Kako pregnati zimsko depresijo?

Lepota in Zdravje, Uncategorized

zimska depresija

Zimska depresija ???? se pojavi vsako leto ob istem času in za njo trpi kar desetina prebivalcev držav, ki zimo poznajo.

V severnejših deželah, kjer je poletnih dni in sonca manj pa je oseb s to diagnozo še precej več. Dobro znano je dejstvo, da sonce s svojim spektrom žarkov poskrbi za to, da se v telesu posameznika tvori serotonin, ki je znan tudi kot hormon sreče. A za našo srečo ne skrbi samo serotonin pač pa tudi endrofin, dopamin in oksitocin.

Sonce ???? za serotonin

Za nastajanje tega hormona sreče je potrebna vsaj 20-minutna sončna kopel. Le kdo ne pozna tistega blaženega občutka, ko se nastaviš sončnim žarkom pri vsaj 20-ih serotonin sonce in vitamin Dstopinjah celzija in se prepustiš neskončni sreči in užitku. Žal pa v zimskem obdobju ❄️pride do pomanjkanja sončnih dni in je celo v več tednih težko najti 20 minut sončnih žarkov, ki prebijejo sivo kupolo na našem nebu.

V teh primerih si lahko pomagamo s posebnimi lučkami, ki simulirajo valovno dolžino sončne svetlobe in hkrati tudi toploto. V vsakem primeru pa pojdite ven na svež zrak tudi kadar je zunaj hladneje in bolj sivo kot svetlo. Tudi takrat bodo namreč do vas doprli sončni žarki pa čeprav jih morda ne boste videli.

Kako do endrofina in dopamina?

Ta rešitev bo večini med nami še kako všeč. Privoščite si kakšen košček temne čokolade, poslušajte (ali pa ustvarjajte) glasbo, ki vaše čute navdaja z veseljem in blaženostjo. V tistih trenutkih bo vaše telo pričelo proizvajati omenjena hormona, ki bosta pripomogla k vašemu boljšemu počutju sredi sive zime.

Za še večjo merico endrofina se s prijatelji nasmejte nekaj šalam ali pa poglejte kakšno ultra-smešno komedijo. Družite se s pozitivno naravnanimi ljudmi, ki vas spravljajo v smeh in dobro voljo. Izogibajte se stresu tako v službi kot doma in čim hitreje rešujte morebitna nastala nesoglasja preden prerastejo v kaj večjega.

Hormone sreče boste zlahka našli tudi v vseh drugih rečeh, ki vas osrečujejo. Prelistajte star album s fotografijami iz vašega otroštva, spomnite se na dogodek izpred let, ki vas je tako zelo nasmejal. Ali pa se s prijatelji dotaknite nostalgičnih časov brezskrbnosti, ko ste tavali okoli, hodili v disko, na prireditve in se tako ali drugače imeli lepo.