Pogoji uporabe & Piškotki

Avtorske vsebine, ki se nahajajo na tej spletni strani so avtorska last upraviteljev portala zlowdaj.si. Vse vsebine namenjene za prenos (download) na spletni strani zlowdaj.si so brezplačne. Uporabnik spletne strani lahko vsebine, za nekomercialno uporabo, brezplačno nalaga na svoj računalnik ali druge naprave: Mp3 avdio datoteke, naložljive slikovne vsebine, verze.

 

Uporabnik NE SME uporabljati prenesenih datotek za pridobitne dejavnosti ali jih predstavljati kot svoj avtorski izdelek oz. jih objavljati na svojih ali drugih spletnih straneh!
Avdio datoteke so primerne za zvonjenje telefona, pošiljanje preko MMS sporočila ali za zabavo. Portal zlowdaj.si ne odgovarja za morebitne težave pri nalaganju vsebin, za nedelovanje ali kakršnokoli morebitno nastalo škodo pri tem.

 

Vsak material na katerikoli način pridobljen preko uporabe Portala uporabnik uporablja na lastno odgovornost. Za vsako škodo, nastalo zaradi uporabe takega materiala odgovarja Uporabnik sam.
*Prenos podatkov v GSM/UMTS omrežju vam vaš operater obračuna po veljavnem ceniku zato (v primeru uporabe pametnih mobilnih naprav) priporočamo uporabo brezplačne brezžične povezave kjer je ta na voljo.

 

PIŠKOTKI

 

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

Vrste piškotkov

  • Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.
  • Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.
  • Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem v obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja.

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

  • Začasni ali sejni piškotki
  • Trajni ali shranjeni piškotki
  • Lastni piškotki
  • Drugi piškotki

Vsako vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

(vir za odstavek “Piškotki”: www.piskotki.net)

Deli s prijatelji

Pridruži se nam tudi na FB!