterapija z obdelavo refleksnih točk možganov (osredotočene so v palcu stopala) in hrbtenice med drugim stabilizira živčni sistem, pomaga pri tresavici, ipd.  Pozitivni učinki refleksoterapije niso omejeni samo na stanja, ko je zdravje že načeto, ampak segajo tudi na področje preventive.

Tako med drugim spodbujajo delovanje imunskega sistema in zmanjšujejo tveganja za infekcije, pomirjajo avtonomni živčni sistem in stimulirajo delovanje sistema žlez z notranjim izločanjem, ki proizvajajo in izločajo hormone v krvni sistem. Kako zelo pomembni so hormoni, ki usmerjajo vse procese za življenje, rast in razvoj, vemo vsi! Hipofiza je glavna žleza in izloča hormone, ki uravnavajo izločanje hormonov ščitnice, nadledvične žleze in spolnih žlez.

Hipofiza izloča tudi rastni hormon, ki vpliva na presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Ščitnica vpliva na presnovne procese v celicah, nadledvični žlezi vplivata na presnovo, na količino vode v telesu in izločanje hormona adrenalina, trebušna slinavka na presnovo ogljikovih hidratov, itd. Morda je posebej bistveno, da na te žleze vplivajo naše misli in čustva. Refleksoterapija lahko s popolnoma neagresivnim pristopom spodbudi z obdelavo refleksne točke hipofize njeno delovanje in vzpostavi splošno hormonsko ravnovesje.

Kdaj se refleksoterapija odsvetuje ali zahteva posebno obravnavo?

Tudi refleksoterapija zahteva zaupanje med terapevtom in posameznikom, ki ima določene težave ali želi s preventivo utrditi svoje dobro počutje. Zakaj je to pomembno? Določene bolezni zahtevajo posebno obravnavo s strani terapevta. Ljudje s sladkorno boleznijo imajo manj učinkovit krvni sistem, njihova koža je rahlo omrtvičena, kar pomeni, da ne zaznavajo bolečine na ustrezen način. A prav zanje je vsakdanja refleksoterapija zelo ugodna. Starejši ljudje imajo krhke kosti, občutljivo kožo, zato zahtevajo posebno obravnavo. Včasih refleksoterapija ni priporočljiva in se odsvetuje (n.pr.: prvih šestnajst tednov nosečnosti).

Prav tako ni rešitev za vse zdravstvene težave. V določenih primerih je lahko izvajanje refleksoterapije škodljivo: infekcijske bolezni in vročinska stanja, akutna vnetja venskega ali limfnega sistema, bolezni, pri katerih je potrebna operacija, postoperativna stanja,razjede na stopalu (v tem primeru lahko uporabimo dlani), gangrena, tvegana nosečnost, akutna depresivna stanja in psihiatrična obolenja, gljivična obolenja na področju refleksnih con in zlomi kosti, zvini, krčne žile in odprte in druge poškodbe na področju masaže. Preventivno, za ohranjanje dobrega počutja in zdravja, se priporoča serija refleksoterapij enkrat na leto.

Kolikokrat se priporoča refleksoterapija?

Pozitivni učinki refleksoterapije se pokažejo po osmih do desetih terapijah, kar pomeni dve do tri terapije tedensko. Število potrebnih terapij je odvisno od osebe same, njene vitalnosti, vrste težav, biološke starosti, ipd. Na terapijo lahko hodimo redno, predvsem pri lajšanju kroničnih težav in blaženju stresa, ali občasno, ko imamo določen problem. V slednjem primeru obiskujemo terapevta, dokler se naše stanje ne izboljša. Obiski ne smejo biti prepogosti, saj telo potrebuje svoj čas, da se v miru odzove na procese, ki se sprožijo v njem. Prisluhnimo sebi, ocenimo, koliko nam terapija pomaga, in se odločimo. Tudi v primeru, ko masaža stopal ni mogoča (poškodbe stopal, bolezenski znaki, odraženi na stopalu, kot so glivice, razjede, krčne žile), se ni potrebno odreči refleksoterapiji. Takrat se uporabi masaža dlani.