Popolno kuhanje jajc!

Zdrava prehrana

trdo kuhano jajce

Se tudi vi sprašujete kako skuhati popolna jajca? Zelo enostavno je, preverite!

Kuhanje jajc je precej delikatno opravilo saj smo hitro lahko prehitri ali prepozni in jajčka niso kuhana kot bi si želeli. Prihaja april in s tem veliko kuhanih jajc, zato vam bodo spodnji nasveti prišli še kako prav. Ne glede ali imate radi trdo kuhana jajca ali mehko kuhana, vas le malenkosti ločijo od tega, da bodo popolna.

Kako skuhati trdo kuhano jajce?

Primerno veliko posodo napolnite z mlačno vodo do višine, da bodo jajca vsaj 1 centimeter pod gladino vode. Jajca pred kuhanjem vedno ogrejte na sobno temperaturo! Če so bila v hladilniku jih pustite zunaj, da se ogrejejo, ali pa jih potopite za nekaj časa v mlačno vodo. V vodo dodajte ščepec soli in žlico kisa. Sol bo poskrbela, da se bodo jajca lepše lupila. Kis bo ustavil iztekanje beljaka v primeru, da bi lupina počila.

Za lažje lupljenje jac uporabite 4 – 10 dni stara jajca!

Jajca nato na štedilniku segrevajte vse do vretja, nato pa odstavite posodo z jajci in jo pokrijte. Jajca v vroči vodi pustite nadaljnjih 8 minut, nakar jih ohladite s hladno vodo. Tako, imate trdo kuhana jajca, potrebujete pa le še nekaj potrpljenja z lupljenjem. Obstaja odličen trik za lupljenje jajc, ki ga morda še niste poznali!

trdo kuhana jajčkaKako olupiti trdo kuhano jajce?

Ohlajena trdokuhana jajca (vsaj 2 ali 3) prestavite v kozarec za vlaganje v katerega ste prej nalili nekaj vode. Zaprite s pokrovčkom in pošteno pretresite. Opazili boste, da se jajca brez težav lupijo, kar pa bo še ostalo lupine na njih, boste zlahka olupili sami.

Kako skuhamo mehko kuhana jajčka?

Kot smo že rekli, vzamemo jajca iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Zatem v posodo nalijemo hladno vodo, vanje položimo jajca (voda mora prekrivati jajca) in pustimo, da zavre. Jajca takoj vzamemo iz vode in postrežemo. Še najbolje, če imamo primeren podstavek zanje, nato previdno olupimo vrh jajca in dober tek!

Jajca lahko položimo tudi v vrelo vodo, pustimo 1 minuto, odstavimo in jih pustimo v vodi če 4 minute. Je pa načinov za kuhanje jajc še precej. Praktično ima vsak zase svoj priljubljen način kuhanja in uživanja te izredno slastne in zdrave dobrote.

via GIPHY

Poznamo več vrst kuhanih jajc

  • trdo kuhana jajca
  • pol-trdo kuhana (mehkejši rumenjak, nekateri mu rečejo “Voščeno))
  • mehko kuhana jajca

Koliko časa lahko hranimo jajca?

Mehko kuhana jajca je potrebno porabiti takoj. Trdo kuhana olupljena jajca lahko v hladilniku hranimo do 2 dni, neolupljena trdo kuhana jajca pa do 4 dni.