Razstrupljanje – mit ali resnica | Razstrupimo možgane

Lepota in Zdravje

razstrupljanje telesa

Verjetno ste tudi sami že kdaj podlegli informacijam o zakisanosti telesa, s tem povezanimi boleznimi in se spravili v razstrupljanje telesa. Ampak ali sploh vemo kaj pomeni razstrupljanje telesa?

Timothy Caulfield, kanadski profesor prava in raziskovalec veje medicine, ki se nanaša na etičnost in pravno zavezanost glede informacij, ki jih različna podjetja podajajo javnosti. V prvi vrsti gre za farmakološka podjetja in podjetja iz prehrambene industrije.

Timothy Caulfield je v svoji knjigi “Ali se Gwyneth Paltrow moti glede vsega? Ko se zvezdniki srečajo z znanostjo,” izpostavil problem glede tega, da imajo znane osebe zelo velik vpliv na množice. Še posebej gre za resen problem v primeru, ko v javnost podajajo informacije, ki se tičejo raznih shujševalnih tehnik, prehranskih navad in pripomočkov za doseganje boljšega zdravja, lepe polti itd.

Timothy se je lotil vseh mogočih tematik s tega področja in o tem, skupaj z BBC, posnel serijo odličnih oddaj (The truth about …) v katerih razsvetli mnoge misterije na temo hujšanja, razstrupljanja in podobno. Šel je v prodajalne bio/eko izdelkov, raziskal (znanstveno, s pomočjo laboratorijev, znanstvenikov in zdravnikov) vpliv “zdrave” prehrane na naša telesa, se mudil v fitnes studiih (jih tudi preizkusil in na sebi opravljal meritve), šel v najrazličnejše salone kjer opravljajo razstrupljanje na načine, ki jih promovirajo zvezdniki in o katerih niti misliti ne morete, da obstajajo.

In kaj je ugotovil?

Da se človeško telo “strupov” rešuje na edinstven način že skozi celotno zgodovino. Z uriniranjem!

Ne pomagajo nikakrši detox obliži, parne kopeli, laserske naprave in celo (ne boste verjeli) vaginalne parne kopeli! Ja, tako je. Med svojim raziskovanjem je naletel tudi na to, se pogovoril z uporabnicami na eni strani in strokovnjaki na drugi, ki pa so tovrstno “čiščenje” resno odsvetovali saj si ženske na ta način povzročijo več škode kot koristi.

napitki za razstrupljanje telesaZvezdniki imajo prevelik vpliv na množice

Gledano s stališča, da v javnost podajajo informacije katerim niso dorasli in na tem področju vsekakor niso izobraženi. Množice verjamejo znanim osebam in tudi same preizkusijo naštevane diete, poste, razne drage naprave, sokove in podobne reči. Za primer morda, pred kratkim je srbska turbofolk zvezdnica Jelena Karleuša preko socialnih medijev pozvala svoje sledilce (1,8mil. na Instagramu) naj ne nasedajo mitu o cepljenju in naj svojih otrok ne cepijo. Zadeva je povzročila preplah na eni strani in zgražanje na drugi, povečalo pa se je število obolelih za ošpicami.

Detox industrija ima že preko 5 milijarden$ trg!

Prodaja sokov iz posebnih zelišč, razne bio/eko mešanice, obliži, kopeli, čiščenje črevesja, in tako dalje, dosega zares neverjetne številke. Že res, da si ljudje bolj kot karkoli drugega, želimo zdravja do visoke starosti. Resnica pa je žal precej drugačna kot nam jo ponujajo mediji in giganti, ki nas preko njih posiljujejo z oglasi precej dvomljive vsebine.

Kako to, da smejo prodajati izdelke za katere garantirajo ponovno rast las, boj proti sivim lasem, erekcije, odstranjevanje pigmentnih madežev, bele zobe, …, če pa skorajda nič ne deluje?!

Kot rečeno, trg je ogromen, dobički še večji in na koncu so kosa pogače deležni prav vsi. Da se razumemo, obstajajo izdelki, ki pomagajo k boljšemu počutju, blagodejno vplivajo na nas, ampak veliko več je prodajanja megle kot česa drugega. Vsakdo odgovarja zase in tudi nismo enaki drug drugemu. Na nekoga nekaj pozitivno deluje, na drugega nič, na tretjega pa celo negativno. Veliko je odvisno tudi od naše psihe, kako močno smo dovzetni za tovrstne informacije in ali globoko v sebi verjamemo, da nam bo nekaj pomagalo.

Sploh kaj deluje?

Za Mediteransko dieto je dokazano, da ima blagodejne učinke na zdravje človeka, a je še vedno ne priporočajo kot nekaj česar se je potrebno na smrt držati sicer bo joj. Gluten – ljudje ne poznajo in mislijo, da je edina ovira za njihovo hujšanje, a veliko brezglutenske hrane vsebuje še več maščob. Seveda je brezglutenska dieta nujna za ljudi z intoleranco na gluten in tiste, ki bolehajo za Celiakijo.

Zanimivo kako malo je dokazov (knjig, znanstvenih člankov) pa ljudje vseeno verjamejo. Timothy je denimo eno leto testiral sredstva proti staranju kože, zamenjal dermatologa, da bi bili rezultati čimbolj realni – učinka ni bilo. Zapravil pa je veliko denarja in še več svojega časa. Nekaj dokazov za pozitiven vpliv na zdravje je samo za telovadbo, izogibanje soncu in ne-kajenje.

Pri telesnih aktivnostih je bil zanimiv podatek, ki so ga dobili s testiranjem različnih skupin ljudi. Nekateri so se dnevno potili v fitnesu, drugi na kolesu, tretji pa so opravljali le vsakodnevna dela v hiši in na delovnem mestu. Rezultati so bili fascinantni in lahko si mislite, da tisti, ki je sesal po hiši in urejal svoj vrtiček ni prav nič zaostal na merjenjih za tistim, ki se je potil v fitnesu. Nekateri kazalci so bili še celo očitno boljši od drugih skupin.

Za konec naj povzamemo: živila in prehranski, ki dejansko blagodejno vplivajo na zdravje človeka, obstajajo. Prav tako kot tudi določene diete (nekatere so v določenih primerih celo nujno potrebne – po zdravnikovih navodilih), ampak … zapomniti si velja, da je industrija (prehrambena/lepotna), ki stoji za kopico izdelki, ki obljubljajo, OGROMNA! Njihov cilj pa je primarno, povečati zaslužek. Torej, bodimo previdni, ne nasedajmo obljubam in se predhodno dobro informirajmo o izdelkih katere želimo uporabiti na sebi kajti, življenje imamo samo eno.

https://www.youtube.com/watch?v=2dJRhxypCak