Zaslužek na internetu

Računalništvo

zaslužek na internetu

Le koga ne mika zaslužek na internetu?

Verjetno ste se že kdaj spraševali kako lepo bi bilo ustvarjati zaslužek preko interneta, pa niste vedeli kako se lotiti zadeve. Zaslužek na internetu obstaja, enostavno je tam, na svetovnem spletu, vsem na očeh. Potrebno je le znanje in ideja kako priti do njega.

Za zaslužek na internetu je na voljo več načinov

Prodaja preko spletne trgovine

Če ste trgovec in ljudem ponujate nekaj kar bi se lahko prodajalo samo od sebe preko spletne trgovine, jo vsekakor vzpostavite. Prodaja se bo razširila in povečala. Prodajali boste lahko praktično od koderkoli in kamorkoli. Prodajate lahko tako fizične zadeve kot tudi digitalne vsebine, ki jih lahko ustvarite kar doma na svojem računalniku (e-knjige, e-vodiči, programi, aplikacije, mp3 avdio, video vsebine, …).

Ljudje čedalje raje nakupujejo preko interneta, ker je enostavno in varno. Človek se pred nakupom določene reči pozanima o njej na internetu in je v momentu, ko je pripravljen na nakup.

Zakaj mu ne bi takoj ponudili tistega kar si želi?

Prodaja oglasnega prostora na spletni strani

Seveda za to najprej potrebujete spletno stran. Če jo že imate in ta generira nekaj obiska, potem imate možnosti za dodaten zaslužek. Naj vas na tem mestu takoj ustavimo pred kakršnokoli pretirano evforijo. Spletne strani v Sloveniji stežka dosegajo številke obiska, ki prinaša velik denar od oglaševalcev. Seveda je tudi pomembno v kakšni branži ste. Če na primer vaša stran govori o posebni tehniki gojenja rastlin, potem so vaši obiskovalci zelo profilirani in kot takšni, že v manjših številkah zanimivi oglaševalcem, ki delujejo na tem področju.

Objava oglaševalskih kod | AdSense | iProm …

AdSense so spletne pasice oz. oglasi velikana med iskalniki, Googla (pri nas imamo denimo tudi iProm in še nekatere druge). Enostavno si odprete račun, sledite navodilom in kmalu že lahko namestite njihove kode z oglasi na svojo spletno stran.
In kako na ta način generiramo zaslužek na internetu?
Google za vsak klik plača od 0,01€ do nekaj deset centov. Tu je govora o plačilih za klike iz Slovenije. Kliki iz tujine so neprimerno bolje ovrednoteni. Naslednja težava v povezavi s Slovenijo je, da smo relativno majhni, ko je govora o spletnih obiskih, posledično so tudi zaslužki manjši kot drugod.

Za primer: spletna stran z 10.000 obiskovalci mesečno na ta način ustvari le nekaj 10€. Povsem drugačne pa so številke, ko je govora o angleških spletnih straneh. Zaslužek na internetu je v tem primeru precej večji in lahko celo omogoča preživetje kot osnovni zaslužek. Seveda pa je potrebno najti pravo mikro nišo (bolj iskane besede so enostavno že preveč dobro pokrite, da bi se prebili na vrh).

Naš zaslužek na internetu bo večji, ko bo večji tudi obisk naše spletne strani. Tega povečamo tako, da se spletna stran znajde na prvi strani med zadetki v iskalniku Google. Večina ljudi pogleda le prvih 10 zadetkov. Da pridemo na prvo stran pa je potrebno precej načrtovanja, optimizacije, zunanjih povezav, … skratka veliko dela katerega pa za vas lahko opravijo tudi za to specializirana podjetja.
Ampak … na koncu se vse to delo izplača in poplača skozi zaslužek preko interneta.

Še ena možnost zaslužka na internetu so Affiliate programi

Affiliate so partnerski programi v katerih od podjetja, ki nekaj prodaja, pridobite posebno kodo, jo namestite na svojo spletno stran in počakate, da preko te povezave nekdo nekaj kupi. Sistem zazna, da je kupec prišel preko vaše strani in vam avtomatično izplača vaš delež od prodaje. Seveda je spet ključno, da imate veliko obiska, saj boste le na takšen način prišli do dovolj prodaj, da bi se vam kaj poznalo.

Affiliate partnerskih programov je ogromno, poslužujejo pa se jih tudi največji (Amazon, ebay, …) V Sloveniji je eden izmed teh partnerjev denimo portal OnaOn.com.

Primer dobre mikro niše za affiliate program:
Postavite enostavno spletno stran, ki je optimizirana na “Večbarvne odeje” (v angleškem jeziku seveda), jo opremite z AdSense oglasi in Affiliate oglasi s strani Amazon.com v katerih se prikazujejo večbarvne odeje, ter poskrbite, da s to stranjo pridete med top 10 na Googlu.

V kolikor bi vam uspel takšen podvig, potem je dober zaslužek zagotovljen. Kot rečeno, pa je težko najti pravo mikro nišo, ki še ni preveč obdelana. Za iskanje le teh obstajajo tudi namenska orodja, ki vam pomagajo postaviti spletno stran za zaslužek na internetu.

To je le nekaj osnovnih možnosti za zaslužek na internetu, na vas pa je katerega in kako, se boste lotili.