Kaj je tinitus?

Lepota in Zdravje

kaj je tinitus

Tinitus … piskanje, cviljenje, šumenje, … v ušesih, je bilo še nedolgo nazaj pri zdravniku okarakterizirano za namišljeno stanje in ne bolezen.

Ljudje z neznosno motečo zadevo so odhajali iz ordinacij brez prave pomoči. Še huje kot to pa je bilo zavedanje, da jih imajo za namišljene bolnike. Danes je znano, da za to boleznijo trpi ogromno število ljudi in, da se ta bolezen imenuje tinitus!

Tinitus, oziroma preglavice, ki vodijo do nastanka tega stanja, lahko bolniku zelo zagrenijo življenje. Nenehno piskanje ali šumenje v ušesu je namreč izredno moteče in lahko vodi v depresijo, nespečnost, utrujenost, posledično pa pride tudi do zmanjšanja koncentracije.

Danes ljudi, ki tožijo, da jim v ušesih brenči, šumi ali piska, usmerijo v Avdiološko ambulanto kjer s preizkusom sluha ugotovijo ali gre resnično za tinitus. Prej je potrebno namreč izključiti vse ostale možnosti okvare sluha.

Zakaj nastane tinitus?

Tinitus nastane zaradi različnih vzrokov, v večini primerov pa tinitus nastane zaradi dolgotrajnega izpostavljanja osebe rednemu hrupu (delo v tovarnah, za strojem, …). Lahko nastane tudi kot posledica okvare ščitnice, po zdravljenju z določenimi zdravili ali po poškodbi glave oz. hrbtenice. Še en vzrok za nastanek tinitusa pa je slabljenje sluha.

Kako pozdravimo tinitus? Ali sploh obstaja zdravilo za tinitus?

Žal splošnega zdravila za tinitus ni, se pa zadevo močno omiliti s pravilnim pristopom, posvetu z zdravnikom, ki nam pomaga, da določene meje ignoriramo piskanje v ušesih in pa tudi z maskiranjem zvoka. Zadnja varianta postaja čedalje bolj uporabljana tudi v tujini. Tu gre za pripomočke (lahko je slušni aparat), ki so nastavljeni tako, da oddajajo povsem enak zvok, kot ga slišimo sami v ušesi.
Nekaterim se zdi, da slišijo v ušesih tisti nadležen zvok, ki ga oddaja hišni računalnik, ki že nekaj časa srka vase prah in težje obrača vetrnico za hlajenje. Ko se te osebe z glavo približajo izvoru zvoka jih prevzame občutek olajšanja saj se jim zdi, da svojega piskanja v ušesih ne slišijo več.

Samo zdravljenje tinitusa je odvisno od tega za kakšen tinitus gre. V primeru, ko je prepoznan začasni tinitus, je tega moč pozdraviti z zdravili in terapijo. Ko pa govorimo o kroničnem tinitusu pa je zadeva žal precej drugačna. Zelo pomembno je, da se k zdravniku odpravimo v prvih 6 tednih po nastanku šumenja ali piskanja v ušesih saj je v tem času možnost ozdravitve neprimerno večja kot kasneje.
Po 7 tednu, denimo, stopnja uspešnosti zdravljenja upade za 40%!

Samo šumenje v ušesih in podobni zvoki so lahko tudi posledica slabše prekrvavitve notranjega ušesa. Za to obstajajo zdravila, lahko pa si pomagamo tudi sami z jemanjem naravnih izvlečkov, ki pospešujejo prekrvavitev. Še prav posebej dober v tem je Ginko.

Če vam piska v ušesih, se izognite kavi, pravemu čaju, hrupu in uživajte zdravila, ki vsebujejo Ginko.