Ljubljana prelepa prestolnica Slovenije

Zabava

Ljubljana glavno mesto Slovenije

Ni kar tako za lase privlečen rek “Ljubljana najlepše mesto na svetu”. Ljubljana je resnično postala prava “manekenka” med prestolnicami.

Na slabih 164.000 kvadratnih metrih prebiva nekaj manj kot 300.000 prebivalcev tega čudovitega mesta. V zadnjih letih se je glavno mesto Slovenije prelevilo v pravo lepotico, ali “manekenko” med glavnimi mesti. Zato ni za lase privlečeno kar pravi mestni župan Zoran Janković, da gre za najlepše mesto na svetu.

Ljubljana je prejela tudi naziv “Zelena prestolnica evrope 2016”. Podžupanja Tjaša Ficko je ob tej priložnosti takrat povedala, da je Ljubljana naziv Zelena prestolnica Evrope 2016 prejela, ker smo naredili največ sprememb v pravo smer v najkrajšem času, ob tem pa uspešno združujemo dvoje: ohranjamo zeleno identiteto mesta in trajnostno spreminjamo nekoč degradirana območja. »Pomembno je, da imamo vizijo in pogum, da jo uresničujemo,« je povedala podžupanja in dodala, da je Ljubljana zaradi naziva Zelena prestolnica Evrope dobila svoje mesto na svetovnem zemljevidu ter da naziv privablja nove investicije, vpliva na rast turizma in ima tudi druge pozitivne učinke. (vir: ljubljana.si)

Zgodnja zgodovina Ljubljane

Znano je, da so področje današnje Ljubljane okoli 2000 pr.n.št. poseljevali koliščarji, ki so bivali v bivališčih, nabitih na kole, v močvirju. Prevažali so se v čolnih (drevaki) in izdelali celo prve vozove s kolesi katerih ostanke so našli arheologi.

Kasneje se je na področju ustanovila Emona, ki se je razvila v pomembno zgodnjekrščansko središče s škofijo in z razvito trgovino.

*Okoli leta 50 je naselbina postala rimski vojaški tabor, utrjen z zidanim obzidjem. Naselje je bilo strateška postojanka in je odigralo pomembno vlogo v številnih vojnah. Štela je med 5.000 in 6.000 prebivalcev, večinoma trgovcev in rokodelcev, pa tudi državnih uradnikov in vojnih veteranov. Ulice so bile tlakovane, hiše zidane, opremljene z javno kanalizacijo, centralnim ogrevanjem. V mesto je bilo speljanih več vodovodov.
*(vir: Wikipedia)

Turizem v LjubljaniMesto z dušo, ki mami turiste

V zadnjih letih se je Ljubljana razvila v pravo turistično središče. Turisti prihajajo praktično iz vseh koncev sveta, njihovim pohvalam pa ni ne konca ne kraja. Osupnejo tudi podatki, ki jih je objavil javni zavod Ljubljana za leto 2018 in sicer:

število turistov: 991.861, število nočitev: 2.390.143*, povprečna doba bivanja: 2,4 dneva.

Torej se v Ljubljano na letni ravni zgrne kar skoraj milijon turistov!

Ti si ogledujejo mestne znamenitosti, staro mestno jedro, izjemno arhitekturo, kulinariko in druge reči. Neredko se pripeti, da v starem delu mesta “Stara Ljubljana” težko najdeš prosto mizo v lokalu ali restavraciji. Še posebej ob lepih dneh, mesto vrvi od ljudi, ki dajejo videz, da si prišel na neko dopustniško destinacijo. Zelo prijeten občutek.

Ljubljana glavno mesto Slovenije in Ljubljanski grad

Ljubljanski grad krade poglede in vabi na grajski grič

V 6 minutah se lahko iz starega dela povzpnemo vse do veličastnega gradu, ki bdi nad prelepim mestom. Poti je ogromno, a ta je verjetno najstrmejša in najhitrejša. Na grad je možno priti tudi s posebno tirno vzpenjačo, ki vozi na 10 minut, pa tudi z osebnim vozilom.

Na gradu se med vikendi odvijajo civilne poroke, sicer pa ves čas različne prireditve, ki zaradi grajskega mističnega pridiha še prav posebej zaživijo. Okolica gradu je sijajno urejena in polna sprehajalnih poti, kotičkov za telovadbo in razglednih točk, ki osupnejo prav vsakokrat, ko se zazreš nad mesto.

Ni kaj reči, Ljubljana je zares lepo mesto in prestolnica, ki je lahko v ponos Sloveniji. Že nekaj časa velja v mestnem jedru poseben prometni režim, saj je promet za osebna vozila prepovedan. Na nekaterih delih je dovoljen le za avtobusni promet in taxi službe, po večini pa gre za mesto, ki je izredno prijazno do pešcev in kolesarjev. Okoli mesta se vije obvoznica z veliko vpadnicami kar dela mesto precej dostopno za obiskovalce od zunaj.

Po športni plati prednjačijo nogometaši Olimpije (domujejo na štadionu Stožice), ponos mesta pa sta bila vedno tudi košarkaši (dvorana Stožice in Tivoli) in hokejski klub Olimpije (dvorana Tivoli). V zadnjih letih se je na tem področju marsikaj spremenilo, je pa nogometni klub v sezoni 17/18 osvojil dvojno lovoriko (državni naslov in pokal), v sezoni 18/19 pa pokalno lovoriko. Hokejisti so v sezoni 18/19 postali prvaki mednarodne Alpske lige, košarkarji pa izgubili finalni obračun za naslov prvaka in izpadli iz lige ABA.

Ljubljana fotogalerija