Koliko obrokov na dan za zdravo prehranjevanje?

Zdrava prehrana

Imunski sistem

Zdrava prehrana je izrednega pomena za naše zdravje! Nobeno živilo ne vsebuje vseh snovi, ki so potrebne za normalno delovanje našega telesa, zato moramo uživati mešano in raznoliko prehrano.

Potrudimo se in skušajmo vsak dan uporabiti različne skupine živil, saj bomo le na ta način zadostili potrebam telesa po beljakovinah, ogljikovih hidratih, maščobah, vitaminih, mineralih in vlakninah.

Zdrava prehrana vključuje tudi pravilen ritem prehranjevanja in sestavljanje jedilnikov, ki vključujejo pravilno razmerje živil. Zdrava prehrana mora biti varna, kar pomeni, da ne sme vsebovati bioloških, kemičnih, radioloških in drugih onesnaževalcev oz. aditivov, ki bi lahko ogrožali naše zdravje.

5 obrokov na dan!

zdrava prehrana 5 obrokov na dan

5 obrokov na dan

S petimi dnevnimi obroki zagotovimo telesu primerno količino energije, obroki naj si sledijo v 3-urnih razmikih. Tudi prebavni trakt za prebavljanje zaužite hrane rabi energijo. Če zaužijemo več manjših obrokov na dan, je naš prebavni trakt vseskozi v gibanju, porablja energijo za žvečenje, za izločanje sline, prebavnih sokov, za izločanje encimov.

S primerno porazdelitvjo se izognemo prekomernemu vnosu energije v telo in posledično tudi pridobivanju telesne teže, izognemo se tudi napadom hude lakote.
Raziskave dokazujejo, da so tisti ljudje, ki zaužijejo 3 ali manj obrokov na dan bolj nagnjeni k debelosti ter obolevanju za srčno žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, boleznimi prebavil.

Presnova se preko noči upočasni in z zajtrkom poskrbimo, da se zjutraj ponovno aktivira.
 Mnogi mislijo, da s preskakovanjem zajtrka zaužijejo manj kalorij in s tem hitreje hujšajo. Takšno razmišljanje je zmotno. S preskakovanjem obrokov se lakota okrepi, presnova pa še bolj upočasni.

Številne raziskave dokazujejo, da zaužit zajtrk izboljša tako umske kot tudi kognitivne sposobnosti šolarjev.
 Šolarji, ki zajtrkujejo, so pri pouku bolj pazljivi, bolje sledijo razlagi in dosegajo boljše učne uspehe. Raziskave dokazujejo, da so šolarji, ki so zajtrkovali, tudi manj zbolevali. Zdravo prehranjevanje, ki vključuje zdrav zajtrk, ugodno vpliva tako na telesno, kot na duševno zdravje.

Zdrava prehrana seveda vključuje tudi večerjo, ki naj bo zgodnja zdrava, uravnotežena in okusna. Pri sestavljanju tega obroka moramo biti predvsem pozorni na to, da ne zaužijemo preveč kalorij. Zavedati se moramo, da se pribitek energije nalaga v obliki maščob. Če zaužijemo več energije, kot je porabimo, in to počnemo iz dneva v dan, potem bomo pridobivali telesno težo in se redili.

Na-splošno naj bo v prehrani veliko sestavljenih ogljikovih hidratov, ki jih najdemo v jedeh, ki vsebujejo škrob. Priporočeno je vsaj 50% jedi, ki vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate. Pri izbiri teh jedi uporabljamo čim več takšnih, ki so pripravljene iz neoluščenih žit in imajo nizek glikemični indeks (ne povzročajo hitrega povišanja sladkorja v krvi).

Jedi iz enostavnih ogljikovih hidratov (sladkor) naj bo čim manj.
 Za ohranjanje zdravja moramo zagotoviti zadosten delež beljakovin v prehrani, teh naj bo 10 do 15%. Maščobe zagotavljamo predvsem iz rastlinskih virov (oreščki, rastlinska olja) in rib.


Otroci in zdrava prehrana

zdrava prehrana za otroke

Zdrava prehrana za otroke

Starši so odgovorni za prehranske navade svojih otrok in so njihovi vzorniki. Če se sami prehranjujejo zdravo in to iz dneva v dan, potem so na dobri poti, da bodo otroci prevzeli njihove navade. Z odraščanjem pa otroci vse bolj posnemajo svoje sovrstnike, postajajo dojemljivi za sporočila, ki jih dnevno prejemajo preko različnih medijev.

Reklamna sporočila, ki jih otroci večkrat na dan vidijo na televiziji, ponujajo v glavnem hrano, ki je bodisi premastna ali presladka in seveda vse prej kot zdrava. Enako velja tudi za sladke napitke.

Dijaki se prehranjujejo na načine, ki niso zdravi. Pri tem mislim na hitro hrano. Ponudniki takšne vrste prehrane vlagajo izjemno veliko denarja v reklamne namene in tudi to vpliva na izbiro otrok.

Priporočljivo je da ima družina čim več skupnih obrokov. Starši naj otroke vključijo v pripravo zdrave prehrane.
 Če otrok določene hrane ne mara, potem je naj nikakor ne vsiljujejo.

zdrava prehrana v druzini

Celotna družina na kupu

Skupni obroki naj bojo prijetni in sproščujoči, družina naj uživa v tej trenutkih. Pogosto se dogaja, da postanejo skupni obroki pravo bojišče, starši skušajo v teh trenutkih razčistiti vse družinske težave, morebitne težave otrok v šoli, otroke nagrajujejo ali celo kaznujejo s hrano. In to ni prav.

V današnjem času igrajo veliko vlogo v nekaterih družinah stari starši, ki svoje vnuke radi razvajajo s sladkimi prigrizki, nekatere babice kuhajo za mlade družine in vztrajajo pri načinu prehrane, ki je vse prej kot zdrava.

*POZOR! Zaradi nezdravega načina prehranjevanja, ki vsebuje preveč maščob in sladkorjev, pomanjkanja telesne dejavnosti narašča število otrok s prekomerno telesno težo in debelostjo, narašča tudi število otrok s sladkorno boleznijo.