Zakaj so pogrete testenine bolj zdrave?

Zdrava prehrana

škrob v testeninah in krvni sladkor

Zadeva je že dokazana, mi pa želimo v tem članku le razložiti zakaj so skuhane, ohlajene in pogrete testenine bolj zdrave

Pa ne le testenine. Tu govorimo o vseh škrobnatih živilih kot so na primer krompir, riž, … ???? Živila z veliko škroba ne vplivajo najboljše na naše zdravje (tudi linijo seveda).

Zakaj je škrob škodljiv?

Škrob v krompirju dviguje krvni sladkor

Škrob v krompirju dviguje krvni sladkor

Po zaužitju živil s škrobom se le ta v našem telesu zelo hitro razgradi in sicer se spremeni v sladkor, oziroma glukozo in na ta način močno dvigne krvni sladkor ????. Že malce bolj jasno ne? Prav zaradi vsega tega naše telo pripravi ofenzivo z inzulinom katerega namen je uravnavanje krvnega sladkorja. Govorimo pa v tem primeru o običajnem škrobu. Na drugi strani pa imamo odporen škrob, ki se v telesu razgradi precej počasneje kot običajni in se v prebavilih obnaša bolj kot vlaknine.

Te imajo precej bolj “zdrav” vpliv na naše telo. Tudi vlaknine sicer dvignejo krvni sladkor v našem telesu, a na precej bolj umirjen način brez intenzivnih skokov. Vlaknine nato ugodno vplivajo na naš prebavni sistem, zato tolikokrat slišimo in beremo o njih.

Znanstveniki so že pred časom dokazali, da kuhana živila, bogata s škrobom, precej obremenjujoče vplivajo na procese v naših telesih. Česar pa se začuda niso lotili, je način kako te vplive zmanjšati. Žal veliko ljudi nima preveč v čislih hladnih testenin (morda le v solati) zato se je pojavilo ključno vprašanje.

Kaj se zgodi, ko kuhane testenine ohladimo in znova pogrejemo?

Na tem mestu stopi na sceno raziskovalec Michael Mosley, ki že od leta 1985 pripravlja zanimive dokumentarce za BBC. Tokrat govorimo o seriji “Trust me i’m a doctor” ????‍⚕️ (Verjemi mi, sem zdravnik). V enem izmed dokumentarcev se je Michael lotil raziskovanja na temo škroba in dejstva, da so kuhana in ohlajena škrobnata živila kasneje manj obremenjujoča za telo posameznika. Kar ga je prav posebej zanimalo pa je bilo vprašanje kaj se zgodi s škrobom, če ohlajena živila znova pogrejemo,

V oddaji je Dr Chris van Tulleken zbral testne osebe, ki so morale v treh dneh testiranj (razporejenih skozi več tednov) uživati testenine pripravljene na različne načine. Povsem naključno so jedli kuhane testenine z omako, kuhane in ohlajene testenine, ali pa kuhane, ohlajene in pogrete testenine. Testiranci so morali v naslednji 2h po zaužitju na 15 minut dajati vzorce krvi, da so lahko kontrolirano sledili postopkom v njihovih telesih.

Kar so znanstveniki že vedeli, se je izkazalo tudi tokrat. Zaužitje kuhanih testenin je pri poskusnih osebah v trenutku močno dvignilo raven krvnega sladkorja s katerim se je nato spopadel inzulin. Zadeva se je normalizirala, testna oseba pa je kmalu znova občutila lakoto. Prav tako pričakovano, je bilo zaznati manjši porast krvnega sladkorja pri testirancih, ki so zaužili ohlajene testenine.

Kar pa je znanstvenike in strokovno javnost nadvse presenetilo pa so bili rezultati krvi testirancev, ki so zaužili pogrete testenine. Skuhane, ohlajene in ponovno pogrete testenine naj bi imele na testirance podoben vpliv kot sveže skuhane. Torej, intenziven porast krvnega sladkorja in obrambo telesa z dozo inzulina. Kar pa se je v resnici izkazalo pa je bilo … popolno presenečenje! Ne samo, da pogrete testenine niso imele takšnega vpliva na krvni sladkor kot pravkar kuhane, pač pa celo manjši od zaužitja hladnih testenin! Porast krvnega sladkorja ob zaužitju pogretih testenin je bil kar do 50% manjši kot po zaužitju sveže kuhanih! ????

Izkazalo se je, da je odporni škrob postal še celo odpornejši. Rezultati so močno presenetili vse vpletene, kot tudi znanstveno srenjo, ki je kasneje pregledovala pridobljene podatke in analize. Izkazalo se je, da je za človeka najbolj zdrav način uživanja živil z veliko škroba prav slednji. In sicer SKUHAJ-OHLADI-POGREJ in pojej.

Katero sadje in zelenjava vsebuje škrob?

Hja, je že tako, da ne bomo shujčali, če bomo jedli samo sadje in zelenjavo. Še posebej, če imamo najraje spodnje:

 • koruza
 • banana
 • krompir
 • grah
 • grozdje (zaradi sladkorja in ne škroba)

Katero sadje in zelenjava NE vsebuje škroba?

 • zelena listnata zelenjava
 • paprike
 • zelje
 • šparglji
 • jajčevec
 • brokoli
 • bučke
 • cvetača
 • čebula
 • špinača