Kaj so lucidne sanje?

Pomen in razlaga sanj

kaj so lucidne sanje

Kaj so lucidne sanje ?, kaj pomenijo in zakaj se pojavljajo? O tem v današnjem članku o lucidnih sanjah!

Se vam je že kdaj sanjalo denimo, da prosto letite nad gozdovi, hribi, se jih pri tem skorajda dotikate in uživate, ste srečni kot še nikoli? Niste edini! Je pa precej redkeje lucidno sanjati redno. Vsekakor zelo zanimiv vpogled v lucidne sanje dobimo z ogledom filma Inception v katerem glavno vlogo igra Leonardo Di Caprio.

Kaj so lucidne sanje?

Lucidne sanje so sanje katerih se zavedate, so jasne in čutite, da imate do neke mere nadzor nad njimi. Tisti najbolj vešči lucidni sanjači se skozi leta tako izurijo, da so jih sposobni celo prekiniti, oditi na stranišče in jih kasneje nadaljevati. Pri tem uporabijo nekakšne vrste gumb za premor na predvajalniku. Se sliši noro? Verjetno.

In ne le to. Izurjeni “sanjalci” trdijo, da sanjajo kar želijo. Po nekaj minutah meditiranja v postelji se počasi potopijo v izbrani svet in tam nadaljujejo svojo pustolovščino. Pa je to sploh mogoče. Celo nekateri znanstveniki pravijo DA! Testirali so določeno število oseb, ki so trdile, da redno lucidno sanjajo in, da imajo pri tem popoln nadzor.

via GIPHY

Raziskovalcem se je ta teza zdela tako zelo zanimiva, da so te osebe sklenili testirati. Z uporabo elektroencefalografije (EEG) in drugih polisomnografskih meritev so LaBerge in drugi dokazali, da se lucidne sanje začnejo v fazi spanja s hitrim gibanjem oči (REM).
(vir: Wikipedia)

Zakaj otroci lažje lucidno sanjajo?

Ena od razlag bi lahko bila, da gre za mlade še neizoblikovane možgane, ki so odprti za reči, ki jih starejši ne dojamemo več. Starševska vzgoja in šolski sistem naše kaj so lucidne sanjemožgane oblikujejo po nekem splošnem kalupu in prostor za nezavedno se neusmiljeno zoža.

Raziskovanje lucidnih sanj in njihovega namena ter zmožnosti, so tako zelo fascinirale nekatere raziskovalce, da so svoje kariere in življenja posvetili njihovemu raziskovanju. Tako smo v zadnjem času priča novim projektom, ki so povezani s področjem lucidnih sanj. Pred kratkim se je na trgu pojavila posebna maska, ki zazna, da lucidno sanjamo in z utripanjem vgrajenih lučk naredi sanje le še bolj resnične.

Ampak kaj sploh je namen lucidnih sanj?

Odgovora na to vprašanje si želijo mnogi, a ga žal še nimamo. Nekateri trdijo, da so lucidne sanje edini pravi stik z našim višjim jazom, drugi pa, da gre za neposredno povezavo z bogom, oziroma silami vesolja, ki so nas ustvarile. Zanimivo pri lucidnih sanjah je, da se jih zavedamo, vemo da so nenavadne, a se nam na nek način zdijo nekaj povsem običajnega.

Lahko letimo, tečemo, preskakujemo nebotičnike, ali pa se teleportiramo in postanemo nevidni. Ko se prebudimo nam je nemalokrat žal, saj bi radi doživeli še več. Nekatere lucidne sanje so podobne nočnim moram. Še posebej pri otrocih je to velikokrat precej nerodna situacija. Nekateri trdijo, da tovrstne sanje zlahka prepoznaš tako, da skušaš v sanjah uporabiti mobilni telefon, prižgati luč ali katerokoli drugo električno napravo. Te bojda v lucidnih sanjah ne delujejo. ?