Kako narediti spletno stran?

Računalništvo

kako narediti spletno stran

Kako narediti spletno stran in ne zapraviti preveč? Izdelava spletne strani je lahko draga in zapletena, lahko pa je tudi obratno. Torej, kako narediti spletno stran?

Za odgovor na naše vprašanje kako narediti spletno stran obstaja precej spletnih orodij za izdelavo spletnih strani kot so www.wix.com kjer praktično ne potrebujete prav nobenega programerskega znanja, saj je potrebno vsebino le prijeti z miško in jo spustiti na želeno mesto. Uporabite lahko že pripravljene “template”, ki so praktično že narejene spletne strani katere lahko povsem predelamo. Wix je v sami osnovi brezplačen, če pa želimo uporabiti svojo domeno pa moramo mesečno plačevati manjši pavšal, prav tako pa imamo rešeno težavo glede gostovanja.

Kako narediti spletno stran v WordPressu?

WordPress v zadnjih letih postaja eden izmed najbolj priljubljenih CMS urejevalnikov spletnih strani. Uporablja ga že kar 25% vseh spletnih strani. Gre za sistem, ki je v končni fazi (urejevalnik vsebine) zelo podoben zelo poznanemu Wordu. Vnos besedila, slik, vstavljanje povezav in oblikovanje vsebine vam ne bi smelo povzročati preglavic v kolikor ste že seznanjeni z Wordom. Preverite ponudbo izdelave spletnih strani WordPress.

Koraki, ki so potrebni, da pridemo do svoje spletne strani WordPress

  • Zakup domene in gostovanja (če ne boste uporabili brezplačnega sistema)
  • odprtje WordPress računa na gostovanju (na mail prejmete povezavo, up.ime in geslo)
  • Smo že v nadzorni plošči WP in se gremo poigrati z videzom (Videz/appearance)
  • zamenjamo grafično predlogo (template). Na voljo precej brezplačnih. Plačljive so na voljo recimo na Themeforest.net od cca 20-55$
  • Predlagamo, da si preberete dokumentacijo izbrane grafične predloge, ker je tam zapisano čisto vse kar potrebujemo za urejanje naše spletne strani. Vsak template ima nekaj svojih zank pri urejanju.
  • Zdaj praktično že dodajamo nove strani in članke, se poigravamo z nastavitvami in vidimo kako naša spletna stran nastaja.

Za zahtevnejšo uporabo boste vseeno potrebovali nekaj časa za prilagoditev, branja po različnih forumih in raziskovanje. Nikakor pa to ne pomeni cele večnosti.

WordPress vtičniki ali plugini oz. widgeti

Vtičniki so neke vrsti moduli (večinoma dostopni brezplačno), ki nam zagotavljajo, da svojo spletno stran resnično prilagodimo svojim zahtevam. Vtičniki nam pomagajo pri izbiri kako narediti spletno stran čimbolj prijetno in uporabno.

Naj naštejemo nekaj vtičnikov, ki jih boste vedno potrebovali:

NASVET:

Igrajte se, prestavljajte, brišite in dodajajte, ter seveda spremljajte v živo kaj se dogaja na vaši spletni strani. Prav tako tudi raziskujte na spletu vse kar se dogaja okoli WordPressa. Berite kvalitetne bloge, naročite se na novice in berite forume na katerih boste zagotovo našli marsikatero rešitev za težave, ki se vam bodo pojavile na poti do svoje prve spletne strani.