Kako postati odgovoren lastnik psa?

Dom in vrt

odgovoren lastnik psa

Nikoli se impulzivno ne odločite za psa dokler sami sebe ne prepričate, da ste lahko njegov odgovoren lastnik. Ampak kaj sploh pomeni biti odgovoren lastnik psa?

Kar prevečkrat smo priča žalostnim zgodbam o mučenju ali zanemarjanju domačih živali. Do nekaterih pride iz čiste človeške zlobe (ravno te dni se v medijih pojavlja posnetek mučenja psa), do drugih pa zaradi neznanja ali nepripravljenosti biti odgovoren lastnik domače živali.

via GIPHY

Čeprav se lepo sliši, pa ljubezen do živali še ne pomeni, da ste lahko dober lastnik ene izmed njih. Če smo že pri psih dodajmo, da pes potrebuje še precej več kot le trepljanje po glavi, vodo in ostanke kosila v svoji skledi. Poleg pravega socialnega stika, pes potrebuje tudi zdravstveno nego, primerno bivališče, vsakodnevno gibanje in še marsikaj drugega.

Potrebujete pravo opremo za psa

Za kvalitetno oskrbo psa, boste najprej potrebovali nekaj osnovne opreme. Če pes biva v stanovanju, pasja uta seveda seveda ne bo potrebna. Če je pes večji in bo bival zunaj pa naj ima na voljo dovolj veliko uto, v kateri bo lahko sedel, vstal ali pa se obrnil v drug položaj. Najboljše pasje ute so razdeljene na dva prostora in imajo dvojno toplotno izolirane stene.

Pasja uta mora psa ščititi pred mrazom, padavinami in tudi vročim soncem. Pri čiščenju ute boste zelo hvaležni modelom, ki imajo na strehi tečaje za odpiranje. Če je le mogoče psa NE imejte na verigi. Pes na verigi se počuti ogroženega in pogosteje laja brez pravega razloga že samo zato, da bi opozoril nase. Sicer pa, kako naj pes pazi na varnost posestva, če je pa privezan na verigi?

Ne “šparajte” pri ovratnici

oprema za psa

Vašemu psu kupite dovolj veliko in kvalitetno ovratnico, ter se izognite usnjenim, ki navadno grdo boleče cukajo za dlako. Vaš pes vam bo hvaležen.

Koristno bo, če ovratnica ne bo pretesno zapeta, ter da bodo na njej vaši kontaktni podatki. Navihančki občasno odvandrajo po svoje in takrat ni slabo, če najditelj ve komu ga vrniti. Za sprehode bo morda še boljša izbira pasja oprsnica. V tem primeru pa boste potrebovali še ustrezen povodec.

Higiena psa

Psa redno krtačite in ga po potrebi tudi kopajte. Prav tako poskrbite tudi za čisto posodo za hrano in vodo. Najlažje boste za čistočo skrbeli, če bo posoda kovinska, po tudi pogrizena ne bo. Odraslega psa hranite vsaj enkrat dnevno. Vsak pes potrebuje ustrezno hrano glede na svojo velikost, starost in podobno. Na razpolago mora imeti ves čas tudi svežo vodo.

via GIPHY

Redno sprehajanje psa

Pes je živo bitje tako kot vi in za svoj razvoj in zdravje potrebuje redno gibanje. Nekateri manjši (hišni) psi so pri tem morda nekoliko bolj zadržani, določene vrste psov pa so pravi atleti in nujno potrebujejo kvaliteten tek v naravi. Vsak pravi in odgovoren lastnik psa se tega dobro zaveda. Kot tudi dejstva, da sprehod s psom konec koncev, koristi tudi njemu. Ob tem dodajmo, da ne sme biti izgovorov o slabem vremenu ali prezgodnji uri. Tudi to pomeni biti odgovoren.

via GIPHY

S seboj imejte vedno biološke vrečke za pobiranje iztrebkov. Čeprav je še vedno kar nekaj takšnih lastnikov psov, ki mirne duše pogledajo proč, ko njihov pes opravlja veliko potrebo, pa je potrebno k sreči omeniti, da je stanje pri nas glede tega precej urejeno. Vse več je lastnikov, ki se tega zavedajo in znajo neodgovorne lastnike psov tudi opomniti kadar je to potrebno.

Ne pozabite na varnost

Že želite postati odgovoren lastnik psa, potem ga boste imeli med sprehodom na vrvici/povodcu, Pa ne le zaradi tega, ker je to zapovedano, ampak zato, ker bo na ta način bolj varen tako vaš pes kot tudi vsak nedolžni sprehajalec, ali tekač, ki bo šel mimo. Živalska nrav je spremenljiva in nikoli ne veste kaj se bo zgodilo, če bo vaš pes zagledal mačko, drugega psa ali pa morebiti divjad.

Dresirajte svojega psa

Nobene potrebe ni, da bi znal vaš pes hoditi po dveh tačkah, ali z njimi celo ploskati, da bi si prislužil priboljšek, vsekakor pa je ključnega pomena, da pozna osnovne ukaze, ki jih bo prejemal od vas. Prav gotovo si boste želeli, da bo hodil ob vas, ko bosta šla na sprehod, ali sedel, ko se boste ustavili. Prav tako, da se bo vrnil na klic po imenu, ko ga boste spustili teči po travniku ali v hrib. Zapomnite si, da morate psa v tej smeri vzgajati že od mladička dalje.

via GIPHY

Pes je vaš družinski član in prijatelj

Tako se do njega tudi obnašajte in ga naučite določene odgovornosti. Čeprav gre za žival pa morate psa naučiti upoštevati določena hišna pravila. Verjetno se boste strinjali, da med te sodijo; opravljanje potrebe zunaj (ali v/na za to namenjenem prostoru), prepoved jemanja hrane z mize, prepoved skakanja na sedežno ali posteljo in podobno. Seveda pa morate psu priskrbeti njegov kotiček kamor se lahko umakne ali spočije. Pes naj spi na svojem prostoru in nikakor ne v vaši postelji.