Kako narediti igro?

Računalništvo

kako narediti igro

Ste se kdaj vprašali kako narediti računalniško igro?
Če ne prej, pa vsekakor sedaj ob poplavi pametnih mobilnih telefonov in vsemogočih aplikacijah zanje. Danes bi že vsak rad znal narediti igro s prodajo katere bi potem služil bajne denarce.

Pa je to brez programerskega znanja sploh mogoče?

Spletna stran Gamesalad nudi zelo zmogljivo orodje oziroma program za izdelavo igric brez programerskega znanja. Zadeva temelji na sistemu primi in spusti, kar pomeni, da lahko igro sestavi prav vsak.

Pa to drži?

No, ne povsem.

Vseeno je potrebno nekaj vedeti o samem orodju preden začnemo. Seveda pa to ne pomeni, da moramo imeti kakršnokoli znanje iz programiranja. Potrebno se je usesti, si vzeti čas in prebrati vsa mogoča navodila, si ogledati čim več video prispevkov na to temo in počasi začeti. Youtube je prepoln prispevkov, ki nazorno pokažejo kako naredimo igro.

Vedeti moramo, da je pri tem delu obvezno potrpljenje in precej logike.
Tako nastajajočo igro lahko testiramo v pripravnem okolju orodja in odpravljamo napake, ki se, vsaj na začetku, ves čas pojavljajo.
Od začetka nič ne gre od rok a, ko dosežemo, da se naša figurica na zaslonu začne premikati v smeri pritiskov na tipke, nam vztrepeta srce. Tako vzpodbujeni že sanjamo kako narediti celo boljšo igro od »jeznih ptičev«.

Gamesalad je bil do nedavnega namenjen le lastnikom Mac-ov, pred kratkim pa so orodje nadgradili še za uporabnike okolja Windows. Igre, ki jih izdelamo s pomočjo tega orodja, lahko namenimo za uporabnike Android naprav, iOS, ali pa naredimo igro za osebni računalnik. Na strani najdemo tudi podrobna navodila kako narediti igro.
Na voljo nam je tudi trgovina kjer za razumno ceno lahko nakupimo template, zvočne efekte in ostali material, ki ga potrebujemo za izdelavo naše igre.
Dobro je imeti nekaj znanja glede oblikovanja raznih figuric, lahko pa seveda za to prosimo kakšnega prijatelja ali pa jih damo narediti profesionalcem.

Zgodba o uspehu!

Za vzpodbudo si lahko ogledamo nekaj zares impresivnih zgodb ljudi, ki so uspeli z igro, ki so jo sestavili s pomočjo tega orodja.
14-letnik iz Kuvajta je denimo izdelal igro Doodle Destroy v samo treh dneh in z njo dosegel preko 900.000 downloadov! Njegovo zgodbo je objavil celo CCN.

Orodje je povsem brezplačno, seveda do neke mere.
Naučimo se delati z njim vsekakor povsem zastonj. Strošek se pojavi, ko želimo svojo igro nadgraditi, jo narediti bolj zanimivo in jo objaviti na prodajnih kanalih. Cena objave znaša slabih 300$ kar pa glede na znesek, ki ga lahko dobimo nazaj, niti ni pretiran. Če vas je zadeva pritegnila si za primerjavo lahko ogledate morda še podobno zadevo, ki se imenuje GameMaker.

Pa veliko potrpljenja ob neprespanih nočeh vam želimo!