Pacman igra naše in vaše mladosti

Računalništvo

pacman igra

Pacman je prav gotovo igra generacije X, rojene nekje med 1965 in 1980. Arkadno igro Pac Man je maja leta 1980 izdelalo japonsko podjetje Namco.

Izjemno priljubljena igra Pacman je prejela licenco za trženje v ZDA oktobra 1980 in nemudoma postala pravi hit kar je pravzaprav še danes. Sama igra je postala pravi socialni fenomen in prinašala kupe denarja. Požrešna rumena žogica je postala celo tako popularna, da je dobila svojo lastno risano serijo in (ne boste verjeli) tudi “Top 10 single hit” z naslovom “Pac-Man Fever”.

Ko je igra prišla na tržišče je bila njena konkurenca v igrah stila Pong (dve ploščici na robu ekrana s katerimi si odbijal žogico), ter Space Invaders. Igra Pacman je uspela prav zato, ker je ustvarila nov žanr. Mnogi igro uvrščajo na sam vrh najuspešnejših iger vseh čas.

Dodajmo še, da je igra na avtomatih (po 0,25$) samo do leta 1990 zaslužila kar 2,5 milijarde dolarjev!

Nekaj malega o igri Pacman

Cilj igre je pojesti vse “piškotke” v labirintu in se pri tem izmakniti štirim sovražnim duhcem, ki se imenujejo Blinky, Pinky, Inky in Clyde. V primeru, da se nam poti prekrižajo in se dotaknemo enega izmed njih, izgubimo življenje. Blizu vogalov se nahajajo nekoliko večji piškotki. Ko pojemo te, duhci za nekaj časa spremenijo barvo in utripajo. Takrat jih lahko pojemo.

Avtor igre Toru Iwatami je v nekem intervjuju dejal, da je duhcem namenoma dal lastne karakterje zato, da igra ne bi postala dolgočasna. Tako naj bi rdeči duhec lovil Pacmana, vijolični in modri pa naj bi se nastavljala Pacmanu pred usta. Oranžni naj bi se obnašal povsem samosvoje, a podrobna analiza je pokazala, da dejansko lovi Pacmana ves čas.

Za popolno igro velja, da je potrebno v prvih 255 stopnjah pojesti prav vse piškotke, darila in duhce, ter prihraniti vsa življenja. Prvi, ki mu je to uspelo je bil Billy Mitchell iz Hollywooda, kateremu je to uspelo po skoraj 6h igranja.

Risana serija Pacman

Glasbeni hit Pacman