Kaj je talisman in kaj je amulet?

Horoskop, Skrivnostno, Vedeževanje

osebni amulet
Ljudje že skozi svojo celotno zgodovino verjamemo v nekaj višjega, v sile magije in moči in prav tu nastopijo tudi talismani ter amuleti. Dandanes mnogi zmotno zamenjujejo vlogo ki jo ima talisman z vlogo, ki jo nosi amulet.

Že iz davne zgodovine so znane najdbe posebnih predmetov položenih v grobove umrlih, ki naj bi odganjali zle duhove in omogočili umrlemu varno pot v posmrtno življenje. Znano je prav tako, da so ljudje že od nekdaj čarne predmete nosili skozi celotno življenje. Nekateri so pomenili posebne moči in znanja za osebo, ki jih je nosila, drugi pa so služili obrambi pred zlom, duhovi in podobno.

osebni amulet

Osebni amulet za okoli vratu

Kaj je talisman?

Beseda talisman izhaja iz arabske besede talsam in dejansko pomeni “dopolnitev verskega obreda”. Talisman je začaran ali posvečen predmet, ki osebi prinaša, srečo, magične sposobnosti in druge posebne darove. Talismani so lahko praktično karkoli. Deli živali, kristali, kosti, kovanci in podobno. Zaželeno je, da naj bi talisman izdelal človek, ki ga bo tudi uporabljal.

salomonov pečat ali davidova zvezda

Pomembno je, da človek, ki izdeluje talisman, ali se zanj pač odloči, trdno verjame v njegove moči saj se verjame, da magije in posebnih moči v sebi ne nosijo predmeti ampak človek sam. Ta talisman uporablja zgolj zato, da te moči potegne iz sebe (podobnost z bioenergijo?). Talismani so lahko tudi naše “srečne spodnjice, srečne nogavice, srečni kovanec, …”.

Načeloma pa naj bi talisman vseboval kakšno magično število, obliko, znak ali denimo magični verz. Eden izmed najbolj znanih talismanov je šesto kraka zvezda poimenovana tudi “Salomonov pečat“.

Kaj je amulet?

Amulet je, podobno kot talisman, namenjen sodelovanju z višjimi silami le, da v tem primeru služi za obrambo pred slabim, pred nesrečo, pred zlimi duhovi in podobno. Amulete so že od nekdaj uporabljali ljudje, ki so želeli pred zlimi silami zaščititi svoj dom in družino. V ta namen so pred vrata ali pod strehe obešali najrazličnejše amulete, ki naj bi jih varovali. Prav tako kot talismani, so tudi amuleti lahko praktično karkoli.

Kratka zgodbica o talismanu

Janja je bila že ves teden na trnih. Naslednji dan jo je čakala izjemno pomembna kontrolna naloga. Navkljub trdemu delu in učenju ni bila prepričana, da ji bo uspelo. Mama je opazila njeno stisko in se spomnila povsem enakega trenutka v svoji mladosti, ko ji je pomagala njena mama. Stopila je v dnevno sobo in nekaj vzela iz predala. Potem je šla v hčerino sobo, vstopila s svojim mehkim nasmeškom na obrazu in pred njo iztegnila roko.

Ko je razprla dlan je na njej počival lep starinski talisman prečudovitih barv. Janji so se zalesketale oči in vsaj za hip je pozabila na svoje težave. Potem ji je mama razložila, da je pred leti ta obesek kot talisman prejela v darilo od svoje matere. Povedala ji je, da poseduje magične moči katere lahko lastnik iz njega prikliče z močjo svojih iskrenih misli.

“Mama, pa ti verjameš?” je bila nekoliko skeptična Janja.

Mama je priprla veke in pokimala. Potem ji je nadela talisman okoli vratu, jo pogladila po laseh in dejala:

“Ko ga boš potrebovala, ti bo pomagal.”

Janja je ves čas mislila nanj, se v mislih z njim pogovarjala in polagala upe, da ji bo resnično v pomoč pri kontrolni nalogi. Z njo je opravila prva v razredu, oddala 15 minut pred uro in povsem samozavestno odkorakala iz razreda. Pisala je odlično in prejela pohvale učiteljice saj je vedela, da trpi za veliko tremo kljub svojemu nespornemu znanju. Talismana ni nikoli več snela z vratu.