Presajanje orhidej nega in zalivanje

Dom in vrt

Presajanje orhidej nega in zalivanje

Presajanje orhidej ????, zalivanje in nega te čudovite rastline nikakor ni kakšna znanost, je pa vsekakor drugačna kot pri drugih rožah.

Orhideje imenujemo tudi Kukavičevke in so precej zastopane po celem svetu. Poznamo kar okoli 20.000 vrst in podvrst te prelepe rože. V Sloveniji raste okrog 83 vrst in podvrst (vir: Wikipedia). Če ste ljubitelj te prelepe rastline potem verjetno veste, da potrebuje nekaj prav posebne nege.

via GIPHY

Kako zalivamo orhideje?

Kot že rečeno, orhideje potrebujejo nekoliko drugačen pristop kar se nege tiče in sem spada seveda tudi zalivanje orhidej. Teh rastlin ne zalivamo v njihovih lončkih kot to počnemo pri večini drugih rož, ki jih gojimo doma. Še najbolje je, če za zalivanje orhidej pripravimo en lonček z vodo in nato rastlino skupaj s substratom preselimo vanj.

Tam jo pustimo okoli pol ure nakar jo znova vrnemo v originalen lonček. Ta mora biti precej naluknjan, da korenine rastline pridejo do zraka. Če jih zadržujemo v pretirano vlažnem okolju bodo korenine pričele gniti. Orhidejo lahko zalijemo tudi na povsem drugačen način in sicer s pršilko za vodo ali vlažno krpo s katero obrišemo površino listov.

Presajanje orhidej

Orhideje presajamo dve do tri leta po nakupu, ko substrat v lončku izgubi svojo naravno strukturo. Zavedati se je potrebno, da korenine orhidej rastejo nekoliko drugače in sicer na način, da silijo iz lončka, saj iščejo zrak. Pretirana vlažnost jim škodi, zato zelo previdno s tem.

Orhideje cvetijo navadno okoli tri do pet mesecev. 

Te rastline so tudi precej občutljive na nihanje temperatur. Tako kot jim ne ugaja pretirana vročina (na soncu se jim listi ožgejo), so občutljive tudi na nižje temperature. Orhideja je sobna rastlina in ji takšna temperatura tudi najbolj odgovarja. Dele rastline, ki se vidno posušijo ali morda zgnijejo je potrebno odstraniti. Drugih delov ne odstranjujemo saj se na njih velikokrat pojavijo novi popki.

nega orhidej

Rastlino pustite čim bolj pri miru

Orhideje nikakor ne marajo pretiranega dotikanja zato jih je pametno umakniti s površin kjer bi se ves čas kaj dogajalo okoli njih. Morda zavesa, kakšna domača žival, otroci in podobno. Morda se vam bo sprva zdelo gojenje orhidej nekoliko komplicirano, a temu nikakor ni tako. Ko boste imeli v malem prstu nekaj zgoraj naštetih nasvetov in kasneje tudi izkušenj, boste z lahkoto vzgojili prelepe rastline in občudovali njihove pravljične cvetove.