Kaj jesti za večerjo?

Zdrava prehrana

Haj jesti za večerjo

Ena največjih tegob vsakega izmed nas je vprašanje kaj jesti za večerjo. Najhuje pri tem pa je, da smo najbolj lačni takrat, ko to ne bi smeli biti.

Že babice so vedele povedati, da zvečer nikakor ni priporočljivo jesti težke in mastne hrane. Posledice tega bi bile bolečine v trebuhu in nespečnost. Namesto tega so nam vsak večer pripravljale lahki obrok v obliki toplega mleka z nadrobljenim kruhom ali pa kakav. Kako pa je s tem danes v modernem svetu, ko nam drugi diktirajo kdaj bomo jedli in kdaj bomo šli v posteljo?

Kaj jesti za zdravo večerjo?

Če je potrebno na karkoli misliti pred večerjo, potem je to dejstvo, da ni dobro posegati po živilih, ki bi močno obremenila našo prebavo, kot tudi ne po tisti z veliko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Zvečer je dobro izbrati živila, ki ne bodo obremenjevala prebave in hrana za vecerjo ribe na zaru našega telesa na splošno. Obenem ni dobro pretiravati z ogljikovimi hidrati, ki nam prekomerno zvišujejo inzulin. Prav slednje pa lahko vodi do napihnjenosti, bolečin v trebuhu, omotičnosti in celo bruhanja.

⚠️ Zvečer ne jemo: sladkarij, peciva, večjih količin kruha in predelanih živil.

???? Zvečer je dobro jesti: piščanca, ribo na žaru ali iz konzerve, nemastno skuto, navaden jogurt. Kar se pijač tiče, se izogibajte sladkim pijačam in sladkanim čajem. Popijte raje kozarec vode, skodelico zelenega čaja, ali kakava, ki bo na vas pred spanjem deloval tudi pomirjujoče.

Kaj jesti za večerjo pri hujšanju?

Še posebej tisti, ki ste v fazi hujšanja, boste morali biti pri večerji nekoliko bolj previdni. Vsekakor se držite tega kar je napisano že zgoraj. Jejte nemastne ribe, piščanca, nemastne juha iz bučkskute in sire, ter jogurt. Dobra izbira je tudi bučkina juha. Čeprav smo mnenja, da je zelenjava zdrava hrana, se ji zvečer raje nekoliko ognite. Vsekakor pa izračunajte število kalorij, ki jih boste z večerjo vnesli v telo. Če ste tudi vi kje slišali ali prebrali, da po 18h ne smemo jesti, vas lahko potolažimo. Telo pridno dela tudi kadar spimo in zato potrebuje vir energije.

Majhen trik:  če vas zvečer pesti lahkota, spijte kozarec vode, da zapolni vaš želodec. Lahko si privoščite tudi nekaj oreščkov. Toliko, da želodec sporoči možganom “ok, dobil sem hrano” in boste lahko mirno zaspali.