Zakaj so davki različni od države do države?

Zakaj so davki različni od države do države?

Kaj so davčne oaze?

Izraz davčne oaze poznamo iz poslovnega sveta in sicer iz primerov, ko se določena podjetja preselijo iz matične države v tujino, v državo kjer so davčne obveznosti manjše. S tem se seveda zgodi, da podjetje ne plačuje več davka doma, kar še posebej boli državo, ki ostane brez prihodka. V resnici davčne oaze niso nič prepovedanega dokler podjetje posluje v skladu z zakoni na tem področju. Prav tako, kot je potrošnikom iz Slovenije na voljo hitri kredit tudi v Avstriji ali drugje.

Podjetja, ki se zaradi davka preselijo v tujino navadno veliko prihranijo in postanejo trn v peti domači državi. Ker pa še vedno želijo in morajo poslovati z drugimi podjetji doma, ni nujno, da ne pride do kakšnih zapletov, ki lahko stanejo precej več kot sami davki. Če imate namen preseliti svoje podjetje na tuje, se o tem prej zelo dobro pozanimajte pri kakšnem odvetniku ali podjetju za poslovno svetovanje.

Kje so davčne oaze?

Kot zanimivost povejmo, da davčne oaze v EU ne boste našli. Navadno gre za države, ki se jih drži nekoliko sumljiv sloves zaradi ohlapne davčne zakonodaje kar lahko, v resnici na koncu, tudi vašemu podjetju prinese težave. V očeh mnogih boste namreč nekdo, ki skriva premoženje in se izogiba plačilu davkov. Takšnim podjetjem je tudi težje najti posel, zato so davčne oaze navadno zatočišče za podjetja, ki opravljajo določeno vrsto posla. Kar težko je verjeti, a v nekaterih državah davka sploh ne poznajo.

Seveda se v teh primerih država vseeno financira na nek način, ki pa ni nujno vsem prijazen. Tudi sicer se podjetja včasih preselijo v drugo državo, a ne ker bi skrivala denar, pač pa jim tam ponudijo boljše pogoje, več kakovosti na različnih področjih in denimo hitrejšo obravnavo, ko pride do birokracije. Ta je v Sloveniji na žalost še vedno ena tistih težav, ki upočasnjuje napredek in zavira ideje.

Kaj niso davčne oaze?

Rečemo lahko, da davčne oaze vsekakor niso države, ki imajo nekoliko nižje davke od nas. V tem primeru, se niti ne splača seliti proizvodnje ali podjetja na tuje. Vendarle pa je lahko, ob drugih razlogih, to zadosten razlog, da se za selitev vseeno odloči. Za davčne oaze velja, da se nahajajo izven EU in so pogosto na kakšnih karibskih otokih, kjer življenje je že tako naravnost pravljično. Nekateri sicer štejejo med tovrstne oaze tudi Portugalsko, Lihtenštajn in Luxemburg, če že iščemo države bližje nam.

Pa pojdimo k nekoliko bolj presenetljivem seznamu. Za začetek omenimo Kajmanske otoke, ki se zelo pogosto pojavljajo med davčnimi oazami. Gre za britansko ozemlje, ki pa zelo močno prikriva podatke o poslovanju pravnih oseb. Prav tako se težko pridobi podatke iz ZDA, ali denimo iz Švice, Honkonga in Singapurja. Vse to pa pomeni, da so te države sila priljubljene med premožnimi podjetniki, politiki in drugimi znanimi osebami.