Nega kože in las poleti

Lepota in Zdravje

nega kože in las poleti

Poletje je čudovit del leta, sonce, pesek, morje in valovi. Sliši se kot iz pravljice, ampak ob vsem lepem ne pozabite na nego svojih las!

Tako na kožo, ki je naš največji organ, kot tudi na lase je potrebno poleti še bolj budno paziti. Nega obojega pa se začne že pri hrani in nadaljuje skozi ves dan, z ustreznimi zaščitnimi ukrepi.

Nega kože v poletnem času

Že ptički na strehah čivkajo, da je naša koža poleti še prav pod posebnim stresom in obremenitvami. Visoke temperature, UV sevanje in odkrita koža, so recept za morebitne težave. Ker sonce s svojimi škodljivimi UV žarki povzroča hitrejše staranje kože in nastanek peg in kožnih znamenj, je pomembno, da jo primerno zaščitimo.

Vse skupaj se začne že pri pravilni in zdravi prehrani. Ampak kaj jesti za zdravo kožo? Da bo naša koža napeta, sijoča in zdrava jo moramo nahraniti z omega 3 maščobnimi kislinami, ki bodo poskrbele za prav vse našteto. Te najdemo predvsem v mastnih ribah kot je losos in v slastnih oreščkih.

Naša koža potrebuje vodo! Na dan je moramo popiti vsaj 2 do 3 litre, v primeru večjih obremenitev ali plavanju in potenju na soncu pa tudi več. Ne pozabite, vodo boste pridobili tudi iz zaužitega sadja in zelenjave. Samo lubenica je denimo praktično v celoti sestavljena iz vode. Izogibajte se sladkorju in soli.

Uporaba zaščitne sončne kreme

Pred sončenjem se vedno namažite s kvalitetno sončno kremo z ustreznim UV faktorjem. Za otroke je potrebno uporabiti sončno kremo s faktorjem vsaj 30, za odrasle pa je precej odvisno od tega kakšnega tipa je njihova koža, vsekakor pa naj vsebuje vsaj zaščitni faktor 20. Je vaša koža temnejša ali morda, občutljivejša, svetlejša. Še posebej na udaru so rdečelase osebe, s precej svetlo kožo. O primernem faktorju se lahko posvetujete tudi v lekarni ali ustrezni prodajalni. Ker se vremenski vplivi vedno pokažejo na naši koži, ki lahko postane suha, razpokana in pordela, je priporočljivo da se v torbi z nami na dopust odpravi tudi kakšna kvalitetna krema za suho kožo.

nega kože poleti

Posebna poletna nega za lase

Vaši lasje so poleti, prav tako kot koža, še posebej izpostavljeni. Po eni strani zaradi vpliva sonca in UV žarkov, po drugi pa zaradi slane morske vode, ali pa morda klora v bazenu. Ker lasje na ta način močno trpijo, postanejo krhki, lomljivi in izsušeni. Privoščite si blagodejno masko za lase iz avokada!

maska za lase iz avokada

Recept za masko za lase iz avokada je sila preprost in zahteva zgolj:

  • čim bolj zrel avokado,
  • jajce,
  • olivno olje,
  • med in
  • plastično folijo.

Če je avokado manjši, izdolbite meso iz obeh polovic, ga v posodi dobro pretlačite z vilico, umešajte jajce in mešajte tako dolgo, da nastane groba zmes. Nato dodajte 3 do 5 žlic olivnega olja (odvisno od količine avokada) in žlico medu. Vse skupaj nato mešajte tako dolgo, da boste v posodi dobili nežno pasto, ki bo hkrati postala negovalna maska za vaše lase.

Pred nanosom avokadove maske za lase, te operite in je le nežno popivnajte z brisačo, da bodo ostali vlažni. Nato lase razčešite in nanje nanesite pravkar pripravljeno avokadovo masko. Nato lase za slabe pol ure ovijte v plastično folijo, da bo maska bolje delovala nanje. Nato lase sperite pod mlačno vodo in postopek ponavljajte 1x do 2x tedensko, dokler ne boste opazili, da so vaši lasje zdravi in sijoči.