Odprite svoj posel

Odprite svoj posel

Odprite svoj posel

Imate svoje službe vrh glave in želite začeti svoj posel? To je seveda izvrstna ideja, če imate dobro zamisel in poslovni načrt, ki bo poskrbel za ta prehod v samostojne vode je čas, da ga uresničite. A kako pričeti? Vendarle ne gre kar čez noč. Stari službi še nikar ne pomahajte v slovo, saj potrebujete stalne mesečne prihodke. V vmesnem času, pa počasi načrtujte svoj posel, odprite podjetje in vzpostavite osnove poslovanja.

Potrebovali boste bančni račun, podjetje pa boste imeli registrirano v nekaj dneh, ko boste dostavili vso potrebno dokumentacijo. Nikar ne pozabite na računovodstvo. To ni pretirano drago vam bo pa prihranilo ogromno časa in živcev. Prav tako vam bo računovodja znal najbolje svetovati kako se lotiti posla in kako poskrbeti za finance, da bo vse potekalo tako kot mora. Če je vaša poslovna ideja takšna, da lahko pričnete sami in ob trenutnem delu, bo to seveda še najboljša ideja.

Posel in poslovni načrt

Preden zaženete svoj posel morate pripraviti ustrezen poslovni načrt. Ta naj zajema vse detajle, ki se tičejo vašega posla od samega začetka do prvega dne poslovanja. V tem primeru morate poleg registracije podjetja poskrbeti še za ustanovni kapital, če se niste morda odločili odpreti sp. Razlika med d. o. o. in sp je ključna v tem, da kot sp za celotno poslovanje garantirate s svojim osebnim premoženjem, v primeru d. o. o. pa je podjetje, ki je pravna oseba pokrito s 7.500€ ustanovnega kapitala, vi pa drugih finančnih odgovornosti ne nosite.

Vsaj ne s svojim premoženjem seveda, čeprav stvari vendarle niso tako enostavne. Če nimate denarja za ustanovni kapital, ki ga terja vaš posel, lahko najamete hitri kredit. Ko boste enkrat na startni črti in pripravljeni zagnati stvari po začrtani poslovni poti, razmislite še o preostalih financah. Poslovni načrt naj zajema tudi vse stroške, začetni kapital in morebiten denar za plače zaposlenih ter pomoč poslovnega partnerja.

Posel ni igra

Čeprav je slišati lepo in posel pomeni, da boste končno sam sebi šef in svobodni, pa je vse skupaj daleč od uživanja. Da bi na zahtevnem trgu uspeli in preživeli bo treba trdo garati. Marsikdaj celo več kot v službi, ki ste jo opravljali doslej. Že res, da boste urnik prilagodili svojim željam, a boste morali delo opraviti ne glede na to koliko je ura. V sedanji službi ste oddelali svojih 8h in šli domov kajne?

Kljub temu pa lasten posel odpira več možnosti, deluje bolj motivacijsko in je na splošno lahko velika zgodba o uspehu. Preden se posla lotite preverite kakšno je stanje na trgu glede storitve ali izdelka, ki ga nameravate ponuditi. Razmislite ali ste boljši od konkurence ali lahko to postanete oziroma ponudite celo boljše rešitve. Ne pozabite na oglaševanje brez katerega stranke nikoli ne bodo izvedele za vas. Pred vami je precej naporna pot, a nanjo stopite pogumno.