Previdno z denarjem na spletu

Previdno z denarjem na spletu

Spletno poslovanje in finančno svetovanje

Z razmahom spletnega nakupovanja je postalo vse bolj pomembno razumeti, kako ostati varen med spletnimi nakupi. Ne gre le za to, da veste, kje nakupovati, temveč tudi za razumevanje osnov varnosti pri vnašanju plačilnih podatkov, številk kartic in drugih osebnih podatkov. V primeru, da niste povsem prepričani vase, lahko morda najamete finančno svetovanje. Finančno svetovanje vam lahko pomaga na različne načine. Poglejmo za začetek, kako pomembno je biti proaktiven, ko gre za varnost spletnih plačil.

Prvi korak pri zagotavljanju varnosti pri spletnem nakupovanju je, da preverite, ali je spletno mesto, ki ga uporabljate, varno. To lahko storite tako, da v vrstici brskalnika poiščete znake, kot sta ikona ključavnice ali https pred spletnim naslovom. Pri Google Chrome boste lahko opazili tudi zelen logotip. Ti simboli pomenijo, da ima spletno mesto certifikat SSL (Secure Socket Layer), kar pomeni, da so vsi podatki, poslani med vami in spletnim mestom, šifrirani in zaščiteni pred spletnimi tatovi.

Finančno svetovanje in varnost na spletu

Lahko pa vam finančno svetovanje, oziroma svetovalec razloži tudi vse o tem, kako izbrati najbolj varno geslo za svoje spletno poslovanje. Pri spletnih plačilih je namreč treba uporabljati močna gesla. Močno geslo mora vsebovati vsaj 8 znakov, vključno z mešanico velikih in malih črk, številk in posebnih znakov, kot je @#$%. Izogibajte se uporabi besed iz slovarja, saj jih hekerji zlahka uganejo. Finančno svetovanje oziroma nasvet bi bil, da ustvarite ločena gesla za vsak račun, ki ga imate, tako da v primeru vdora enega gesla to ne bo vplivalo na druge račune.

Po potrebi lahko za ustvarjanje in shranjevanje močnih gesel uporabite tudi program za upravljanje gesel, kot sta LastPass ali 1Password. Če boste kdaj uporabili spletno aplikacijo za storitev kot so hitri krediti, bodite 100% prepričani, da se nahajate na ustreznem spletnem mestu, saj lahko nepridipravi hitro ponaredijo videz vaše banke in na ta način od vas izvabijo vse podatke.

Po finančno svetovanje na svojo banko

Navadno vam bodo finančno svetovanje ponudili kar na vaši banki, saj je v njihovem interesu, da poslujete varno in s tem ohranjate varnost celotnega bančnega sistema, ki se tiče tudi vašega spletnega udejstvovanja pri nakupih in drugih plačilih na internetu. Lahko pa je finančno svetovanje še tako poglobljeno, a vseh človeških napak vendarle ne more preprečiti. Vklopite zdrav razum kadarkoli boste kaj plačevali na spletu. Vprašajte se ali ste zares prepričani, da gre za zaupanja vrednega trgovca.

Vedno bodite pozorni tudi na morebitna goljufiva e-poštna sporočila ali besedilna sporočila neznanih pošiljateljev v zvezi s plačili ali zahtevami po podatkih za obračun. Tovrstne prevare so pogosto videti legitimne, vendar gre v resnici za poskuse kibernetskih kriminalcev, da bi pridobili dostop do vaših finančnih podatkov, kot so številke kreditnih kartic ali podatki o bančnem računu. Nikoli ne klikajte na povezave v teh e-poštnih ali besedilnih sporočilih, saj vas lahko pripeljejo na zlonamerna spletna mesta, ki so posebej namenjena kraji tovrstnih podatkov nič hudega slutečim žrtvam.