Kdaj in kako zamenjati banko?

Kdaj in kako zamenjati banko?

Kdaj je potrebna zamenjava banke?

Ste ugotovili, da imajo konkurenčne banke bolj ugodne ponudbe za vodenje računa kot vaša? Potem bo morda na mestu zamenjava banke. Morda se nekaj evrov na mesec ne sliši veliko, a se v enem letu nabere kar nekaj denarja, ki bi ga lahko porabili za kaj drugega. Morda pa ne gre zgolj za vodenje računa, ampak so cene precej različne tudi pri odobritvi limita, kredita in pri drugih storitvah. V tem primeru bo zamenjava banke seveda povsem na mestu.

Na koncu boste na novi banki morda precej hitreje in bolj ugodno prišli do posojila. Povsem mogoče je, da ga na trenutni banki sploh ne dobite. Preden se odločite za novega ponudnika, preverite ali lahko z vašim mesečnim dohodkom pri njih pridobite dodatne ugodnosti. Navadno vam bodo ponudili tudi kakšno posebno akcijo, če se boste odločili za zamenjavo. Račun na novi banki imate lahko hitro odprt, morate pa nato paziti na nekaj pomembnih podrobnosti.

Naj vas zamenjava banke ne spravi v težave

Če je pred vami zamenjava banke, potem morate računati tudi s tem, da boste o zamenjavi obvestili vse, ki morajo to vedeti. Govorimo o vašem delodajalcu, ki vam na bančni račun nakazuje plačo, pa denimo o ponudnikih storitev pri katerih le te plačujete preko trajnika. To pomeni, da vam vsak mesec določen znesek odtegnejo na določen datum. V resnici lahko zamenjava banke povzroči tudi kakšen glavobol, če pri tem ne mislite na vse kar je treba.

Vas na starem računu bremenijo kakšni hitri krediti? Ne glede na to kje ste takšen kredit najeli, morate o zamenjavi računa obvestiti posojilodajalca. Lahko pa na vse doslej našteto pozabite, če nova banka kjer odpirate račun, zagotavlja kompleten prenos poslovanja. To pomeni, da bodo sami, v vašem imenu, obvestili vse potrebne naslove in tako prestavili breme z vaših ramen nase. Seveda bodo to storili rade volje, saj boste postali njihova nova stranka. Pred zamenjavo vsekakor preverite.

Koga vse zanima vaša zamenjava banke?

Zamenjava banke, poleg prej naštetih zanima tudi ponudnika zdravstvenega zavarovanja, ZPIZ in denimo CSD, ki vam mesečno nakazuje določen znesek. V resnici vam zamenjava banke ne bi smela povzročiti prevelikih težav, le dobro se prej informirajte. Preden naredite kakršenkoli korak v to smer, preverite pri novi banki kaj vse ponujajo in kaj morate postoriti sami, da ne boste imeli kakšnih težav. Če boste želeli zamenjati banko boste potrebovali pri sebi osebni dokument in davčno številko.

Lahko se oglasite na fizični lokaciji v poslovalnici banke, čeprav večina bank danes nudi že oddaljeno pomoč pri zamenjavi. Bodite pozorni na stroške. Odpiranje novega bančnega računa je brezplačno, lahko pa vas nekaj denarja stane zapiranje starega. Ti zneski sploh niso zanemarljivi, še posebej v primeru, da imate v stari banki tudi kakšne kreditne kartice. Če imate na stari banki kakšen limit, tega prej poplačajte ali pa skušajte v novi banki najeti enak limit in z njim pokrijte starega.