Varnost na spletu

Računalništvo

varnost na spletu

Uporabljajte splet varno in po pameti, še posebej pa bodite previdni kadar neznanci od vas zahtevajo osebne podatke ali denar.

Neka osnovna in zdrava previdnost pri uporabi spleta nam govori, da ni priporočljivo klikati na povezave ali oglase, ki so že na prvi pogled sumljivi in iz njih kar kriči po morebitnih spletne prevaretežavah. To so slikovni oglasi (bannerji) kjer ni nikjer navedenega podjetja, povezave z obljubami po hitrih zaslužkih in tudi tiste z nerealnimi obljubami izgube odvečnih kilogramov. “ČESTITAMO! Zadeli ste iPhone!!!” ???? Pa kaj še!

Ko se človek enkrat enkrat “opeče” pride do situacije, ko zadeve ne želi prijaviti pristojnim organom zaradi tega ali onega razloga. Ponavadi pa je v ospredju občutek sramu, da se je ujel v tako očitno past na katero opozarjajo malodane vsi. Le kdo pri zdravi pameti bo organiziral nagradno igro v kateri bo glavna nagrada Mercedes v vrednosti 150.000€?!

Spletne prevare, ki ciljajo na čustva in sočutje

Naši varnostni organi in mediji so že večkrat posvarili pred prevaranti, ki ciljajo na osamljene duše in s pritiskom na njihova čustva in sočutje od njih izvabijo denar. In sploh ne prevare na spletumalo denarja. Znani so primeri, ko so (večinoma opeharjene ženske) pošiljale neznancem tudi po več 10.000€! ????

“Ubožec” je najprej odprl profil na Facebooku, naložil povsem realistično fotografijo, naklikal nekaj prijateljev, ki so tudi prijatelji izbrane žrtve in pričel s komunikacijo. Počasi in vztrajno je iz dneva v dan pridobival njeno zaupanje potem pa, s srce parajočo zgodbo, dregnil na pravo mesto. Žena ga je prevarala z drugim, mu pobrala vse premoženje in otroke, oče ga je pretepel in poslal na ulico, … in podobno.

Primer ljubezenske prevare preko socialnih omrežij in spleta – varninainternetu.si

via GIPHY

Prevarantske nagradne igre

Drage moje in dragi moji, nihče pri zdravi pameti vam danes ne bo podaril avtomobila v vrednosti 150.000€ zato, ker ste delili objavo na spletu ali pa najnovejšega iPhonea samo zato, ker ste ravno vi in samo vi kliknili na tisti oglas. Človeška naivnost ne pozna meja kot tudi na drugi strani izvirnost pri prevarah ne. Najbolj zanimivo, da najbolje delujejo prevare, ki ne bi smele. Najbolj očitne, neverjetne, fantazijske, tiste na meji s komedijo, ko se vprašaš “Pa kdo je tu nor?”.

Očitni znaki, da gre za spletno prevaro!

Spletne prevare preko maila – tem prevaram je večinoma skupno eno. Vse so slovnično neberljive, polomljene in prevedene z Google Translate. Čeprav se tudi ta iz dneva v dan izboljšuje pa je še vedno že na prvi pogled mogoče zaznati, da gre za elektronsko pismo prevare. Še posebej v primeru, ko takšno sporočilo prejmete v predal neželene pošte. Lepo vas prosim, ne klikajte na povezave v njem. Banke, ki zahtevajo ponovitev vaših gesel in poštni predali, ki to niso.

Preverite samo povezavo od koder je bila pošta poslana in boste hitro ugotovili, da nekaj ni v redu. Dolgi naslovi, ki namigujejo, da so nekaj kar niso, tuja imena in podobno. Velikokrat gre za promocijo artiklov za boljšo spolnost, seks tablete itd. Brišite! Sporočilo v katerem vas dobronamerni heker obvešča, da je preko spletne kamere posnel vaše samozadovoljevanje in spletno stran, ki ste jo ob tem gledali in bo vse skupaj objavil na spletu, če mu ne boste nakazali nekaj Bitcoinov … BRIŠITE!

Prevarantski spletni oglasi – Ko na spletu zagledate (milo rečeno) čuden oglas s polomljeno slovnico, ki obljublja nerealne reči kot so hujšanje  s čudežno rastlino, brezplačen telefon in podobno … NE KLIKAJTE! Oglas, ki sporoča, da je na vaši napravi najden virus in vam ponuja rešitev NE KLIKAJTE! Brezplačna vinjeta? ???? Khmm po moje, da ne.

Zdrava kmečka pamet!

Uporabite zdravo kmečko pamet, kot radi rečemo in ne nasedajte na pravljične obljube. Če pa se že ujamete v past pa vsekakor obvestite pristojne organe ⚡ in naj vam ne bo nerodno. Niste edini in več boste izgubili, če boste nepridipravom plačevali kot pa jih prijavili. Prijava incidenta na SI-CERT.