Uživanje oliv je zdravo!

Zdrava prehrana

Olive in olivno olje za zdravje

So olive zelenjava ali sadje? Pogosto vprašanje, a bolj pomembno je vedeti, da so olive izjemno zdrave!

Morda ste že kdaj kje zasledili, da so olive bogate z maščobami. To je res, a dodati velja, da gre za tiste zdrave in koristne maščobe! Če tega še niste vedeli, olive so izjemno dobre pri protivnetnemu delovanju. Gre za sadež z veliko antioksidanti, ti pa poskrbijo, da se naše telo hitreje znebi delovanja prostih radikalov. V tej smeri lahko trdimo, da je uživanje oliv zagotovo preventivno koristno v boju zoper vnetja, ki lahko vodijo tudi do rakavih obolenj.

Olive so izjemno bogate z vitaminom E

Prav vitamin E pa poskrbi za omejevanje prostih radikalov v telesu in je izjemen antioksidant. Olive vsebujejo tudi baker, kalcij in železo, slednjega pa največ najdemo v črnih olivah. Uživanje oliv ugodno vpliva tudi na zdravje srca in ožilja, ter ugodno vpliva na prebavo. Kot zanimivost morda, redno uživanje olivnega olja pomaga znižati krvni tlak in količino slabega holesterola v krvi.

olivno olje in kruhSte že kdaj slišali, da bi oljčnemu olju rekli sadni sok? Verjetno ne, a trditev vsekakor ni napačna. Olive so sadje zatorej je iz njih pridobljeno olje vsekakor sadni sok. Verjetno še niste videli človeka, ki bi vsak dan zaužil dve žlici jedilnega olja, ali pa vanj namakal kruh in ga jedel.

Z olivnim oljem je precej drugače. Še posebej prebivalci Mediterana oljčno olje uživajo na takšen način. In veste kaj? Precej manj srčnih obolenj in težav s pritiskom imajo. Sicer pravijo tudi, da gre za vpliv bolj sproščene narave, a kar da človek vase zagotovo vpliva na njegovo zdravje in splošno počutje.

Za kaj vse lahko uporabimo olive?

  • Oljčno olje – še posebej hladno stisnjeno je izjemno zdravo in človeku koristno. In ne pozabimo niti na nebeški okus.
  • olive v solatiSolate – olive narežemo ali pa kar cele damo v različne solate. Še najbolj se priležejo mediteranskim solatam v katerih je veliko paradižnika, paprike, čebule in feta sira.
  • Omake in rižote – s pomočjo oliv lahko zelo na hitro zakuhamo različne omake za testenine. Še posebej dobro se podajo v tunine omake in rižote z morskimi sadeži.
  • Prigrizki – kaj je lepšega kot grizljati okusne olive kar tako, ali pa jih okušati poleg drugih prigrizkov in narezkov. Kombinacija, ki še nikoli ni pustila na cedilu “pršut, sir in olive”.
  • Pijače – olive redno uporabljajo tudi pri serviranju različnih pijač. Lahko so to koktajli ali pa izbrana bela vina.

Več kot dovolj pozitivnih lastnosti in idej za naslednji obrok z okusnimi olivami.