Sladkorna bolezen pride brez opozorila

Lepota in Zdravje

sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen se lahko precej časa “šlepa” na naš račun in živimo z njo, ne da bi se zavedali, da smo dejansko bolni. Ves čas bolezni pa v našem telesu nastajajo nepopravljive posledice prisotnosti sladkorne.

In kakšne so posledice sladkorne bolezni?

Posledic je lahko veliko, izpostavimo pa naslednje: Okvara drobnih žilic oči in ledvic (možna slepota, dializa zaradi odpovedovanja ledvic), okvara velikih žil odvodnic (posledica arterioskleroza, srčni infarkt, možganska kap, angina pectoris) in pa tudi okvara živcev. Morda ste slišali že kdaj za izraz diabetična noga kar nenazadnje pripelje do amputacije dela noge. Vse to so posledice dalj časa trajajoče sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen vpliva neugodno na različne bolezni kot so srčne bolezni, bolezni ožilja, ledvic in denimo očesnega ozadja.

Sladkorna bolezen je v konstantnem porastu kar je precej zaskrbljujoče. Število obolelih merimo v nekaj 100 milijonih?! In še slabše bo, če seveda ne bo bistvenega premika. Predvsem sprememb v načinu življenja, saj je sladkorna bolezen predvsem bolezen nezdravega načina življenja, povezanega z nepravilno prehrano in prekomerno težo ter nezadostnim gibanjem. Zaradi tega je 90% vseh bolnikov s sladkorno boleznijo tistih, ki imajo sladkorno bolezen tipa II.

Kaj sploh je sladkorna bolezen?

Gre za bolezen presnove. Vse je povezano s hormonom inzulinom, ki ga izloča trebušna slinavka. Inzulin poskrbi, da se sladkor ali glukoza prenaša v celice, ki jo porabijo za delovanje. Če je prevzem glukoze v celice moten, se poveča njena koncentracija v krvi, medtem ko celice ne morejo normalno delovati. Do takšnih motenj lahko pride zaradi dveh vzrokov.

  1. Trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina – gre za sladkorno bolezen tipa I ali diabetes I, ki je avtoimunska, gensko pogojena bolezen : lahko se pojavi že hitro v otroštvu oziroma najkasneje do 30. leta starosti; v glavnem je potrebno zdravljenje z inzulinom vse življenje in uravnana prehrana.
  2. Trebušna slinavka proizvaja dovolj inzulina, a ta inzulin ni učinkovit; govorimo o inzulinski odpornosti, ki se s starostjo povečuje, ali sladkorni bolezni tipa II ali diabetesu II: pri zdravljenju zadoščajo dieta in antidiabetične tablete; velikokrat je potrebno zdravljenje težav, ki se pojavljajo vzporedno (maščobe v krvi, krvni tlak) oziroma zmanjšanje telesne teže in opustitev kajenja. Poglavitni dejavnik za nastanek sladkorne bolezni tipa II je ravno debelost.

diabetes

Kakšni so znaki sladkorne bolezni?

Zelo je pomembno, da sladkorno bolezen čimprej prepoznamo. To seveda najlažje storimo z rednimi kontrolami sladkorja v krvi. Posebej pomembno je to za ljudi, ki imajo preveliko telesno težo in katerih življenje je prepletanje škodljivih dejavnikov: nepravilne in prekomerne hrane, kajenja, pitja, nezadostnega gibanja in stresa.

Kako lahko prepoznamo sladkorno bolezen?

  • Pogosto odvajanje vode oziroma urina,
  • povečana žeja,
  • nenadno bistveno poslabšanje vida,
  • utrujenost brez posebnega razloga,
  • izguba teže,
  • nenavaden vonj sape.

Vsekakor je potrebno, da se takoj, ko posumimo na bolezen, odpravimo k zdravniku. Takšni znaki se ne pojavijo, kadar pride do nosečnostne sladkorne bolezni. Velikokrat se sladkorna pojavi samo v nosečnosti in po porodu izgine. V primeru nosečnostne sladkorne bolezni nosečniški hormoni in večja telesna teža preprečita telesu pravilno porabo insulina, kar vodi do tipa sladkorne bolezni, ki po porodu ponavadi izgine. Ne glede na to ima nezdravljena nosečnostna sladkorna bolezen prav tako resne posledice za plod in nosečnico. Glukoza v krvi ne povzroči rojstnih hib plodu, kot se lahko zgodi v primeru nosečnosti ženske, ki že ima sladkorno bolezen, saj se bolezen pojavi takrat, ko je plod že razvit in ima določeno težo. Lahko pride do visokega krvnega tlaka nosečnice same. Večkrat se pojavi potreba po carskem rezu pri porodu zaradi prevelike telesne teže dojenčka, ki je hkrati izpostavljen večjemu tveganju za nastanek otroške debelosti in sladkorne bolezni tipa II, ko odraste.

Kaj lahko naredimo sami?

Ne zanašajmo se le na zdravila in zdravnike. Spremenimo slog življenja, vnesimo red v našo prehrano in poskrbimo za gibanje. Ustrezna prehrana in izguba teže, če je ta prevelika, sta prvi korak na poti do sprememb načina življenja. Hrana, ki se je moramo izogibati, je hrana z veliko maščobami. Ocvrte jedi, maslo, svinjska mast, margarina, mastno meso, majoneza, masleni rogljički, salame, industrijsko pripravljene jedi, pomfri, čips. Prav tako se moramo izogibati hrani z veliko sladkorja. Slaba prehrana nam ne daje energije, saj je »prazna« (nima hranilne sladkorna bolezen gibanjevrednosti); daje nam samo občutek nenehne utrujenosti. Z zdravim načinom prehrane bomo pridobili tudi energijo in s tem voljo za aktivnost.

Gibajmo se! Pričnimo z nekaj hoje. Vsak dan dodajmo nekaj metrov, kasneje kilometrov in stopnjujmo tempo. Rezultati vas bodo presenetili. Gibanje naj nam bo v užitek in ne nekaj, kar nam je zoprno. Ko se enkrat spremenimo toliko, da nam zdrava hrana in gibanje pričneta postajati osnova kot zrak in voda, potem smo na pravi poti, da popravimo stanje ali pa celo preprečimo, da do bolezni pride. V prvi vrsti poskrbimo za svoje zdravje, ki se odraža tako na fizični kot tudi psihični ravni.