Kako deluje indukcija? | Indukcijska kuhalna plošča

Dom in vrt

indukcijska kuhalna plošča

Časi, ko smo kuhali samo na plinu ali klasični “plati” so neizbežno mimo. Zdaj je prva izbira vsekakor indukcijska kuhalna plošča.

Indukcijska kuhalna plošča deluje po načelu elektromagnetnega polja, ki ga ustvarja električni tok. Prednost indukcije je manjša poraba električnega toka in dejstvo, da je plošča vroča samo na delu kjer se je dno posode dotika.

Ko posodo odmaknemo, plošča ni več vroča na dotik. Še ena prednost indukcijske plošče je, da segreva precej hitreje kot klasična. Dejansko se zaradi delovanja magnetnega polja, segreje v trenutku.

Gospodinje cenijo indukcijsko kuhalno ploščo tudi zato, ker je enostavna za čiščenje. Gladka površina je skrajno nezahtevna za vzdrževanje. Še posebej veseli dejstvo, da ne more priti do klasičnega smojenja pri politi ali raztreseni hrani.

Katera posoda je primerna za kuhanje na indukcijski plošči?

Ker indukcija deluje po principu elektromagnetnega polja, je jasno, da mora to polje nekaj skleniti. Polje lahko sklenemo s kovinsko posodo. Ko posodo umaknemo s plošče se polje nemudoma prekine. Varno in energijsko varčno saj je izkoristek toplote le malo manjši od 100%!

steklokeramična kuhalna plošča

Steklokeramična kuhalna plošča

Kakšna je razlika med steklokeramično in indukcijsko kuhalno ploščo?

Ena najpomembnejših razlik je seveda podatek, da steklokeramična kuhalna plošča deluje po principu klasične električne plošče, zato je po izklopu grelca še vedno vroča in žari. Posodo je potrebno odstaviti, sicer še naprej greje.

Medtem, ko indukcijska kuhalna plošča segreva samo takrat kadar je vklopljena in je posoda v stiku z njo. V trenutku ko jo ugasnemo, preneha s segrevanjem in je hladna.