Kako pripraviti popolna mehko kuhana jajčka?

Zdrava prehrana

mehko kuhana jajčka

Se sprašujete kako pripraviti mehko kuhana jajčka? Jajca marsikomu predstavljajo osnovno živilo. Velikokrat jih skuhamo malce preveč in si tako pokvarimo veselje ob pričakovanem namakanju kruha v okusen rumenjak.

Vsem so dobro znane težave, ko se sprašujemo kaj kuhati za kosilo, ko pa gre za zajtrk, bi morale biti zadeve precej enostavnejše. Ko smo bili majhni, so nam stare mame znale velikokrat postreči mehko kuhana jajčka v katera smo veselo namakali kruh. Jajca lahko pripravimo na veliko načinov, so pa tudi zelo priporočljiva hrana za naše zdravje. Vsebujejo namreč pomembne aminokisline, vitamine A, D, E, B in rudnine kot so kalcij, fosfor, jod, selen, železo in cink. Jajc se je dolgo držal napačen sloves, da so škodljiva zaradi obilice holesterola, ki ga vsebujejo. Danes znana dejstva so, da vsebujejo “zdrav” holesterol, ki je povsem drugačen od tistega, ki ga pridelajo naša jetra. Vseeno pa je potrebno biti pri uživanju tega živila zmeren, tako kot tudi pri vseh drugih.
Jajca za zajtrk nas nasitijo za nekaj časa in s tem pomagajo vzdrževati primerno telesno težo saj tako nimamo potrebe po tem, da bi neprestano nekaj jedli.

In kako pripraviti mehko kuhana jajčka?

Enostavneje, da skoraj ne gre. Najbolje, da predhodno vzamemo jajca iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Zatem v posodo nalijemo hladno vodo, vanje položimo jajca (voda mora prekrivati jajca) in pustimo, da zavre. Jajca vzamemo iz vode in postrežemo. Še najbolje, če imamo primeren podstavek zanje, nato previdno olupimo vrh jajca in dober tek!

Jajca lahko položimo tudi v vrelo vodo, pustimo 1 minuto, odstavimo in jih pustimo v vodi če 4 minute. Je pa načinov za kuhanje jajc še precej. Praktično ima vsak zase svoj priljubljen način kuhanja in uživanja te izredno slastne in zdrave dobrote.

[su_pullquote]Preberite še: Kako pripraviti trdo kuhana jajca?[/su_pullquote]

*zadnja priporočila glede uživanja jajc naj bi bila “2 jajci na dan” (za zdrave ljudi, ki nimajo težav s holesterolom)

Wikipedia o jajcih (ANG)

Videoposnetki o tem kako skuhati mehko kuhana jajčka

loading videos
Loading Videos...