Nekaj zanimivosti o komarjih

Dom in vrt

Komarji so nadvse nadležna mala bitja, ki nam sredi noči pijejo kri. Preverite kako se znebiti komarjev in kaj vse o njih še niste vedeli!

Da je borba s komarji v poletnih večerih in nočeh neizprosna, vemo vsi. Ampak kako se jih znebiti, oziroma na kakšen način jim preprečiti, da bi prišli do nas? Načinov za to je kar nekaj, bomo pa tokrat govorili zgolj o “domačih” zadevah, ki ne vplivajo negativno na naše zdravje.

Res pijejo kri samo samice?!

Morda ste že kdaj v kakšni šali zaznali, da kri pijejo zgolj ženske. No ja, samice komarjev seveda hehe. To dejansko drži! In ne le to, v Sloveniji se ta hip naokoli podi nekaj deset vrst komarjev, po svetu pa ta številka seže v več tisoč. Pa še tole, zgolj kakšna desetina vseh vrst je krvoželjnih.

via GIPHY

Tigrasti komarji so postali stalnica

tigrasti komarji

Če smo še pred nekaj leti za tigraste komarje zgolj slišali in brali o njih kot silnih prenašalcih nevarnih bolezni, pa so danes postali domači tudi v naši deželi. Vsako leto jih namreč opazimo več in ni videti, da bi se jih lahko kako znebili. Čeprav ne gre za domorodno vrsto naše države, pa jih je pot nekako le zanesla v naše kraje. Verjetno s kakšnim tovorom sadja in daljnih tropskih dežel.

Tigrasti komar je doma namreč v tropih in tam tudi močno ogroža tamkajšnje prebivalce. Ena najbolj nevarni bolezni, ki jih ti progasti komarji prenašajo je mrzlica imenovana Denga. Ni pa to vse česar so sposobna ta drobna bitjeca. Seznam bolezni, ki jih prenašajo je precej dolg, so pa v letu 2007 zakrivili tudi prvi izven-tropski izbruh in sicer v Italiji, kjer je za nenavadno boleznijo zbolelo okoli 200 ljudi.

Komarji so prenašalci bolezni kot so: mrzlica Denga, malarija, virus zahodnega nila, rumena mrzliza, virus zika

Zaščita pred tigrastimi komarji je dokaj podobna kot zaščita pred drugimi vrstami komarjev; sveče, pršila, repelenti, … žal pa ni pretirano uspešna. Bolezen, ki jo ti komarji prenašajo se lahko kaže skozi izpuščaje, povišano telesno temperaturo in bolečimi sklepi. Žal kakšnega posebnega zdravila zanjo ni, lahko pa le blažimo njene simptome. Telo se načeloma pozdravi samo.

Kako se zaščititi pred tigrastimi komarji?

Načeloma tako kot proti drugim komarjem. V naravi imejte oblečena oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, izpostavljene dele kože zaščitite z repelenti, doma pa vsekakor čim bolje poskrbite za to, da komarji tam ne bi videli svojega potencialnega novega doma.

Kako torej svoj dom zaščititi pred komarji?

  • Odstranite ali zaščitite vse morebitne zbiralnike vode (za zalivanje vrta in podobno),
  • uporabite mreže proti komarjem, namestite komarnike za okna in vrata,
  • uporabljajte ventilatorje za mešanje zraka, saj boste na ta način močno omogočili gibanje tem pretežno slabim letalcem.

Ali ste vedeli?!

Da nismo vsi enako okusni za te male krvosese? Res je! Najboljšega okusa se jim zdijo osebe s krvno skupino 0.

Da nas komarji najdejo po izdihanem CO2? Neverjetno, a resnično. Komarjem močno ugaja vonj ogljikovega dioksida, ki je v kombinaciji z ostalimi izdihanimi snovmi zelo velika vaba za komarje. Še posebej “dišeči” se jim na ta način zdijo ljudje s prekomerno težo, bolj preznojeni, nosečnice in alkoholizirani ljudje (še posebej pivo).

Da komarje privlačijo temnejše barve? Prav zato je priporočljivo, da se med sprehodi v naravi (še posebej v poletnih mesecih in kje v bližini stoječih voda), oblečete v čim bolj svetla, najraje bela oblačila.

Da na svetu obstaja več kot 3500 različnih vrst komarjev? Se pa večina teh (kar okoli 90%) prehranjuje z drugimi živili in ne krvjo.

Naravni odganjalci komarjev

rolete komarniki senčilaČeprav je na trgu kar nekaj repelentov, električnih in drugih odganjalcev komarjev, pa se je proti njim moč boriti tudi na zdravju nekoliko prijaznejši način. Kemija, ki se nahaja v odganjalcih komarjev namreč negativno vpliva tako na naše zdravje, kot na zdravje otrok in domačih živali. Pripravite si domače odganjalce komarjev!

  • pripravite si domačo svečo v katero vmešate nekaj kapljic eteričnih olj sivke, mete ali timijana. Dim in vonj teh olj ne bo le pregnal komarjev, pač pa tudi odišavil vaš dom,
  • v stanovanju posadite nekaj rastlin, ki s svojim vonjem odbijajo komarje (citronela, ognjič, mačja ali poprova meta, bazilika, sivka, žajbelj, …),
  • jejte česen (je pa res, da boste na ta način odgnali še koga drugega),
  • uporabite komarnike!