Poroka – pravljični dan za zaljubljenca!

Lepota in Zdravje

sanjska poroka

Poroka je obred združitve dveh, ki se ljubita in je dogodek, ki si ga oba zapomnita za celo življenje!

Nekateri bodo rekli, da so misli o poroki bolj v domeni ženske kot moškega. Morda bodo imeli prav, morda pa ne. Že res, da se povprečna ženska načeloma precej bolj poroka in poročni prstanveseli tega dne kot povprečen moški, a nikjer ne piše, da to 100% drži. Tudi moški znajo pokazati svojo romantično plat in se iskreno veseliti tega čudovitega dne.

Morda trditev ženske-moški izhaja bolj iz vzgoje. Starši že od malih nog drugače vzgajajo svoje “princeske” in drugače svoje “prince”. Princeske vedno sanjarijo o veliki beli poroki, medtem pa so princi veliki osvajalci in borci za pravico. Od malih nog nam vsilijo določene vzorce kot so roza barve za punce in modre za fante. Enako se potem ponavlja na vseh ravneh našega odraščanja. A bodi dovolj filozofiranja in povejmo raje kaj več o sami poroki.

V Sloveniji se poroka lahko izvede na cerkveni in civilni način

Sploh starejše generacije naših starih staršev so vajene, da se obred združitve dveh za celo življenje, zapečati tudi v cerkvi. Sicer je povsem dovolj tudi “samo” uradna civilna poroka pri matičarju. Je pa vsekakor zelo romantičen tisti cerkveni del. Zanj morata imeti oba opravljene svete zakramente (obhajilo – birma). Brez tega ne gre. Če vas zanima zakaj se reče “bela poroka” dodajmo, da to izhaja iz časov, ko se je pričakovalo, da nevesta v spolni vzdržnosti počaka do trenutka poroke v stanju devištva.

V zadnjih desetletjih so se zadeve pošteno spremenile. Vse manj se upošteva stare običaje (razen ponekod na vasi) in vse bolj se modernizacija sveta odraža tudi v tem delu našega življenja. Poroke se opravijo na hitro, mladoporočenca, priče, matičar in nekaj prijateljev. Prstana na roki, poljub in žur do jutranjih ur. Tega se navadno ne brani nihče, a tudi tu se zadeve spreminjajo. Nič-kolikokrat se poroka konča v kakšni restavraciji s kosilom ali večerjo potem pa vsak na svoj konec.

poroka nevesta poročni šopek

Kakšna bo vaša poroka je odvisno od vas vašega partnerja

Načrtujta poroko po vajinih željah. Ali bo to civilna ali cerkvena, morda oboje, bosta za vse poskrbela sama ali pa na pomoč poklicala svetovalca za poroke, je povsem vajina stvar. Imejta pa v mislih nekaj ključnih točk katerih nikakor ne smeta izpustiti.

  • Natančno načrtujta vse korake od začetka do konca in sestavita točen urnik dogodkov. Preverita datume razpoložljivosti lokacij kjer se želita poročiti in imeti kasneje slavje po poroki.
  • Dogovorita se za kvalitetno poročno fotografiranje. Fotografije in videoposnetki z vajine poroke vama bodo ostali za vedno in želela si bosta, da bodo vrhunski.
  • Premislita kako veliko druščino bosta povabila in načrtujta stroške, ki sodijo poleg. Hrana, pijača in druge reči. Načrtujta skladno z vajinim finančnim stanjem. Razpošljita vabila za poroko.
  • Poročne obleke ne iščita tik pred zdajci in poskrbita, da se bosta obleki obeh ujemali.
  • Ne pozabita, da gre za vajin in samo vajin, najsrečnejši dan v življenju. Prerekanja so prepovedana, ne ubadajta se s težavami drugih, uživajta. Odprtega srca prejemajta voščila in čestitke ob poroki, na ustnicah pa naj vama počiva neizbrisen nasmešek.

Voščila in verzi za poroko!