Kako se znebiti težav s spanjem?

Lepota in Zdravje

Nespečnost in težave s spanjem

Imate težave s spanjem in vas muči nespečnost? Te vplivajo na hitrejše staranje, slabše počutje in celo na nastanek bolezni!

Znano je, da človek enostavno mora spati vsaj 6 do 8 ur na dan, da bi ostal zdrav in bi njegovo telo lahko nemoteno funkcioniralo. Zakaj je temu tako ne znajo povedati niti raziskovalci spanja in spalnih navad, pa čeprav že veliko vedo. Kronično pomanjkanje spanja je lahko namreč, v nekaterih primerih celo, smrtno nevarno.

Lepotni spanec obstaja!

Glede na zgoraj zapisano lahko potrdimo, da kvaliteta sanja vsekakor vpliva na naš videz. Nekateri pravijo, da je pravi lepotni spanec tisti po kosilu. Povedati pa je potrebno, da se v popoldanskih urah ne bi smelo spati dlje kot 20 minut ali pol ure. Vse kar je več, je lahko težava za spanec ponoči.

Seveda obstajajo ljudje (vsi koga poznamo), ki lahko spijo kadarkoli. Večina pa ima vendarle lahko težave, če bi za predolgo zadremala čez dan. Ponoči potem ne bi pomagalo niti štetje skakajočih ovčk, ne kozarec toplega mleka pred spanjem. Nekaterim ne pomagajo niti tablete za spanje.

tezave s spanjem stetje ovc

Spanje in stres

Stres je ubijalec našega zdravja, ki dokazano vpliva na nastanek premnogih bolezni. Ker pa vemo, da na vse to vpliva tudi premalo spanca in, da nespečnost nemalokrat povzroči prav stres, je 1+1 vsekakor 2! Če nam uspe preko dneva opraviti s stresom, se lahko vsekakor nadejamo boljšega spanca.

Če slabo spimo, to pomeni težave tudi za regeneracijo telesa

Žal smo stresu podvrženi že na vsakem koraku. Delo, družina, šola, skrbi in pričakovanja okolice. Nekateri se z vsemi temi izzivi soočajo bolje kot drugi in prav v tem tiči odgovor na vprašanje zakaj stres ne vpliva enako na vse ljudi. Morda je kdaj slišati kot bi bil stres danes krivec za vse slabega kar se dogaja, a v veliko primerih to zares drži, kar priznavajo tudi zdravniki in psihologi.

Pomanjkanje spanja vpliva na telesno težo?

Ja, res je! Ker se ponoči telo ne odpravi spat na takšen način, ko si to mislimo sami, so vsi dogodki, ki se takrat v njem odvijajo odvisni od kvalitete spanca. Če slabo spimo, to pomeni težave tudi za regeneracijo telesa, obnavljanje celic in prebavni sistem. Telo ponoči ne miruje ampak opravlja nujen “redni servis”.

via GIPHY

Prav zato ima spanec tudi velik vpliv na našo telesno težo. Ker pomanjkanje spanja vpliva na neravnovesje določenih hormonov, se to odrazi v skladiščenju maščob zaradi manjše sposobnosti obdelave ogljikovih hidratov. Četudi menimo, da spimo, pa je ta spanec morda slabe kvalitete in se zjutraj prebujamo utrujeni. Zveni znano?

Kako do kvalitetnega spanca?

Najprej boste potrebovali načrt, nekaj sprememb v svoji rutini in veliko vztrajnosti. Če denimo hodite pozno spat, boste to spremenili na način, da boste na silo hodili spat prej in prej tudi vstajali. Na ta način boste v nekaj dneh telo prisilili v spremembo bioritma in nenadoma boste začutili, da lažje zaspite, zjutraj pa se boste prebujali občutno bolj spočiti. Veliko gibanja na svežem zraku bo prav tako pripomoglo k boljšemu spancu.

K temu boste dodali še lažje obroke proti večeru, ki naj bodo planirani vsaj 2 uri pred spanjem, da bo telo ustrezno predelalo tisti težji del predelave zaužitih živil. Prav tako boste močno pripomogli h kvalitetnemu spancu, če popoldne ne boste pili kave, Coca cole ali drugih pijač, ki vsebujejo kofein ali taurin. Privoščite si raje skodelico kakava in v dremež potonite ob branju priljubljene knjige.